‘Bütün dünyada halı sergisi açacağım’
Yaptığı işlerle adından sıkça söz edilen usta ressam Devrim Erbil halının Türklerin insanlığa armağan ettiği bir teknik olduğunu düşünüyor. Resimlerini halıya dokuyan ve bununla ilgili uzun süredir çalışmalarını sürdüren Erbil’in, kendi eserlerinden oluşan bir müze hayali de var. Erbil, halılarını bazı sergilerde sergileyen sanatçı, bütün dünyada Türkiye’de halıcılığın canlandırılmasına yönelik bi
Bütün dünyada halı sergisi açmayı hedefleyen ünlü ressam Devrim Erbil, “Geleneksel halıcılığın can çekiştiği ülkemizde sanat eseri halılarla yeni bir hayata kavuşacağını düşünüyorum” diyor.
Yaptığı işlerle adından sıkça söz edilen usta sanatçı halının Türkler’in insanlığa armağan ettiği bir teknik olduğunu düşünüyor.
Resimlerini halıya dokuyan ve bununla ilgili uzun süredir çalışmalarını sürdüren Erbil’in, kendi eserlerinden oluşan bir müze hayali de var.
Erbil, “Orta Asya’dan Anadolu’ya getirdikleri bu teknik sanat olarak kanımca Batı’da yeteri kadar anlaşılamamış. Anadolu’da da halı bir halk sanatı ve ev eşyası gözüyle değer kazanmış” diyor.
Oysa, sanatçının eli ve düşüncesinin halıya değdiğinde olağanüstü eserler oluşabileceğinin altını çizen sanatçı, “Anadolu’nun her bölgesinde bu teknik yöresel katkılarla büyük zenginliklere erişmiş. Batı dünyası 19. yy sonuna dek Anadolu’nun bu değerli halılarını yaşamlarına sokmuşlar ve birçok sanatçı da bu teknikten yararlanarak halı resimler üretmişler. Vaserelly, Mannessiere, Laurcad gibi...”
Türk sanatçılarının bu konuda gerekli ilgiyi göstermediklerini dile getiren Erbil, akademideki hocalık yıllarında Neşet Günal ve Özdemir Altan’la aynı görüşü paylaşmış ve uygulamalı bir halı atölyesinin kurulmasına öncülük etmişler.
Erbil, Balıkesir’de de halı atölyesi kurarak eserlerini halıya uygulamaya başlamış. Aynı zamanda Sındırgı’da, Manisa Demirci’de, Uşak’ta, Niğde’de, Kütahya Emet’te, İran Tebriz’de ve Hindistan’da halı resimleri dokunmaya başlanmış o dönem.
On senedir kendi desenlerini, resimlerini halıya ve kilime dönüştüren sanatçı, “Bir öğrencimin öğrencileri İran’dan Türkiye’ye master için geldi. Onlar aracılığıyla İran’da halı dokuttum. Ondan sonra Hindistan’da, Afganistan’da ve şimdi de Özbekistan’da ipek halılar dokutuyorum. Türkiye’de değişik bölgelerde okunan çok özel 20 tane halım var. Resmin aynı boyutlarında olan halılar bunlar. Bunlar bir araya geldiği zaman benim resimlerimi halıda görme heyecanımı bana verecek. İnsanlar belki hiç dünyada yapılmamış olan, bir sanatçının özel halılarından olan bir sergiyi görecekler” diyor.
Halılarını bazı sergilerde sergileyen sanatçı, bütün dünyada Türkiye’de halıcılığın canlandırılmasına yönelik bir sanatçının halı sevgisini gösteren halılar ve halı sergisi yapmayı planlıyor. Bunun kendisi için vazgeçilmez bir heyecan olduğunu da söyleyen sanatçı, “Bir gün Özipek halının sahibi Mustafa Çınar Bey ile karşılaştık ve Özbekistan’daki atölyelerinde ipek halı resimler üretmeyi planladık. Bu halı resimler tablonun orijinal büyüklüğünde olacaktı. Bu projemiz gerçekleşti ve bugün elimdeki ipek halı resimler ve çeşitli yerlerde dokunan yün halı, kilim resimlerimi dünyanın önemli kültür sanat merkezlerinde Türk sanatının geleneksel bir teknikle birleştirerek sergiler açmak fikrindeyim. Bu, dünyada ilk kez gerçekleştirilecek bir serginin ilgi göreceği kanısındayım” diyor.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı