Beyaz Kod’un kara tablosu
CHP’li Ali Şeker: Sağlık sistemi çöktü, bedelini arada kalan sağlık çalışanları ödüyor.
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden talep ederek aldığı Sağlık Bakanlığı’nın Beyaz Kod verilerini kamuoyuyla paylaştı ve sağlık sisteminin çöktüğünü, bunun bedelinin de sağlıklı sağlık hizmeti alamayan halkla, bozuk sistem arasında kalan sağlık çalışanlarına ödetildiğini söyledi.
Sağlıkta şiddeti takip için açılan Beyaz Kod istatistiklerini değerlendiren Dr. Şeker, “Yatırımı insana değil, binaya yaparak gelişim sağlayabileceğini zanneden bir anlayış sağlık sistemini yönetiyor. Sistemi işlemez hale getiren iktidar, sorumluluğunun bedelini sağlık çalışanlarına ödetiyor” dedi.
Performans sisteminin sağlık çalışanları üzerinde oluşturduğu baskı sonucu geçen hafta 2 genç doktor ve 1 tıp öğrencisinin intihar ettiğini kaydeden Şeker, “İktidarı defalarca uyardık, sağlık sisteminin koca bir garabete dönüşeceğini defalarca anlattık. Ama her olayda olduğu gibi AKP İktidarı uyarılarımızı duymadı, görmedi, umursamadı” diye konuştu. BİMER’den aldığı beyaz kod verilerine göre şiddete uğrayan ve mağdur olan sağlık çalışanlarının adalet arayışı adına yaptıkları 9 bin 977 başvurunun 5 bin 61’inde soruşturmalar devam ederken, 2 bin 343’ünün iddianame hazırlanarak mahkemelere intikal ettirildiğini anımsatan Şeker özetle şunları kaydetti:
“Davalar yavaş ilerliyor. Verilen cezalar caydırıcı değil. Bakanla 2 yıl önce yaptığımız görüşmede Sağlıkta Şiddet Yasası’nın hemen çıkartılacağı söylenmişti ama henüz bir teklif gelmedi. Sağlıkta Şiddet Yasası bir an önce Meclis’e getirilmeli ve yasalaştırılmalıdır.”
ŞİDDETLİ ÜÇ KENT
Şeker’in paylaştığı Beyaz Kod verilerine göre sağlıkta yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili bazı veriler şöyle:
* 2013 yılında 10 bin 715 sağlık çalışanı; 2014 yılında 11 bin 174 sağlık çalışanı; 2015 yılında 12 bin 245 sağlık çalışanı; 2016 yılında 11 bin 867 sağlık çalışanı; 2017 yılının ilk 6 ayında ise 5 bin 347 sağlık çalışanı çeşitli şiddet olaylarına maruz kaldı.
* 2017’nin ilk 6 ayında şiddete maruz kalan toplam 5 bin 347 sağlık çalışanının yüzde 55’i hekim; yüzde 37’si hekim dışı sağlık personeli; diğerleri ise idari personel.
* 2016 rakamlarına göre şiddet uygulayan 8 bin 951 kişinin yüzde 70’i erkek, yüzde 30’u kadın; yüzde 50’si hasta yakını, yüzde 36’sı ise hastanın kendisi.
* 2013-2017 ortalamalarına göre sağlıkta şiddet olaylarının büyük çoğunluğu devlet hastaneleriyle, eğitim ve araştırma hastanelerinde gerçekleşiyor.
* Hekimlere yapılan müracaat sayısına göre 2016 yılında en fazla şiddet olayının yaşandığı 3 kent sırasıyla Karabük, Iğdır ve Çorum. En az şiddet olayının yaşandığı kentler ise Şırnak, Elazığ ve Batman.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'