Bulgaristan atom santralinde ısrarlı

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, AB yaptırımı üzerine 2007 yılında kapatılan Kozluduy Atom santralinin 3. reaktörünün yeniden açılmasını istediklerini söyledi.

Yayınlanma: 16.01.2009 - 12:34
Abone Ol google-news

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, Sofya'da Ulusal Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta, Bulgaristan'ın ulusal güvenlik sorunları ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlık yüzünden yaşanan doğal gaz krizinin Bulgaristan'ın enerji konusunda dışa bağımlı olmasının ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Pırvanov, "Aslında Ukrayna ile Rusya arasında ticari değil, jeostratejik sorunlar var. Bu sorunlar yüzünden Bulgaristan hiç ilgisi olmamasına rağmen son derece ciddi bir krizle karşı karşıya kaldı" dedi.

Bulgaristan'ın eskiden enerji üreten ve ihraç eden bir ülke olduğunu vurgulayan Pırvanov, Kozluduy atom santralının AB'nin baskısı ile 2007 yılında 3. ve 4. reaktörlerinin kapatılmasını "haksız" ve "yersiz" olarak niteledi. Pırvanov, kriz ortamında 3. reaktörün yeniden açılması konusunda hiçbir hukuki ve teknik engel olmadığını da ileri sürerek, "Biz Brüksel ile nükleer savaş istemiyoruz. 3. reaktörün açılmasının Bulgar ekonomisi için hayati önem taşıdığına inanıyoruz" diye konuştu.

AB Üyelik Anlaşması'nın 36. maddesinin santralın kapatılan reaktörlerinin kriz ortamında yeniden devreye sokulmasına olanak sağladığını kaydeden Pırvanov, "Reaktörümüzü açmak için daha ne kadar büyük bir krizi beklememiz gerekiyor" diye sordu.

Pırvanov, Bulgaristan'da 2005 yılından bu yana hiçbir politikacının Rusya'dan gelen doğal gaza alternatif aramadığını da ifade ederek, "Güney Akım", "Nabucco", "Burgaz–Dedeağaç" ve "Burgaz–Vlora" gibi boru hattı projelerinin tüm boyutları ile acilen ele alınması gerektiğini bildirdi. Pırvanov, Nisan ayında Sofya'da yapılacak uluslararası enerji konferansına tüm bölge ülkelerinden katılım onayı geldiğini belirtti.

Pırvanov ayrıca, Cumhurbaşkanlığı çatısı altında oluşturulacak Strateji Geliştirme Merkezi'nin Bulgaristan'ın ihtiyaç duyduğu yeni milli güvenlik stratejisini hazırlayacağını açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler