Bir yıldır adalet yok

Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü’nü başlatmasına neden olan Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının üzerinden bir yıl geçti. AYM, Berberoğlu’nun başvurusunu aradan geçen bir yıla karşın gündemine almayarak tutukluluğuna seyirci kaldı.

Bir yıldır adalet yok
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.06.2018 - 22:27

MİT’e ait TIR’ların durdurulmasıgörüntülerinin yayımlanmasıyla ilgili davada 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, cezaevinde bugün birinci yılını doldurdu.

Berberoğlu, gazetemizde yayımlanan MİT TIR’ları görüntülerini gazetemizin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği iddiasıyla yargılanıyordu. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Haziran 2017’de Berberoğlu’nu “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, kararın ardından Berberoğlu’nun tutuklanmasına karar verdi. Bu karar üzerine CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’dan İstanbul’a tarihi “adalet” yürüyüşünü başlattı.

Davanın temyiz incelemesini İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi yaptı. Daire, Berberoğlu’na verilen 25 yıl hapis cezasını 9 Ekim 2017’de bozarak, yeniden yargılama yapması için kararı 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Ancak 14. Ağır Ceza Mahkemesi, yasaya aykırı şekilde üst mahkeme konumundaki istinafa direnerek, kararı iade etti.

İadenin ardından istinaf mahkemesi, yargılamayı kendisi yapmayı kararlaştırdı. Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nden 1 Aralık 2017’de görülen ilk duruşmada savcı, eksikler giderilmeden müebbet hapis cezasının onanması yönünde görüş bildirmişti. Heyet, Berberoğlu’nun tutukluluğunun devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 16 Ocak’a erteledi. Ancak HSK, 28 Aralık’ta heyetin başkanı ve kıdemli üyesini görevlerinden alarak, yerlerine iki yeni üye atadı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, 13 Şubat’ta görülen 3. duruşmada kararını açıkladı. Mahkeme, Enis Berberoğlu’nun eylemini “casusluktan”, “Devlet güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama” suçuna çevirerek 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi.

Gözler AYM’de

Enis Berberoğlu için gözler şu an Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’ne çevrildi. Verilen 5 yıl 10 aylık cezayla ilgili son kararı Yargıtay 16. Ceza Dairesi söyleyecek. Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından avukatları, Anayasa Mahkemesi’ne de başvurmuştu. Ancak Yüksek Mahkeme, bir yıldır Berberoğlu’nun dosyasını gündeme almaktan kaçınıyor.

Berberoğlu’nun avukatı Yiğit Acar, 24 Haziran 2017’de AYM’ye başvurduklarını anımsatarak, bir yıldır dosyanın görüşülmemesini eleştirdi. Acar, şunları kaydetti: “Can Dündar/Erdem Gül kararı emsaldi. AYM’nin bunu hemen görüşüp karara bağlanması gerekiyordu. Tam bir yılı geçmek üzere. AYM’den ses yok. Hukuki güvenlik hakkı açısından bu durum sorun. Bunu zedeleyen bir olay. Bir yıl boyunca bırakın vatandaşı, milletvekilinin bu kadar delilsiz boş bir dosya sebebiyle tutuklu kalması, bireysel başvuru kurumuna da zarar veriyor. Berberoğlu siyasal haklarını da kullanamıyor. Seçim çalışmalarına katılamıyor. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin de bu dosyayı bozup beraatine hükmetmesini bekliyoruz. Bu dosya ile bir yıl değil, bir saat bile tutuklu kalmaması gerekir.”

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Berberoğlu’nun tutukluluğunun Türkiye’deki hukuksuzluğun vardığı boyutu gösterdiğini kaydetti. Çakırözer, “Gerek Yargıtay’ın gerekse AYM’nin bir yıldır bu hak ihlalini ortadan kaldıracak kararları almamış olması, Türkiye’de hukuk güvenliği açısından vahim bir durumdur” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler