Bilgi eksikliği gurbetçileri sınır kapısından mağdur ediyor

Otomobillerini iki yıl Türkiye’de kullanma hayali kuran gurbetçiler,185 gün şartını bilmeyince gümrük kapısından geri dönmek zorunda kalıyor

Bilgi eksikliği gurbetçileri sınır kapısından mağdur ediyor
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 27.05.2016 - 17:19

 

Yurtdışındaki Türk vatandaşlarına 25 Temmuz 2015 tarihinde yürürlüğe giren 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkındaki 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca yurtdışında ikamet eden ve yine yurtdışında emekli olan vatandaşlara (mavi kartlılar dahil) yabancı plakalı taşıtlarını Türkiye’de iki yıl bulundurma ve kullanma hakkı verilmişti.

Bu uygulama çok sayıda kişiyi mağdur etmeye başladı. Yasanın ayrıntısını bilmeyen vatandaşlar, “aracımı iki yıl Türkiye’de kullanabilirim” düşüncesiyle yola çıkınca, Edirne’den geri dönmek zorunda kalıyor.

185 gün şartına dikkat

Yasaya göre, bir kişinin yabancı plakalı aracıyla Türkiye’de iki yıl kalma hakkını kazanabilmesi için, ikamet adresinin yurtdışı olması ve son bir yıl içerisinde 185 gün Türkiye dışında, yani ikametinin bulunduğu ülkede kalmış olması gerekiyor. Bu, yurtdışında yerleşik olma koşulu için en az kesintisiz 185 gün şartı aranıyor. Örneğin son bir yılın 7 ayını Türkiye’de geçirmiş bir kişinin özel aracıyla uzun süre Türkiye’de kalma izni alması yasaya göre mümkün değil. Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlardan bu süreyi dikkate almadan aracıyla Türkiye’ye gelenler, araçlarıyla uzun süre Türkiye’de kalamayacakları için geri dönmek durumunda kalıyor.

Almanya’nın Lünen kentinde yaşayan Erzincanlı Yaşar Akdemir (66) de bu ayrıntıyı bilmediği için sıkıntı yaşayanlardan biri. Yeni aldığı otomobiliyle Türkiye’ye yola çıkan Yaşar Akdemir, yaşadığı sıkıntıyı telefonla aktardı. Yeni düzenlemeden yararlanma umuduyla Almanya’dan yola çıktığını kaydeden Yaşar Akdemir, Türkiye’ye geldim diye sevinirken, aracıyla uzun süre Türkiye’de kalamayacağı yanıtını alınca neye uğradığını şaşırdığını söyledi. Emekli olduğu için geçen yıl 6 ay kadar Türkiye’de kaldığını belirten Akdemir, şunları söyledi:

“ Almanya’ya döndükten sonra babam rahatsızlandığı için Türkiye’ye yanına gittim ve bir süre yanında kaldım. Bu arada babam vefat etti. Defin işlemlerinin ardından tekrar Almanya’ya döndüm. İzin dönemi gelince, eşimle birlikte arabayla Türkiye’ye gitmeye karar verdik. Yolculuğun ardından Edirne’ye vardığımızda son bir yıl içerisinde kesintisiz 185 gün Türkiye dışında bulunmadığım için, bu haktan yararlanamayacağımı öğrendim. Bizimle birlikte çok sayıda kişinin bu ayrıntı nedeniyle sıkıntı yaşadığını gördüm. Gümrük kapılarında mağdur olanlar çok. Onca yolu geri dönüp, aracımı Almanya’ya bırakmak zorunda kaldım.”

Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının şahsi araçlarını 2 yıla kadar Türkiye’de kullanabilmeleri için dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle:

-Öncelikle kişinin ikamet adresinin yurtdışı olması ve son 365 günün 185’inin kesintisiz burada bulunması gerekiyor.

-Kişi emekli ise, emekli belgesi ile bulundukları bölgedeki Başkonsolosluklara başvurarak, noterden gümrükte triptik işlemleri için belge alınması öneriliyor.

-Araba Türkiye’de bırakılarak yurtdışına dönülmek isteniyorsa, gümrük müdürlüğüne başvurarak taahhütname verilmesi gerekiyor.

-Türkiye’de bulunulan süre zarfında araç sadece yurtdışında yerleşik anne, baba, eş ve çocuklar tarafından kullanılabilir.

-Türkiye’de iki yıl araba ile kaldıktan sonra yeniden aracın ile Türkiye’ye getirilebilmesi için en az 185 gün kesintisiz yurtdışında ikamet edilmesi şart.
Konu hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlar, gümrük müdürlüğüne 0090 312 397 7547 nolu telefondan ulaşabilirler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler