Bu zam yurttaşı yakacak

Elektrik ve doğalgaza bugünden geçerli olmak üzere yüzde 9 zam yapıldı.

Yayınlanma: 30.09.2014 - 20:57
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji maliyetlerinin çok fazla arttığını, doların 2.28 - 2.29’ları gördüğünü kaydederek “Bu yıl içerisinde su rejimindeki düzensizlikler ve yağış azlığı bizi bunları dengeleyemeyecek bir noktaya getirmiş bulunuyor. Hem elektrik hem doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki aydan başlamak kaydıyla, ekim, kasım ve aralık aylarını içermek kaydıyla, yüzde 9’luk fiyat artışına gidiyoruz” dedi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tüketicilere yönelik elektrik satış fiyatlarını bugünden geçerli olmak üzere vergi ve fonlar hariç ortalama yüzde 8.87 artırıldığını açıkladı. Söz konusu fiyatlar 31 Aralık’a kadar geçerli olacak.

EPDK’den yapılan açıklamada, tek zamanlı iletim gerilim seviyesinden bağlı sanayi tarifesinin de yüzde 6.1 artırıldığı kaydedildi. Sanayide bu değişimle vergi ve fonlar hariç elektrik fiyatı kWh başına 19.2823 kuruşa çıkarıldı. EPDK’nin yeni tarifesine göre tek zamanlı mesken tarifesi de yüzde 9 artırılarak kWh başına 31.0484 kuruşa çıkarıldı. Tek Zamanlı 4 No’lu ticarethane tarifesine de yüzde 9.27 zam yapılarak kWh başına fiyatı vergi ve fonlar hariç
31.3156 kuruşa yükseltildi.

Elektrik ve doğalgazda yüzde 9 oranındaki fiyat artışının tüketici enflasyonuna doğrudan etkisinin yaklaşık 0.4 puan artırıcı, dolaylı yönde ise yıl sonu enflasyonunu 0.5 - 1 arasında artırması bekleniyor. Revizyonların ardından ekonomistlerin büyük bölümü enflasyonun yıl sonunda yüzde 9’un üzerine çıkacağını öngörüyorlar. TÜİK verilerine göre, elektrik fiyatlarının tüketici enflasyonu üzerindeki ağırlığı yüzde 3.12, doğalgaz fiyatlarının ağırlığı ise yüzde 1.4. Doğalgaz ve elektriğe en son 1 Ekim 2012’de zam yapılmıştı. AKP’nin elektrik ve doğalgaza zam yapmama kararı aldığı iki yıllık sürede küresel piyasalarda doğalgaz fiyatları yüzde 22.1 düştü. Ayrıca kişi başı gelir düşünüldüğünde Türkiye Avrupa ülkeleri içindeki en yüksek elektrik ve doğalgaz faturasını ödeyen ülkelerin başında geliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “En temel girdi olan enerjiye yapılan bu zamlarla önümüzdeki dönemde iğneden ipliğe ciddi bir zam dalgası
gelmesi olasıdır” değerlendirmesinde bulundu. HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, “2014’e ilişkin TÜFE enflasyon tahminimiz yüzde 8.4 seviyesinde bulunurken, biz elektrik ve doğalgaz fiyatlarına bir değişiklik yapılmayacağını öngörmüştük. Bugün açıklanan zamlar sonrasında 2014 sonu enflasyon tahminimizi yüzde 9.1’e revize ediyoruz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler