Çanakkale'den 40 bin 453 gemi geçti

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, 2009 yılında Çanakkale Boğazı'ndan 49 bin 453 gemi geçiş yaptı. Bunlardan 150'si tüzük ihlali yaptı.

Yayınlanma: 27.01.2010 - 08:43
Abone Ol google-news

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, yaptığı açıklamada, geçen yıl Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapan gemilerden 49 bin 210 tanesinin seyir planını verdiğini, bunlardan 32 bin 559'unun Türk Boğazları'ndaki ve il genelindeki limanlara uğramadığını söyledi.

Boğazdan 200 metreden büyük 5 bin 176 adet gemi, 9 bin 567 adet tanker geçtiğini belirten Kurt, gemilerin 146'sının yedekli geçiş yaptığını, 18 bin 588'inin kılavuz kaptan aldığını ifade etti.

Kurt, yıl içinde Çanakkale Boğazı'ndan geçen gemiler aracılığıyla 400 milyon 687 bin 613 metrik ton yük taşındığını bildirdi.

 

150 gemi ihlal yaptı

Ender Kurt, geçen yıl Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapan gemilerden 150'sinin tüzük ihlali yaptığını belirtti.

Bu rakamların sektörel anlamda iyi bir sonuç olduğunu dile getiren Kurt, ''Çünkü 2008 yılında 207 gemi, 2007 yılında 295 gemi, 2006 yılında 299 gemi, 2005 yılında ise 597 gemi ihlal yapmış. Bu sonuçlara göre Türk boğazlarını kullanan gemi kaptanları, artık kurallara uyuyorlar. 2009 yılında gemilerin yaptığı ihlal sayısının düşmesi sektörel anlamda da iyi bir sonuçtur'' dedi.

 

Gemi kazaları

Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürü Kurt, 2009 yılında bölge müdürlüğü sorumluluk alanında 2 gemi kazası meydana geldiğini söyledi.

Ender Kurt, 27 Haziran tarihinde Bozcaada açıklarında meydana gelen kazada, Alman Bayraklı ''Renate Schulte'' isimli konteyner gemisiyle, Malta Bayraklı ''Martı Princess'' isimli geminin çarpıştığını belirterek, bu kazayla ilgili işlemlerin, çevre kirliliği ile can ve mal kaybı olmadan sonlandırıldığını aktardı.

Diğer kazada, ''Lady Juliet'' isimli geminin Eceabat mendireğine çarptığını hatırlatan Kurt, balıkçı barınağının ana mendireğine çarparak karaya oturan geminin, kurtarma operasyonu ile bulunduğu yerden başarılı bir şekilde çıkarıldığını, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından normal seyrine izin verildiğini vurguladı.

Kurt, sorumluluk alanları içinde, Türk sahipli olup, yabancı bayrak taşıyan 48 adet geminin yabancı bayraktan Türk Bayrağına geçtiğini belirtti.

 

Yeni trafik gözetleme istasyonları kurulacak

Ender Kurt, Gemi Trafik İzleme Sistemi'nin (VTS), Denizcilik Müsteşarlığı'nın prestij projelerinden birisi olduğunu ifade ederek, Çanakkale Bölge Müdürlüğü sınırları içerisine 3 adet yeni ''Trafik Gözetleme İstasyonu'' kurulacağını söyledi.

Kurt, bu istasyonların Ayvacık Bektaş köyündeki deniz feneri üzerine, Küçükkuyu Mıhlı Mahallesine ve Ayvacık Sarımsaklı Badavut mevkisi eski karakol binası yanına yerleştirileceğini bildirdi.

Bu sistemde geminin adı, çağrı işareti, mevkisi, o anki rotası, eni, boyu, tipi, draftı, varsa tehlikeli yük cinsi gibi verilerin diğer gemilere ve sahile otomatik olarak iletileceğini dile getiren Kurt, bu sistem sayesinde Türk Boğazları ve kıyılarının seyir güvenliğinin artacağını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler