Bir yangından arta kalanlar

İzmir Seferihisar'da geçtiğimiz günlerde çıkan yangın bölge halkını büyük zarara uğrattı.

Yayınlanma: 14.08.2009 - 08:49
Abone Ol google-news

Seferihisar'da çıkan yangında kül olan 700 hektar alanla birlikte tarım, hayvancılık ve turizm sektörü zarar gördü.

Yangında narenciye ağaçları yanan çiftçi Mehmet Karakuyu, üç kardeşi ve annesiyle birlikte tarımla uğraştıklarını, bugüne kadar 30 dönüm arazilerinde narenciye yetiştirdiklerini belirtti.

Alevlerin narenciye ağaçlarını sarmasını seyrettiklerini ve ellerinden bir şey gelmediğini anlatan Karakuyu, 600-700 ağaç kaybettiklerini, bunun da bahçelerinin 3'te 2'sine tekabül ettiğini dile getirdi.

Zararlarının çok büyük olduğunu ifade eden Karakuyu, şöyle konuştu:
''Yanan ağaçların hepsi 30 yıllıktı. Zaten borçlarımız vardı. Yeniden dikecek gücüm yok. Devlete vereceğim, yeter ki bahçelerimi siyah görmeyeyim. Hepimiz çok kötü durumdayız. Sigortamız da yok. Çiftçiliği bırakıp iş için yollara döküleceğiz. Bilgisayar bilmeyiz, yüksek okul mezunu değiliz. Artık mecburen ne iş olursa yapacağız. Bizim geleceğimiz, kızımızın geleceği hep bu ağaçlara bağlıydı. Nasıl okutacağım kızımı bilmiyorum.''


Doğanbey köylüsü Paşayiğit

Yangın sırasında boşaltılan Doğanbey Köyü sakinlerinden Ömer Paşayiğit de köydeki birçok kişinin tarım ve hayvancılıkla uğraştığını belirterek, Doğanbey Köyünde 500-600 küçükbaş hayvan bulunduğunu söyledi.

Yangından sonra hayvanlarının aç kaldığını anlatan Paşayiğit, ''Eskiden sağda solda otlarla beslediğimiz hayvanlar şimdi aç kaldı. Otlatacak yer kalmadı. Ot yok, mecburen yem alacağız. Arkadaşın ağılı yandı, nereden baksanız 15-20 bin lira zararı var. Bahçeleri yanan da oldu. Daha önce de burada yangın çıkmıştı, ama bu kadar büyük değildi. Yangından köyümüz büyük zarar gördü'' dedi.


Dört bir yanı yanan Saklıkent sitesi sakini Mavi

Ankara'dan tatil için Seferihisar'da eşinin ailesinin yaşadığı 56 konutluk Saklıkent Sitesi'ne geldiklerini söyleyen Onur Mavi de yaşadıklarını şöyle anlattı:
''Alevlerin karşı tepeden yükseldiğini gördük önce, eve geldiğimizde alevler sitenin etrafını sarmıştı. Umudumuzu kesmiştik evlerden aslında. Yolumuz da ancak tek araç girişine izin veriyor. Siteye ulaşmamız ve çıkmamız uzun sürdü o yüzden. Akrabaların yanında sabahladık. Çok korktuk, 6 yaşındaki oğlum da çok etkilendi. Evimizin kurtulması mucize, değeri çok düştü tabi. Yangının kokusu hala devam ediyor. Yangın bir evi yaktı, bir başka evin de dış cephe yalıtımını eritti. Yangın sırasında evini boşaltan bazı aileler geri döndü, ama bazıları hala gelmedi.''


Seferihisar Belediye Başkanı Soyer

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de 700 hektar alanın yangından zarar gördüğünü açıkladı.

İlçe turizminin de olumsuz etkileneceğini ifade eden Soyer, ''Tabi ki turizme sekte vuracak, turistleri psikolojik olarak etkileyecek. İnsanlar yanmış yerleri görmek istemez. Bunu engellemek için yapacağımız şey, mümkün olduğunca doğal güzelliklerimizin hala var olduğunu anlatmak. Yanan bölge, Seferihisar'ın yüzde 3'üne tekabül ediyor, ama en güzel bölgelerimiz yandı'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler