Bu konserde yaş sınırı yok
Türkiye’de ilk kez bebekler ve çocuklar için klasik müzik topluluğu kuruldu.
Türkiye’de çocuklar için bir klasik müzik topluluğu kuruldu. Ülkemizde çoğu konserlere çocukların alınmadığını hepimiz biliyoruz. İşte bu ihtiyacı karşılamak üzere BabyConcerts adında kurulan topluluk, klasik müzik, bale ve bir hikâyenin kombinasyonundan oluşan konserler düzenliyor. Konserlerde çocuklar ve bebekler sadece müziği canlı olarak dinlemekle kalmıyor, profesyonel bir balerinin de performansına tanık oluyorlar. Müzisyenler tarafından anlatılan hikâye de çocukların müziği daha iyi anlamasına ve hissetmesine yardımcı oluyor. Her konser sonunda çocuklar enstrümanlara yaklaşıyor ve onlara dokunup nasıl ses çıkardıklarını keşfedebiliyorlar. Rus menajer Tatiana Uzunay ve Letonyalı kemancı Alise Juska-Savga öncülüğünde kurulan grubun diğer üyeleri ise Polonya’dan kemancı Katarzyna Özdemir çellist Feride Berin Öget, flütçü Didem Karakaya ve Azeri balerin Olga Yürükoğlu.
İstanbul Oyuncak Müzesi’nde düzenli konserler düzenleyen topluluğun kurucularından Tatiana Panichevskaya Uzunay ile BabyConcerts üzerine konuştuk.
Türkiye’de böyle bir topluluk kurma fikri nasıl oluştu?
BabyConcert fikri ilk kez kızım doğduğunda aklıma geldi. Her anne gibi ben de çocuğumun gelişimini erken yaşta şekillendirmek istedim. Erken yaşlar çocuklara doğru alışkanlıklar kazandırmak için en doğru zamandır. Kızıma doğduğundan itibaren müzik dinlettim. Klasik müzik konserine gitmek istediğimizde böyle bir oluşumun Türkiye’de olmadığını öğrendim.
Her yaştaki çocuk klasik müzik dinlemeli evet bu bilimsel olarak kanıtlanmış. Kuruluş öykünüz de buna mı dayanıyor?
Bildiğiniz gibi belli bir yaşa kadar çocukların konserlere katılmasına izin verilmiyor. Bebeğimizle gidebileceğimiz bir konser olmaması, beni bu fikre ulaştırdı. Her yaştaki çocuğa müzik hakkında bilgi verecek, müziğin tüm renklerine ulaşılmasını sağlayacak bir grup oluşturma fikri doğdu. Bu tüm ailemiz için de faydalı bir zaman geçirme süreci olacaktı. Türkiye’de yaş sınırı olmayan tek klasik müzik etkinliği olan BabyConcerts işte bundan dolayı ve böyle doğdu.
Ülkemizde örnekleri yok bildiğim kadarıyla bu bir ilk, peki yurtdışında örnekleri var mı?
Evet ilk. Birçok ülkede benzer projeler var. İngiltere, Almanya, Rusya, Letonya gibi birçok ülkede...
Müziğin yanı sıra konserlerde çocuklar profesyonel balerin performansı da izleyebiliyorlar.
Çocuklara farklı sanat türlerini bir araya getirip göstermek ve onlarda sanata ilgi uyandırmak istedik. Konser sırasında müzik ve dansla etkileşim kurabilmeleri için müziklere bir masal eşlik ediyor. Bu sayede müziği bütün detaylarıyla hissedebiliyorlar. Çocuklar konserin sonunda balerin ile dans edip müzik aletlerine dokunabiliyorlar. İki sanat dalını bizzat içinde bulunarak deneyimliyorlar.
Neden konserlerinizi sadece müzeler ve tarihi mekânlarda yapıyorsunuz?
Projemizi müzeler ve tarihi mekânlar gibi yerlerde icra ediyoruz çünkü bu sayede sanat ve tarihle iç içe bir gün geçirmiş oluyorlar.
ERKEN YAŞTA MÜZİĞİN ÖNEMİ BÜYÜK Çocuklar üzerinde etkisi nedir sizce klasik müziğin ve dansın? |
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza