Boyun fıtığı hastaları dikkat!
Prof. Dr. Cengiz Kuday, "Halk arasında çekme olarak bilinen traksiyon tedavisini ancak uzman doktor uygulayabilir. Kendi kendine çekme tedavisi uygulamak ani ölüme neden olur" dedi.
İstanbul’da yaşayan Ç.Ç, boynundaki şiddetli ağrılara dayanamayınca halk arasında ‘çekme’ olarak bilinen bir yöntemi kendine uyguladı. 37 yaşındaki hasta, daha önce birçok defa yaptığı gibi boynuna havlu sarıp apartman demirlerine bağladı. Ağrıyan yere denk getirip, kendi ağırlığı ile hafif baskı yapacaktı. Ancak bunu yaptığı sırada aniden yere yığıldı. 8 gün yoğun bakım ünitesinde kaldıktan sonra da hayatını kaybetti. Toplumda çok sık görülen bel ve boyun fıtığı çok şiddetli ağrılara neden olabiliyor.
Florence Nightingale Hastaneleri Nöröşirürji Bölüm Koordinatörü Prof.Dr. Cengiz Kuday, Boyun fıtığının bazen dayanılmayacak derecede ağrılara neden olduğunu ve acilen ameliyat edilmesi gerekebileceğini kaydediyor.
Boyun fıtığı; bel fıtığı gibi yaygın bir hastalık. Omza, boyna, kürek kemiğine vuran ağrılarla karakterizedir. Boyun fıtığı çok ağrılıdır. Bazen o kadar şiddetli ağrı olur ki, kişi uyuyamaz, kolunu yukarı kaldırdığında sorarız hastalara ağrın geçiyor mu diye çoğunlukla müspet cevap verirler. Çünkü sırada siniri gevşetmiş olurlar. Çok acil ameliyat edilmesi gereken durumlar olabilir.
Prof. Cengiz Kuday, boyun fıtığında öncelikle ilaç tedavisi yapıldığını, ağrılar geçmezse, fizik tedaviye başvurulduğunu, bu da işe yaramazsa ameliyat gerektiğini kaydediyor. Prof. Kuday, söz konusu hastanın uyguladığı çekme işleminin fizik tedavide sık başvurulan bir tedavi şekli olduğunu kaydediyor.
Fizik tedavideki tedavi şekillerinden biri traksiyondur. Traksiyon özel aletlerle kontrollü bir şekilde ve hekim nezaretinde yapılır. Traksiyon çekme anlamına gelir. Hasta sedyeye yatar özel bir alet yardımı ile hastanın fıtık olan bölgesi gevşetilir. Akılda tutulması gereken bir şey boyun fıtığı eğer dışarı çıkmışsa hiçbir zaman bu traksiyonlarla yerine girmez, ancak ağrı geçer. Basınç azalır.Adale gevşetilir.Yoksa hiçbir zaman traksiyonla fıtık yerine girmez. Aynı bel fıtığında olduğu gibi.
Prof. Kuday, traksiyon işleminin hekim tarafından uygulanmadığında bu tür sonuçlarla karşılaşılmasının kaçınılmaz olduğunu kaydediyor. Traksiyonla tedavi doktor kontrolünde yapılan bir tedavi şeklidir. Kendi kendine boynunu asarak tedavi etmeye çalışmak çok tehlikelidir. Çünkü insanlar boyunlarından asılarak öldüğü zaman nefessiz kaldıkları için ölmezler. Asılmış adam kırığı denen ikinci omurganın kırılması , üst omuriliğe basması sonucu aniden ölürler.Ölmeden önce de boynun iki tarafındaki damar sıkıştığı için şuur kaybı olu. Herhalde bu hastada da öyle oldu. Önce şuuru kayboldu, kendi kontrolü kayboldu. Sonra da kırık oldu. Otopside çıkar ortaya. Tedavi şekli olarak çok tehlikeli kendini asmak, korkunç bir şey. Oysa uzmana başvursaydı ve verilen tedavileri harfiyen uygulasaydı şiddetli ağrılardan kurtulabilirdi. Bir de unutmamak gerekir ki, akciğer tümürü, kalp krizi gibi pek çok hastalık da boyun fıtığını taklit eder.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt