Baykal'dan Cumhurbaşkanı'na çağrı
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Eğer Türkiye'de şu anda herkesin yaşadığı tartışmalı ve gerilimli ortamın sona ermesini Cumhurbaşkanı da istiyorsa önüne tarihi bir fırsat gelmiş oluyor. Bu tarihi fırsatı Cumhurbaşkanı'nın kullanmasını bekliyoruz" diye konuştu.
CHP Merkez Yönetim Kurulu, (MYK) Genel Başkan Baykal başkanlığında toplandı. Alınan bilgiye göre Baykal, toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AKP'nin Anayasa değişikliği teklifi konusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çağrısını yineleyen Baykal, paketteki Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı ile parti kapatmayı düzenleyen 3 maddeyi referanduma sunacağı yönünde bir açıklama yapması durumunda diğer maddelere gerek Komisyon'da gerekse Genel Kurul'da her türlü katkıyı vereceklerini belirtti. Cumhurbaşkanı'na yaptıkları çağrının, Cumhurbaşkanı açısından "tarihi bir fırsat olduğunu" söyleyen Baykal, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanı eğer bu konuda bir karar alırsa hem referandum maddesindeki kargaşaya son verir. Çünkü Venedik Komisyonu kararlarına göre referandumda birbiriyle ilgisiz maddelerin referanduma birlikte sunulmasını doğru bulmuyor. Bu 3 madde de birbiriyle irtibatlı. Bunların topluca referanduma sunulmuş olması bir anlamda uluslararası kritere uygun hale getirir. Bir diğer önemli nokta Cumhurbaşkanı artık Türkiye'deki gerilimleri ortadan kaldırmak için, huzuru, sükunu sağlamak için inisiyatif kullanan bir Cumhurbaşkanı konumuna gelir. Bir yandan da AKP'nin Cumhurbaşkanı olmaktan çıkıp Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olma yolunda önemli bir adım atmış olur. Çünkü Anayasamız Cumhurbaşkanı'na kurumlararası uyumu sağlama görevi vermiştir. Burada sadece kurumlararası değil bir toplumsal uyum söz konusudur. Eğer Türkiye'de şu anda herkesin yaşadığı tartışmalı ve gerilimli ortamın sona ermesini Cumhurbaşkanı da istiyorsa önüne tarihi bir fırsat gelmiş oluyor. Bu tarihi fırsatı Cumhurbaşkanı'nın kullanmasını bekliyoruz."
CHP'nin referandum talebiyle halka olan güvenini ortaya koymuş olduğunu vurgulayan Baykal, pakette birbiriyle ilgisi olmayan maddelerin olduğunu, bir yurttaşın kadınlara pozitif ayrımcılığı desteklerken Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesine karşı olabileceğine dikkat çekerek "Onun için hem vatandaşın önüne daha sağlıklı bir yolu ortaya koymak açısından, hem de diğer 24 maddenin kolaylıkla yasalaşması açısından biz bu siyasi talebimizi Sayın Cumhurbaşkanı'nın değerlendirmesine sunuyoruz" dedi.
Öte yandan MYK toplantısında Baykal'ın Brüksel'e yapacağı gezi de gündeme geldi. Baykal, Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Martin Schultz'un davetlisi olarak Pazartesi günü Belçika'ya hareket edecek. Baykal, burada Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu'nda bir konuşma yapacak ve Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle ile de görüşecek.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması