Buğdayın gen haritası çıkarılıyor
Dünya nüfusunun yüzde 35'inin temel gıda maddesi buğdayın son derece zor olan gen haritasının çıkarılması konusunda uluslararası bir bilim ekibi tarafından yürütülen çalışmalarda büyük ilerleme sağlandı. Buğdayın gen haritasının çıkarılmasının, bilim adamlarının daha verimli, kuraklığa ve diğer dış etkenlere daha dayanıklı buğday türleri geliştirebilmelerine olanak sağlayabileceği belirtiliyor.
Amerikan Science dergisinde yarın yayınlanacak makaleye göre, bilim adamları buğdayın en büyük kromozumu 3B'nin fiziki haritasını yeniden oluşturarak, bu tahılın gen haritasının tamamının çözülmesinin yolunu açtı.
Dünyanın en önemli gıda maddesi buğdayın gen haritasının çıkarılmasının, bilim adamlarının daha verimli, kuraklığa ve diğer dış etkenlere daha dayanıklı buğday türleri geliştirebilmelerine olanak sağlayabileceği belirtilen makalede, latince adı "Triticum aestivum L." olan buğdayın büyük ekonomik önemine rağmen, gen haritasının çıkarılmasının, mısır, pirinç ve başka tahıllara oranla geç kaldığının altı çizildi.
Buğdayın genomunda, insanınkinin 5 katı ve pirincin 40 katı, 17 milyar çift kimyasal kod bulunuyor. Ayrıca sekansların yüzde 80'i tekrarlanırken, genomun tamamı toplam 6 veya 42 kromozom içeriyor.
Araştırmacılar, bu nedenle tarımı yapılan türler arasındaki genetik değişkenliğin çok zayıf olduğunu belirtiyor.
Fransız bilim adamlarının liderliğindeki çalışmaya, İsrail, ABD ve Çek Cumhuriyeti'nden araştırmacılar katılıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza