"Bu hükümetin ağzına hiç yakışmıyor"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, ''Demokrasi açılımı adı bir kere bu hükümetin ağzına hiç yakışmıyor. Hiçbir sivil iktidar döneminde Türkiye'de demokrasi bu kadar büyük bir tahribata uğramamıştı'' dedi.

Yayınlanma: 21.09.2009 - 13:35
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, partisinin Kültürpark'taki bir çay bahçesinde düzenlenen bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok zor bir dönemden geçtiğini, ekonominin perişan durumda olduğunu ileri sürdü.

Hükümetin ''Orta Vadeli Ekonomik Programı'' açıkladığını anımsatan Öymen, hükümetin en iyimser tahminle 2009 yılında GSMH'de yüzde 6 oranında düşüş beklediğini belirtti. Öymen, ''Bu hükümet bütçe yaptığında yüzde 4'lük kalkınmayı ön görmüştü. Şimdi yüzde 6'lık düşüş. Aynı bütçeyle bu programı gerçekleştireceksiniz. Acaba nasıl yapacaksınız? Sayın Başbakan 2 gün önce hala 'kriz ülkeyi teğet geçti' diyordu. Maalesef krizin en çok etkilediği ülkeler arasında Türkiye geliyor'' dedi.

Öymen, Türkiye'nin böyle bir tabloyu hak etmediğini dile getirerek, şöyle konuştu:
''Bunun sebebi kötü yönetim. CHP iktidarı iş başına gelince emin olun bütün bu ekonomik sorunlar düzeltilecektir. Neyi düzeltemeyiz? Şunu düzeltemeyiz; eğer siz bu dönemde Türkiye'yi bağlayıcı dış politika taahhütlerinin altına imza atarsanız, tek taraflı tavizlerle ülkemizin geleceğini bağlarsanız işte onu düzeltmek zordur. Bu hükümet maalesef yapılabilecek en yanlış işi yapıyor ve Türkiye'nin geleceğini bağlıyor. İşte görüyorsunuz bir taraftan Kürt açılımı, bir taraftan Ermeni açılımı diyorlar. Hiç merak etmeyin yakında Kıbrıs açılımı diyecekler. Bunların hepsi Türkiye'nin temel çıkarlarına, değerlerinden fedakarlık anlamına geliyor. İşte Türkiye şimdi, son derece tehlikeli bir dönemece girmiştir. 'Efendim muhalefet desteklesin Kürt açılımını', 'Kürt açılımı olmasın, demokrasi açılımı olsun'. Demokrasi açılımı adı bir kere bu hükümetin ağzına hiç yakışmıyor. Hiçbir sivil iktidar döneminde Türkiye'de demokrasi bu kadar büyük bir tahribata uğramamıştı. Demokrasinin temel değeri olan basın özgürlüğü, bu kadar ayaklar altına alınmamıştı. Yargı bağımsızlığı bu kadar perişan edilmemişti. Bunları yapacaksınız, sonra ortaya çıkacaksınız diyeceksiniz ki; 'Demokratikleşme açılımı' İsmet Paşa böyle durumlarda 'Hadi camın sende' derdi.''

Türkiye'de hukukun çöktüğünü, yargı bağımsızlığının bittiğini savunan Öymen, yargı bağımsızlığının olmadığı ülkelere demokrasi denemeyeceğini ifade etti. Öymen, ''Türkiye'de demokrasi bu hükümet zamanında, özellikle son zamanlarda çok büyük bir tehlike altındadır. Bir basın yayın organına 2.5 milyar dolar ceza veriyorsunuz. Bu arada bir başka gruba ceza verdiniz. Şirketlerine ayrıca ceza yazıyorsunuz. Yani 'bitireceğim' diyorsunuz. Mesaj bu. Biz muhalif olan, daha doğrusu bize muhalif yazılara yer veren yayın organlarını 'bitireceğim' diyorsunuz. Demokrasiyi bitirmeye karar vermişler. Bu iktidar çok açık söylüyorum, demokrasiyi bitirmeye karar vermiştir. Basını tahrip ederek demokrasiyi nasıl yaşatabilirsiniz?'' diye konuştu.

Hükümetin eleştiriye tahammülü olmadığını belirten Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu iktidar bütün bunların ne için yapıyor? Bu iktidar bir projeyle iş başına gelmiştir. Halktan oy alarak, Türkiye'yi idare etmek gibi bir dertleri yok. Bunların bir tek projesi var; Türkiye'yi Atatürk'ün cumhuriyetini tahrip ederek, bir din devleti haline getirmek. Hedefleri budur. CHP olarak buna izin vermeyeceğiz. Atatürk'ün cumhuriyetini tahrip edemeyeceklerdir. Demokrasi yoluyla sizi bunu yapmaktan men edeceğiz, haberiniz olsun. Kürt açılımı diye bir açılım getirdiler. Şu aralar ismini demokratik açılıma dönüştürdüler. Ne yapmak istiyorsunuz, planının, projeniz nedir? Belli değil. Hedefleri, amaçları belli değil. Veya belli açıklamayamıyorlar. Açıklamaya cesaret edemiyorlar. Diyorlar ki; 'gelin siz de bize destek olun, muhalefet de bize omuz versin'. İktidarın ne yapacağı belli olmayacak ama muhalefet ona destek olacak. Dünyanın neresinde görülmüş bu? Bazı yandaşları bizi eleştiriyorlar. Boş bir kağıda, neye imza attığınızı bilmeden imza atar mısınız? Biz niye atalım. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bilmediğimiz bir projeye nasıl ortak oluruz? Başbakan şarkıları çok seviyor, efendim 'Beraber yürürüz biz bu yağmurda' Bizi de o yağmurda birlikte yürütmek istiyor. Yağmur değil o dolu. Dolunun altında bizi yürütecek. Biz oyuna gelmeyiz.''

Hükümetin "Kürt açılımı" çalışmaları kapsamında kısa, orta ve uzun vadede farklı planlarının olduğunu dile getiren Öymen, şunları kaydetti:
''Kısa vadede bazı yerleşim merkezlerinin ismini değiştireceklermiş. Sayın Cumhurbaşkanından rica ediyoruz, lütfen Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesini ziyaret etmeyiniz. Bakarsınız oranın da adını değiştirmeye kalkarlar. Onun Bizans dönemindeki adını vermeye kalkarlar. Sizin ne yapacağınızı kimse kestiremez. Bakarsınız Gazipaşa'nın da adı değişmiş. Alfabemizi değiştireceklermiş. Niye? Alfabede x yokmuş. Şu işe bakın. Atatürk'ün Türkiye'de özenle yaptığı bir Dil Devrimi'ni tahrip edeceksiniz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler