Bilimin merceğinden: 2019’a girerken...
"Bilim, insanlığın aydınlık yüzü. Diğer yüzü ise o kadar karanlık ki"
Bundan 50 yıl önce 21 aralık 1968 tarihinde Apollo- 8 uzaya fırlatılmıştı. Ekipte 3 astronot bulunuyordu: Bill Anders, Jim Lovell ve Frank Borman. Uzay mekiği ayın yörüngesinde dolaşmış ve astronotlar ilk kez aydan dünyanın fotoğraflarını çekip paylaşmışlardı. Tüm dünya nefesini tutmuş görüntüleri izlemişti. İnsanlığın dönüm noktalarından biriydi: Yaşlı gezegenimizin sınırları aşılmaya başlamıştı.
50 yıl sonra... 2018 yılı insanlığın uzayla ilgili imtihanında yeni bir dönüm noktası oldu.
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), astronotlar için Ay’ın yörüngesinde uzay istasyonu kurmayı planladığını açıkladı. 8 yıl içinde hayata geçirilecek olan istasyonda artık astronotlar sürekli olarak yaşayabilecek ve uzay keşiflerini yapabilecekler. Bilimde kelimenin tam anlamıyla şaha kalkan ABD’nin en büyük rakibi Çin durur mu? O da bu kez Ay’ın karanlık yüzüne uzay aracı gönderdi. Amacı, keşfedilmemiş yerlerden getirilecek örneklerle güneş sistemine ilişkin yeni bilgiler edinmek. Avrupa Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı ile 7 yıllık sürecek olan Merkür yolculuğunu başlattı. NASA Mars misyonu İnsight ile kasım ayında Mars yüzeyine araç indirdi. Yine NASA’nın tarihi Parker Güneş sondası Güneş yolculuğuna başladı.
Bitti mi? Bitmedi... Dünya, Ay, Mars, Merkür derken Güneş Sistemi’nin dışına taşıldı. Uzayda 41 yıldır yolculuk yapan Voyager-2 geçtiğimiz günlerde Güneş Sistemi’nden ayrıldı ve 18 milyar kilometre uzaklıktaki yıldızlararası alana girerek keşif çalışmalarına başladı.
Tüm bunlar neyi gösteriyor? Dünya dışında yaşam hatta yerleşme arayışlarının büyük bir ivme kazandığını...1970’lerin o çok sevilen bilim kurgu dizisi Uzay Yolu artık neredeyse gerçeğin ta kendisi.
Bilim işte böyle bir şey. Efsane astrofizikçi Carl Sagan’ın dediği gibi “Bir yerde bir şey keşfedilmeyi bekliyor”. Bunun sınırı yok. Uzay, tıp, biyoloji, arkeoloji, psikoloji, fizik....
Bilim, insanlığın aydınlık yüzü. Diğer yüzü ise o kadar karanlık ki... Savaşlar, kirli siyaset, neo-liberal politikalarla erozyona uğrayan adalet, eşitlik, insani değerler... Yaşadığımız gezegenin bir yandan insan eliyle tahrip edilir, yaşanmaz hale getirilirken öte yandan dünya dışı yaşam arayışları.
2018’in son günlerindeyiz ve biliyoruz ki insanlığın aydınlık bir gelecek inşası ancak etik temelli bilim ve eğitim ile mümkün.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Colani’nin arabası
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'