Bilal varsa ver bedavaya!
Devletin resmi kurumu olan KYK, Konya'da fahiş fiyatlarla özel şahıslardan bina kiralayarak, öğrenci yurdu yaparken, özel bir vakıf olan TÜRGEV'e 29 yıllığına öğrenci yurdu binasının bedelsiz tahsis edildiği ortaya çıktı.
17 Aralık operasyonun ardından Türkiye gündemine oturan kısa adı TÜRGEV olan Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Türkiye'nin birçok şehrine kurulan TÜRGEV'e ait yurtlarla tartışmalar devam ediyor. Konya'da Yazır Mahallesi'ne 200 kişilik yurt açan TÜRGEV'in yurt binasını bedelsiz bir şekilde aldığı ortaya çıktı. Konya'da 1 yıl önce açılan TÜRGEV Yüksek Öğretim Kız Öğrenci Yurdu'nun binasının İl Genel Meclisi tarafından 6 Haziran 2013 tarihinde alınan kararla TÜRGEV'e 29 yıllığına bedelsiz olarak verildiği ortaya çıktı.
KYK'YA PARALI, TÜRGEV'E KIYAK
Merhaba Haber sitesinin haberine göre, Konya'da TÜRGEV'e verilen yurt binasının yapım ödeneği ödeneği Vilayetler Hizmet Birliği tarafından karşılandı. 19 Ağustos 2011 tarihinde yapımına başlanan bina 4 Temmuz 2012'de tamamlandı. 1 milyon 877 bin TL mal olan bina Konya'nın hiç ihtiyacı olmadığı halde ortaöğretim yurdu olarak ihale edildi. Bina teslim edildikten sonra 1 yıl boş kaldı. Bina TÜRGEV'e verilmeden önce Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) aynı yerin 200-300 metre ilerisinde ve Bosna-Hersek Mahallesi içerisinde özel şahıslardan çok yüksek ücretlerle bina kiralayarak, öğrenci yurdu oluşturdu. Sancak Mahallesi'nde KYK'ya ait olan 378 öğrenci kapasiteli yurda 58 bin 108 TL, Bosna Hersek Mahallesi'ndeki 740 öğrenci kapasiteli yurda ise 104 bin 41 TL aylık kira bedeli ödeniyor. Devletin resmi kurumu olan KYK, öğrenci yurdu oluşturmak için özel şahıslardan fahiş fiyatlara bina kiralıyor.
İHTİYAÇ OLMADIĞI HALDE YURT BİNASI YAPILDI
Selçuklu bölgesine yapılan bina başlangıçta ortaöğretim yurdu olarak ihalesi yapıldı. 8 Mart 2012 tarihinde bir vatandaş BİMER'e yapılan bilgi edinme kanunu kapsamında Selçuklu bölgesinde ortaöğretim yurdu ihtiyacı olup olmadığı sordu. Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise şu açıklamayı yaptı: “8 Mart 2012 tarihli 1229111 sayılı BİMER internet başvurunuz müdürlüğümüze yönlendirilmiştir. İlçemiz dağınık bir yapıya sahip olmayıp her mahalle, köy ve kasabada okullarımız mevcuttur. Ücretsiz taşıma sistemi ile tüm eğitim talepleri sorunsuz çözülmektedir. Şu ana kadar yatılı bölge ve öğrenci yurdu talebi ve sıkıntı olmamıştır. Yine de Yazır Mahallesi Şerife Akkanat İlköğretim Okulubühçesinde orta öğrenim yurdu inşaatı devam etmektedir. Ancak ilçemiz büyükşehir merkezinde olduğu için böyle bir talep olduğu takdirde kontenjanı ve boş olan Karatay ve Meram ilçesinde yurtlar mevcuttur. Sorularınız ile ilgili olarak; “İlçemizde Yatılı Bölge Okulları (YİBO) yoktur. Şu an ihtiyaç yoktur. Ancak talep olabileceği ve zorunlu kapsamına alınabileceği düşüncesiyle bir yurt inşaatı devam etmektedir.”
İLGİLİ MAKAMLAR GEREKLİ ONAY VERDİ
Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, “ilçemizde ortaöğretim yurt ihtiyacı yoktur” derken İl Özel İdaresi yurt binası yaptı ve bu bina İl Genel Meclisi'nin 6 Haziran 2013'te gerçekleşen oturumda TÜRGEV'e tahsis edilmesi kararı veririldi. Kararda şu ifadeler yer aldı: “Selçuklu İlçesi Yazır Mahallesi 21801 ada 7 parselde bulunan arsa üzerine Konya İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan 200 kişilik öğrenci yurdu binasının Türkiye Gençlik ve Eğitim Hizmet Vakfı'na yakıt, elektrik, su, bakım ve onarım ve diğer ortak giderlerin kendilerince karşılanmak şartı ile 29 yıllığına bedelsiz tahsis edilmesi, tahsis edilmesi ilişkin olarak da 6360 sayılı kanunun geçici 1.maddesinin 4. fıkrası hükümleri gereğince ilgili makamlardan gerekli onayın alınması hususlarına karar verildi.”İl Genel Meclisi'nin kararda yurt binasını TÜRGEV'e kamu kamu yararına çalışan bir vakıf olma gerekçesiyle tahsis ettiği belirtildi. TÜRGEV yurdunun iç dizaynın ve döşeme masraflarının ise belediyeler tarafından karşılandığı iddia ediliyor.
TÜRGEV NE İŞ YAPIYOR?
Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı 1996'da ilk yurdunu açarak faailiyetlerine başladı. Kuruluşunda ismi İSEGEV -İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı olan vakıf 2012'de adını TURGEV olarak değiştirdi. Özellikle kız öğrenci yurtları açan TÜRGEV, daha çok İstanbul'da çeşitli semtlerde yurt imkanı sağlıyor. Zamanla yurt genelinde de hizmet götürmeye çalışan TÜRGEV, Bursa, Artvin ve Konya'da da yeni yurtlar açmış ve hizmete sunmuş. Vakıf yapılan bağışlarla ayakta duruyor. Yönetim Kurulu Başkanlığını Ahmet Ergün'ün yaptığı TÜRGEV'in mütevelli heyetinde ise, Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, büyük kızı Esra Albayrak, AKP İstanbul Milletvekilleri Mehmet Doğan Kubat ve Mustafa Ataş, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir gibi isimler yer alıyor. TÜRGEV''in Konya'daki sorumluluğunu ise AKP MKYK üyesi Hasibe Özlem Çepni'nin yaptığı iddia ediliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama