Beşikte dini eğitime doğru!

Kuran kursunda yaş sınırının kaldırılmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı, “Kuran Kursları Okul Öncesi Din Eğitimi Projesi” hazırladı. Proje kapsamında, Adana’da Kuran kurslarına katılan kadınların çocukları için açılan sınıflarda, 4- 6 yaş grubundaki çocuklara oyun ve şarkılarla temel dini bilgiler öğretiliyor.

Yayınlanma: 27.11.2013 - 21:51
Abone Ol google-news

Projede din eğitiminin öncelikli olmadığını belirten Adana İl Müftüsü Arif Gökce, “Uzun zamandan beri başkanlığımızdan istenen bir talepti, çocuklara oynayabilecekleri, eğlenebilecekleri bir ortamın oluşturulması. Projeyle birlikte anneleri üst katta veya bir sınıfta ders alırken, çocuklar da yan tarafta belletmenlerin elinde olacak” dedi.

Kuran kursunda yaş sınırının kaldırılmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’nca anneleri Kuran kurslarına giden 4- 6 yaş grubundaki çocuklara yönelik olarak hazırlanan “Kuran Kursları Okul Öncesi Din Eğitimi Projesi” uygulamaya konuldu.

Proje kapsamında, pilot olarak seçilen Ankara, İstanbul ve İzmir’de 10’ar, Adana, Kayseri, Diyarbakır, Gaziantep, Samsun, Erzincan ve Rize’de 5’er sınıfı geçmeyecek şekilde hazırlık yapıldı. Kreşlerde görevlendirilmek üzere de Kuran kursu öğreticileri arasından “okulöncesi eğitimi sertifika programına” katılmış kişiler seçildi.

İlk kreşlerin açıldığı kentlerden biri olan Adana’da yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren İl Müftüsü Arif Gökce, kentte 2’si merkez Seyhan ilçesi, 2’si merkez Yüreğir ilçesi ve 1’i de merkez Çukurova ilçesinde olmak üzere 5 Kuran kursunda, 4-6 yaş grubu çocuklara eğitim verileceğini söyledi.

Hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığını aktaran Gökce, şimdilik 21 çocuğun katılımıyla Kıbrıs Şehitleri Kuran Kursu’nda ve 23 çocuğun katılımıyla da Müminler Kuran Kursu’nda uygulamaya geçildiğini söyledi.

Kuran kursu öğrencilerinin yüzde 99’a yakınının yetişkin kadınlardan oluştuğunu bildiren Müftü Arif Gökce, şöyle dedi:

Projeyle birlikte anneleri üst katta veya bir sınıfta ders alırken çocuklar da yan tarafta belletmenlerin elinde olacak. Bu belletmenler sınavla seçilecek. Hem ilahiyat mezunu, aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı Okulöncesi Öğretmenliği diploması olan, şayet eğitim diploması olan öğretmenlerimiz yoksa ilahiyat mezunu olmakla birlikte Bakanlık’tan okulöncesi çocuklara bakabilme kabiliyeti olan sertifikalı hocalarımız burada görev alacaklar. Veliler çok memnun. Böylece uzman hoca hanımlar eliyle de inşallah daha iyi yetişmiş olacaklar. Projenin amacı bu.”

4-6 yaş grubu çocuklar için uygulanacak projede kesinlikle din eğitimi ve öğretiminin öncelenmediğini söyleyen Gökce, şunları kaydetti:

Burada bir zaruret var, ihtiyaç var. Bu zaruret ve ihtiyaç; oraya gelen çocukları eğlendirmek, oyunla beraber, eğlenceyle beraber onların annelerini veya beraber geldikleri kişileri rahatlatmak amacına dönük. Bu arada yavrularımıza oyunla öğrenebilecekleri, şarkıyla, ilahiyle öğrenebilecekleri birtakım temel, az, öz, kısa bilgi de o esnada verilebilir.

Şimdi birtakım denemeler yapılıyor. Yani zaten o yaşta çocuk namazdan, ibadetten sorumlu değil. Hiçbir dini sorumluluğu söz konusu değil. Tamamıyla bir şiir, eğlence, şarkı formatında belki bazı şeyler duyuyor, öğreniyor olabilirler.

Sınıf sayılarımız 20-25 kişiyi geçmiyor. Asgari 10 ve altında oluyor, 20-25 kişiyi de geçmiyor. Dolayısıyla bir Kuran kursunda eğitim alacak çocukların sayısı 10-15’i çoğu zaman geçmeyecektir. Diyelim ki 2 sınıf oluşturulacak olsa bu çocukların sayısı 20’yi geçmeyecektir.

Eğitim programımız okulların eğitim programına endekslidir. Tatillerimiz ve izinlerimiz de oraya endeksli.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler