‘Bozkır’a 10 ödül

56. Antalya Altın Portakal Film Festivali önceki akşam sona ererken Ali Özel’in yazıp yönettiği “Bozkır”, 10 ödül alarak sadece geceye damgasını vurmakla kalmadı, festival tarihinde de bir rekora imza attı. 10 yapımın yer aldığı Ulusal Yarışma’da öne çıkan diğer filmler toplam üç ödül alan “Aşk, Büyü vs.” ve iki ödül alan “Küçük Şeyler” oldu.

Yayınlanma: 02.11.2019 - 23:35
‘Bozkır’a 10 ödül
Abone Ol google-news

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in açılış konuşmasıyla başlayan ve Nefise Karatay - Yekta Kopan ikilisinin sunduğu gece, kısa film kategorisindeki ödüllerle başladı. Tören, kimi çeviri problemleri yüzünden biraz temposunu yitirse de hızlı bir akışla sürdü. Ulusal Yarışma ödüllerinin açıklanmasında tüm salonu ve film ekiplerini ilginç bir sürpriz bekliyordu.

ÖDÜLLER PEŞ PEŞE GELDİ 

Zeki Demirkubuz, Latife Tekin, Emre Erkmen, Şebnem Bozoklu ve Mert Fırat’tan oluşan Ulusal Uzun Metraj Jürisi yarışmada, son film olarak izleyiciyle buluşan (ve aynı anlarda yapılan 54. ve 55. Ulusal Yarışma Ödül Töreni’ne gittiğimiz için izleme fırsatı bulamadığımız) “Bozkır”ı o denli beğenmişti ki neredeyse tüm ödülleri aynı filme vererek bu heyecanını belli etti. Öyle ki bir noktadan sonra sahneye hangi filmin çağrılacağını tahmin etmek sıkıcı bir oyuna dönüştü. 

Kimilerinin tepkisini çeken bu cesur tavır bir yanıyla filmin yönetmeni Ali Özel ve tüm ekip için müthiş bir motivasyon kaynağıydı ama bir yanıyla da bazı tepkilerin filme yönelmesine neden oldu. Sosyal medya yorumlarının da hatırı sayılır bir bölümü “Bozkır”ı merak etmekle beraber artık her izleyenin “Bu mu bu kadar ödül verdikleri film!” diye cümleler kurmasına yol açacak eleştirel bir bakışın öne çıkacağını hissettiriyordu. 

HAYATIN ANLAMI

Jüri başkanı Zeki Demirkubuz, Ali Özel’e En İyi Yönetmen Ödülü’nü sunarken “Bozkır”ın neden bu denli ödüllendirildiğine dair soruları da yanıtlamış oldu: 

“Her ödülü tek tek tartıştık, hepsini ayrı ayrı ele aldık. Ulufe dağıtmaya kalkışıp kimseye saygısızlık yapmadık. 10 film izledik. Bir bölümünü kendimize hiç yakın hissetmedik. Bazılarına saygı duyduk. Bazılarını sevdik. Ama birine hayran olduk. 

Sinemanın devlet ve hükümet tarafından değişik yöntemlerle evcilleştirilip ehlileştirilmeye muhalif olduğunu söyleyen bazı güruhlar tarafından ucuz eleştirinin, gündelik siyasetin nesnesi haline getirilmeye çalışıldığı, kısacası tutanın elinde kaldığı şu günlerde, bizlere yaşamın doğasını, geçmişi, geride bıraktıklarımızı, ölümü hatırlatan, bir parça olsun kendimize gelmemizi sağlayan, zamanın ruhunu hissettiren, hakikatin izini süren aşkın bir film izledik. Gözlerimiz yaşardı, boğazımız düğümlendi. Öyle bir filmdi ki, biraz daha sürse Anton Çehov’un dediği gibi ‘Neredeyse neden yaşadığımızı anlayacaktık.’ En İyi Yönetmen Ödülü’nü o filmin yönetmenine vermekten gurur duyuyorum.”

ÖDÜLÜNÜ KIZ ÇOCUKLARINA ADADI

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, “Aşk, Büyü v.s.” adlı filmindeki performansıyla Selen Uçer’e verilirken En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, “Soluk”taki oyunculuğuyla Aslı İnandık oldu.

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, “Küçük Şeyler” ile Alican Yücesoy’a ve “Bozkır” ile Mücahit Koçak’a verildi. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü de “Bozkır” filminin diğer oyuncuları Ozan Dağara ve Hakan Emre Ünal’ın oldu.

Selen Uçer yaptığı duygu yüklü konuşmada, “Aşkla yolumuza devam ettik. Bu ödülü yoluna devam edeceklere ithaf etmek istiyorum. Korkmadan kendilerini ifade edebilen kız çocuklarına, o kız çocuklarıyla yan yana yürüyen erkek çocuklarına ithaf etmek istiyorum” dedi.

‘ÖZEL’ BİR REKOR

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

Film: Bozkır (Ali Özel)

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Aşk, Büyü vs. (Ümit Ünal), Küçük Şeyler (Kıvanç Sezer)

Yönetmen: Ali Özel (Bozkır)

Kadın Oyuncu: Selen Uçer (Aşk, Büyü vs.)

Erkek Oyuncu: Alican Yücesoy (Küçük Şeyler), Mücahit Koçak (Bozkır)

Yardımcı Kadın Oyuncu: Aslı İnandık (Soluk)

Yardımcı Erkek Oyuncu: Ozan Dağara, Hakan Emre Ünal (Bozkır)

Cahide Sonku Ödülü: Selda Taşkın (Küçük Şeyler, Kronoloji)

Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü: Ali Özel (Bozkır)

Senaryo: Ali Özel (Bozkır)

Görüntü Yönetmeni: Ümit Çakmaksoy (Bozkır)

Müzik: Hüseyin Özel (Bozkır)

Kurgu: Ali Özel, Mahmut Aran, Yakup İnanlı (Bozkır)

Sanat Yönetmeni: Meral Efe Yurtseven, Yunus Emre Yurtseven (Kronoloji)

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülü: Aşk, Büyü vs. (Ümit Ünal)

Film-Yön En İyi Yönetmen: Bozkır (Ali Özel)

İzleyici Ödülü: Bilmemek (Leyla Yılmaz).

ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI

Film: Kadınlar Ülkesi (Şirin Bahar Demirel)

Jüri Özel Ödülü: Aether (Ruken Tekeş)

ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

Film: Zaman Her Şeyi Siler (Joe Odagiri)

Yönetmen: Reza Mirkarimi (Şirin’in Kalesi)

Erkek Oyuncu: Hamed Behdad (Şirin’in Kalesi)

En İyi Kadın Oyuncu: Regina Casé (Üç Yaz)



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler