Beş yapay bela

Yapay zekanın insanların başına açacağı sorunlar sıralandı.

Beş yapay bela
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.02.2018 - 21:07

Uzmanlar, önümüzdeki beş yıl içinde yapay zekânın insanlarla uğraşabileceğini düşünüyor. Kısa bir süre önce bir grup akademisyen ve araştırmacı tarafından yayımlanan “Yapay zekânın kötü niyetli kullanımı: Öngörü, Önleme ve Hafifletme” başlıklı rapor, gelecek 5 yıl içinde bu teknolojinin insanların başına ne tür belalar açabileceğini ortaya koydu.

 DÜŞÜK MALİYET

Bu potansiyel tehlikelerin başında, yapay zekânın ‘emek’ gerektiren işlerin otomatikleştirmesine izin vermesi; saldırının maliyetini düşürürken zararını ise artırması geliyor. Örneğin kişilerin kimlik ya da banka bilgilerini çalmak için özel tasarlanmış mesajlar kullanılırken, yapay zeka kişilerin sosyal ve profesyonel ağlarını haritalandırarak ardından tuzak mesajların üretimini otomatikleştirebilir. İleride en iyi arkadaşınızla sohbet ettiğinizi düşünürken aslında kötü niyetli hazırlanmış bir yazılımla konuşuyor ve bazı bilgilerinizi kendisine teslim ediyor olabilirsiniz.

 SAHTE SES

Sputnik’teki habere göre raporda vurgulanan ikinci büyük tehdit ise yapay zekânın halihazırda var olan tehditleri daha da güçlendirebilecek olması. Örneğin yapay zekâ aracılığıyla sahte ses ve video üretilebilir. Yalnızca birkaç dakikalık konuşma kaydını inceledikten sonra ilgili hedefin sesinin nasıl taklit edilebildiği; insanların görüntülerinin nasıl değiştirilebildiği daha önce ortaya konmuştu. Rapora göre bu durum hızlandı.

YÜZ TANIMA

Bir diğeri ise yapay zekânın yüz tanıma sisteminin, insanları takip eden kameralar aracılığıyla devletler ya da gizli servisler tarafından kullanılabilir olması. Örneğin MOBESE kameraları pasif değil aktif gözlemci haline getirilerek, insanların davranışlarını otomatik olarak kategorize edebilir. Araştırmanın yazarlarından Miles Brundage, The Verge sitesine yaptığı açıklamada yapay zekânın belirli görevlerde insanlar düzeyinde performans gösterebileceğinin altını çiziyor.

BOMBALI ROBOT

Yapay zekânın kötü amaçlı kullanılabileceği alanlardan bir diğeri ise araştırmacılar tarafından senaryo haline getirildi. Bu senaryoya göre, bir bomba temizlik robotuna iliştirilerek, saldırı düzenlenecek yere sokulabilir. Robotun sağladığı görüntü aracılığıyla belirli bir kişi takip edilebilir ve bulunduğunda bomba aktif hale getirilebilir.

TACİZ VE ŞANTAJ

Yapay zekânın yarattığı “yeni tür” tehditlerin en basit halleri şimdiden ortaya çıkmaya başladı. Yüz değiştirme teknolojisi, ünlülerin yüzlerini rızaları olmadan pornografik kliplere yapıştıran “deepfakes” yaratmak için kullanıldı. Bu durum taciz ve şantaja da kapı aralıyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler