BBC: Türkiye'nin eleştirileri İsrail için yutulacak gibi değil

BBC, Türk hükümetinin Gazze operasyonlarına yönelik sert eleştirilerine ve Türkiye'deki İsrail karşıtı gösterilere dikkat çektiği haberinde İsrail açısından söylemlerin "yutulacak gibi" olmadığını belirtti. Üst düzey bir İsrailli diplomat, "Söylemler, tümüyle Hamas yanlısı. Arap ülkeleri bile, her iki tarafın şiddeti durdurması gereğinden söz ediyor" diye konuştu.

Yayınlanma: 16.01.2009 - 10:13
Abone Ol google-news

İngiliz yayın kurumu BBC'nin Türkiye muhabiri Sarah Rainsford imzalı haberinde Gazze operasyonları nedeniyle Türkiye'de İsrail karşıtlığının arttığı görüşü dile getiriliyor. İsrail karşıtı gösterileri, sloganları ve pankartlarına vurgu yapıldığı haberde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert eleştirilerinin çeşitli örnekleri de veriliyor.

Mart seçimleri öncesi Gazze konusundaki "zayıf bir tutum"un AKP'ye daha dindar seçmenlerin arasında oy kaybettirebileceği yorumu yapıldığı haberde buna karşın Erdoğan'ın sert söyleminin çoğu Türklerin kulağına iyi geldiği ancak İsrail için "bir müttefikten gelen bu sözlerin yutulacak gibi olmadığı" da vurgulandı.

Türkiye'nin İsrail'i tanıyan ilk Müslüman ülke olduğuna, iki ülkenin 1996 yılında güçlü savunma ve istihbarat bağları öngören bir anlaşmayı imzaladığına dikkat çeken BBC, konuşan üst düzey bir İsrailli diplomat ise "Türkiye'den İsrailler için sempati ifade eden bir tek kelime olmaması, büyük bir hayal kırıklığını yarattı. Söylemler, tümüyle Hamas yanlısı. Arap ülkeleri bile, her iki tarafın şiddeti durdurması gereğinden söz ediyor" diye konuştu.

 

BBC: Türkiye, İsrail ile Suriye arasında aracılık yapabilir

BBC, Erdoğan'ın 2002 yılından beri Türkiye'nin Ortadoğu 'daki rolünü güçlendirmek için çaba gösterdiğini, İsrail'in yanısıra İran ve Suriye ile iyi ilişkileri sürdürdüğünü, 2006 yılındaki seçim zaferi ardından Hamas'in lideri Halit Meşal'ın Ankara'ya davet edildiğini kaydetti.

Türkiye'nin bu yaklaşımının Suriye ile İsrail arasındaki dolaylı görüşmelerde aracılık yapmasına katkıda bulunduğunu belirten BBC, "Türkiye'nin tutumu, kendisine Gazze ateşkes görüşmelerinde önemli bir rol sağladı. Mısır, İsrail ile müzakere etmeye çalışırken Başbakanın başdanışmanı Şam ile Kaire arasında mekik döküyor."

 

Dışişleri: Gözlem gücüne katkıda bulunacağız

BBC haberinde Dışişleri Sözcüsü Burak Özügergin'in açıklamalarına da yer verildi. Özügergin, "Bir gözlem gücüne katkıda bulunacağız. Ancak bir barış gücüne katkı önermedik. O tamamen farklı bir şey. O noktaya gelirsek görüşebiliriz" dedi.


BBC: Türkiye'de İsrail'e kızgınlık, antisemtizme dönüştü

Bu arada, BBC, Türkiye'de Gazze protestoları çerçevesinde Eğitim Bakanlığı'nın okullarda Gazze'de ölen çocuklar için "görülmemiş" bir dakikalık saygı duruşunun yapılması talimatını verdiğine dikkat çektikten sonra "İsrail'e kızgınlık, antisemitizme dönüştü. İsraelli diplomatlar, göstericiler, salı günü Türkiye'deki tüm İsraillilerin kovulması için bir dilekçe sunduklarını ve ellerinde elden ele geçirmek üzere Yahudi işadamları listesinin bulunduğunu söylediler" dedi.


BBC: Türkiye-İsrail ilişkilerinin normale dönmesi zaman alacak


Türkiye'nin tutumuna da öfkelenen İsraillilerin Türkiye'ye yönelik iş ve turistik gezileri iptal ettikleri belirtildiğini kaydeden BBC, buna karşın iki tarafın, ilişkilerinin uzun vadede devam edeceği konusunda mutabık olduğuna dikkat çekerken Türkiye'nin Hamas ile El Fetih'i barıştırmak istediğini de kaydetti.

BBC'ye konuşan İsrailli diplomat bu bağlamda "İyi ilişkileri sürdürmek iki ülkenin çıkarına. Ancak politik olarak işlerin normale dönmesi uzun bir süre alacak" dedi.

Haberde Başbakan Erdoğan'ın, Gazze operasyolarına yönelik sert eleştirilerine karşın, Türkiye'nin İsrail'e ekonomik veya diplomatik herhangi bir yaptırıma başvurmaktan kaçındığına dikkat çekerken Erdoğan'ın, "Biz burada Türkiye Cumhuriyeti yönetiyoruz bir bakkal dükkanı değil" yönündeki sözlerini aktardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler