Borisov, tekrar hükümet kurmayacak

Bulgaristan'da başbakanlık görevinden istifa eden Boyko Borisov, lideri olduğu GERB (Arma) partisi adına hükümeti kurma görevi almayacağını bildirdi.

Yayınlanma: 25.02.2013 - 13:45
Abone Ol google-news

Bulgaristan'da yaşanan siyasi kriz sonrası Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev tarafından kabul edilen Boyko Borisov, parlamentoda en büyük siyasi partinin lideri olarak sahip olduğu, hükümeti yeniden kurma hakkından vazgeçtiğini duyurdu.

Anayasaya göre Cumhurbaşkanı Plevneliev, erken seçime kadar ülkeyi yönetecek hükümeti kurma görevini, istifa etmesine rağmen parlamentonun en büyük siyasi partisi GERB'e vermek zorunda.

Plevneliev–Borisov görüşmesinin ardından konuşan eski Başbakan Borisov, ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi;nin (HÖH) koalisyon hükümeti kurmalarını önerdi.

Borisov şöyle konuştu: “BSP ve HÖH daha önce de koalisyon hükümeti kurmuştu. Parlamentonun feshedilmesi ve geçici bir hükümetin kurulması yerine bu iki parti sorumlu davranıp, erken değil (Temmuz'da yapılması gereken) olağan seçimi hazırlayabilir. Ayrıca bu süre zarfında bana karşı yaptıkları eleştirileri ile ilgili kendi düzenlemelerini gerçekleştirebilirler."

 

'Siyasi rulet'

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ise, Anayasaya uygun adımların dışında hiç bir adım atmayacağını bildirdi. Bulgaristan'da “siyasi rulet" olarak adlandırılan sürece göre Plevneliev, sırası ile BSP ve HÖH'e hükümeti kurma görevi vermek zorunda. İki partinin de bu hakkından vazgeçmeleri durumunda Cumhurbaşkanı parlamentoyu feshedip, uzmanlardan oluşan geçici hükümet kurarak erken seçim için tarih açıklayacak. Cumhurbaşkanı Plevneliev, erken seçime kadarki sürecin yol haritasını açıklarken, “6 Mart'ta geçici hükümetin üyelerini açıklayabileceğim" dedi.

Rosen Plevneliev, 26 Şubat Salı günü ülkedeki toplamsal huzur ve güvenliği ele alacak Milli Güvenlik Kurulu'nu (MGK) toplayacağını, 27 Şubat Çarşamba günü BSP'ye hükümeti kurma görevini vereceğini ve perşembe günü Parlamentoda halka sesleneceğini açıkladı. BSP'nin de hükümeti kuramaması durumunda cuma günü bu görev HÖH'e verilecek.

Bulgaristan'daki siyasi ortamın “gergin olduğunu" vurgulayan Plevneliev, “İçinde bulunduğumuz siyasi kriz yüzünden insanlar isyan ediyor, protestolarını sürdürüyorlar. Halkımız, talepleri olduğunun mesajını veriyor. Hepimiz milletimizin uğruna görevimizi yapmak zorundayız" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler