Blok mu-çarşaf mı?

CHP kulislerinde toplanacak olağanüstü kurultayda genel başkan seçiminin gündeme gelip gelmeyeceği tartışılırken asıl büyük mücadele PM seçiminde yaşanacak. Kılıçdaroğlu çarşaf listeden yana olduğunu ortaya koymuştu, ancak kulislerde çarşaf liste ile seçimlere gidilmesi durumunda Kılıçdaroğlu'nun listesinde yer alan bazı isimleri "seçtirmekte" zorlanabileceği belirtiliyor.

Yayınlanma: 25.11.2010 - 09:49
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun il başkanlarıyla yaptığı anket ve milletvekilleriyle yaptığı görüşmelerde kurultaya gidilsinisteği öne çıkarken, nasıl bir kurultaysorusu kulislerde tartışılmaya başlandı.

Kılıçdaroğlunun seçenekleri ve kulislerde konuşulanlar şöyle:

Kılıçdaroğlunun 29 Kasım günü MYK toplantısından sonra olağanüstü kurultayla ilgili kararını açıklaması ve kurultayın 18 veya 25 Aralık günü toplanması bekleniyor. Kurultay gündeminde sadece PM seçimi olabilir ya da genel başkanlık seçimi de yapılabilir. Eski Genel Başkan Deniz Baykal da eski Genel Sekreter Önder Sav da bu aşamada genel başkanlık seçimi istemiyor. Kılıçdaroğlu isterse güven tazelemek için gündeme genel başkanlık seçimi de koyabilir.

PM seçimlerinin blok mu, yoksa çarşaf liste ile mi yapılacağı konusu en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Çarşaf liste uygulamasında her delege aday olabiliyor ve en yüksek oyu alan 80 kişi PM üyesi seçiliyor. Blok liste uygulamasında ise genel başkan adayları 80 kişilik bir PM listesini delegenin oyuna sunuyor. Kılıçdaroğlu çarşaf listeden yana olduğunu ortaya koymuştu, ancak kulislerde çarşaf liste ile seçimlere gidilmesi durumunda Kılıçdaroğlunun anahtar listesinde yer alan bazı isimleri seçtirmektezorlanabileceği, Önder Sav ekibinin başta Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin olmak üzere bazı isimleri çizdirebileceği belirtiliyor. Bir yandan Deniz Baykal ve yandaşları, öte yandan Önder Sav ekibinin Kılıçdaroğlunun listesini delik deşik edebilecekleri kaydediliyor. Blok liste ile seçimde ise listenin delinmesi kolay olmuyor.

Baykal ekibinin çarşaf listeden yana olması dikkati çekiyor. Sadece Erdal İnönüye karşı mücadele ettiği dönemlerde çarşaf listeden yana olan Baykal, genel başkanlığı döneminde PMyi blok liste ile seçtirmeyi yeğledi. Baykal ekibi, aralıkta yapılması planlanan kurultayda 80 kişilik PM seçimi için Kılıçdaroğlunun seçilmesini istediği 10-15 kişi için uzlaşma sağlanması, diğer isimlerin ise çarşaf listeyle belirlenmesini istiyor.

Kılıçdaroğlu, Baykal ve Sav ekibiyle uzlaşma arayarak bir liste oluşturursa blok liste ile de seçime gidebilir. Ancak bu uzlaşma kolay görünmüyor.

Seçimlerin çarşaf mı, yoksa blok listeyle mi yapılacağı konusunda anlaşmaya varılamaması durumunda; Kılıçdaroğluna rağmençarşaf listeyle seçimlere gidilebileceği de belirtiliyor. Tüzüğe göre organlar blok listeyle seçiliyor; ancak delegelerin onda birinin imzasıyla verilecek önergeyle ve üye tamsayısının salt çoğunluğunun kararı ile organ seçimlerinde çarşaf liste kullanılabiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler