Bir bayram daha içerdeyim

31 yıldır cezaevinde yatan Tahir Canan, Bandırma M Tipi Cezaevi'nden gönderdiği bayram kartında "Karar Yargıtay'da bekletiliyor, uygulanmıyor. Bir bayram daha içerdeyim" diye isyan ediyor.

Yayınlanma: 19.10.2012 - 07:21
Abone Ol google-news

Canan’ın yargı paketi çıktıktan sonra yaptığı tahliye başvurusu reddedilmişti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin 9 Temmuz 2012 tarihinde verdiği bozma kararında ise 2025 yılı olarak belirlenen salıverilme tarihinde 9 yıl indirim yapıldı. Canan, Yargıtay’ın bu kararını şöyle değerlendiriyor:

“Bir yandan cezanın bütün sonuçları ile ortadan kalktığını ifade ederken diğer yandan o kalkan ceza nedeniyle geri alınan infazın mahkûmiyetine onay veriliyor! Söz konusu sonraki suç, infazın geri alınması, yok hükmündeki bütün sonuçları ile kalkan suçun ürünü. ‘Cezanın bütün sonuçları ile kalktığını, adli sicilden çıkartıldığını, ceza verilmesine yer olmadığını’ kabul ediyorsunuz! Peki, bu durumda infazın geri alınması hangi suç nevi üzerinde kalıyor da cezaevinde geçirdiğim günler mahsup işlemine tabi tutuluyor?”

Yargıtay’ın kararı üç aydır yerel mahkemeye ulaşmadı. Canan, gönderdiği “Görülmüştür” damgalı bayram kartında bu duruma şöyle isyan ediyor:

“O bozma kararı uygulanırsa sizleri dışarda ziyaret ederim demiştim. Ama hâlâ karar Yargıtay Başsavcılığı’nda bekletiliyor, uygulanmıyor. Bu kadar keyfi bir hukuk sisteminde söz de kifayetsiz kalıyor. İnsan ne yapacağı konusunda karamsar kalıyor. Karamsarlık ortamında bayram gelip kapıya dayandı. Bu demek ki, bir bayram daha içerideyim. Sonrakiler ise belirsizliğini koruyor...”

Tahir Canan’ın oğlu İlhan Canan, “Yargıtay kararı yerel mahkemeye ulaşacak ve yerel mahkeme Yargıtay kararına itiraz etmez ise karar gereği işlemler yapılacak. Yargıtay kararının öncelikle Gaziantep’e, oradan da müddetname hesaplanması için Bandırma’ya gitmesi gerekiyor. Fakat teknoloji çağında UYAP denilen sistemlerin kurulduğu bir dönemde Yargıtay kararı halen Gaziantep mahkemelerine ulaşmamış durumda” dedi.

Yargıtay kararıyla ilgili iki farklı değerlendirme bulunduğunun altını çizen İlhan Canan şöyle konuştu:

“Bazı avukatların yorumu Yargıtay kararının tahliye niteliğinde olduğu yönünde. Bazı avukat arkadaşlarımızın değerlendirmesi de ‘tüm sonuçları ile ortadan kalkan cezanın’ yatıldığı sürenin infazın yanması sonucu oluşan bakiye cezadan düşüleceği şeklinde. Bu durumda ya derhal tahliye ya da yeni müddetname belirlenecek.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler