Bodrum'da hayatın iki farklı yüzü
Eğlence hayatının sabahın ilk ışıklarına kadar sürdüğü Muğla'nın Bodrum ilçesindeki çöplüklerden hurda toplayarak geçimlerini sağlayan yurttaşlar, yangında yaşadıkları barakaları boşaltmak zorunda kaldıkları için çöplükte yaşam mücadelesi veriyor.
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Bodrum'da tatilciler için düzenlenen dans, müzik ve gösteri ağırlıklı eğlenceler sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. İlçede tatil yapan yerli ve yabancı turistler gün boyunca denize giriyor ve sahilde güneşleniyor. Aralarında sanat, spor ve iş dünyasından çok sayıda ünlünün de bulunduğu kişiler, günün yorgunluğunu kentin farklı noktalarındaki mekanlarda eğlenerek atıyor.
Eğlence hayatının sabahın ilk ışıklarına kadar sürdüğü Bodrum'un birkaç kilometre dışındaki çöplüklerde hurda toplayarak yaşamını sürdüren insanlar ise Bodrum'da yaşamın farklı bir yüzünü oluşturuyor. Güneşin doğuşuyla çöp kamyonlarının getirdiği çöplerin arasında ''hurda demir, plastik, cam ve plastik şişe'' arayan işçiler, ayrıştırdıkları malzemeleri satarak yaşamlarını sürdürüyor.
Naylon çadırlarda yaşam savaşı
12 yıldır Bodrum'un Yalıkavak beldesindeki çöplükte yaşayan 8 aile, çöplükte 3 gün önce çıkan ve kısmen kontrol altına alınan yangın yüzünden evsiz kaldı. Çöplüğün yanında bulunan barakaları güvenlik gerekçesiyle boşaltılan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 kişi, çöplüğün yanındaki arazide kurdukları naylon çadırlarda yaşam savaşı veriyor.
Yanan çöplükten hurda toplamaya çalışan çocuklar ise yoğun dumana aldırış etmeksizin aile bütçelerine katkıda bulunmaya çalışıyor. Çocuklar, çalıştıkları için okullarındaki derslerini ihmal ettiklerini belirterek ''Oyun oynamaya vaktimiz olmuyor. Okuldan gelince çöplükte çalışmaya başlıyoruz. Yaşıtlarımız gibi oyuncaklarımız yok. Yaşadığımız çöplük çok sağlıksız ama başka yaşayacak yer yok. Sık sık hasta oluyoruz'' dedi.
Ayda 300 TL kazanıyor
Çöplükte 12 yıldır yaşam savaşı veren ailelerin göçmen olarak Selanik'ten geldiğini ifade eden 70 yaşındaki Fikri Cankır, çöplükte bir süre önce çıkan yangında her şeylerini kaybettiklerini anımsatarak, ''O yangından sonra kaymakam bize maddi yardımda bulundu. 24 torunum var buradaki durumumu görüyorsunuz. 12 yıldır boğaz tokluğuna çalışıyoruz. Burada ailemle gün boyu demir ve plastik topluyorum. Aylık elime 300 TL geçiyor'' diye konuştu.
Cankır, hiçbir sosyal güvencesi olmadığına işaret ederek, şunları söyledi:
''Eski bir kamyonum vardı o da geçen yıl çıkan yangında yandı. Bu çöplükte 8 baraka var. Mum ışığında yemek yiyoruz, devlet büyüklerimiz bize jeneratör alsa biz mazotunu alırız. 8 aileden 1'er TL toplayıp mazot alsak yemeğimizi karanlık odada yemek zorunda kalmayız. Burada günde 10 TL kazanıyoruz.''
Eşiyle birlikte çöplükte çalışan Güler Cankır ise çöplükte zor şartlarda yaşadıklarını ifade ederek, ''Burada yaşamak çok zor, sık sık hasta oluyoruz. Geçen hastaneye gittim, param olmadığı için senet yaptılar. Bende sinir hastalığı ve kalp rahatsızlığı var çok sık hastaneye gidiyorum. Yeşil kartım olsa çok iyi olur'' dedi.
Çöplükte yaşayan ve çalışan Türkan Cankır ise yangının çıktığı gün hastanede doğum yaptığını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Doğum yapar yapmaz 2 günlük bebeğimle birlikte yaşadığımız yere geri döndük. Yangın devam ediyordu. Şu anda zor durumdayız. Barakamız yangında zarar gördü. Bu nedenle barakadaki eşyaları güvenlik açısından boşalttık. 4 çocuğum ve eşimle yetkililerden yardım bekliyoruz. Bebeğim doğduğu gün evsiz kaldı.''
FOTO GALERİ İÇİN,
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!