Cannes'da "Türk Pasaportu"

2. Dünya Savaşı sırasında, Alman işgali altında olan Fransa'dan Musevi kökenli yurttaşlara yardım eli uzatan "bir avuç" Türk diplomatının hikayesinin anlatıldığı belgesel film "Türk Pasaportu" Cannes'da görücüye çıkıyor.

Cannes'da
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.05.2011 - 06:43

Yapımcılığını Bahadır Arlıel ve Güneş Çelikcan'ın, yönetmenliğini Burak Arliel'in yaptığı, Türkiye, İsrail, Fransa ve ABD'deki yoğun araştırmalar sonucu beyaz perdeye taşınan "Türk Pasaportu"nun galası 64. Cannes Film Festivali kapsamında 18 Mayıs'ta yapılacak.

ANKA'nın edindiği bilgilere gore, 2. Dünya Savaşı sırasında Türk diplomatlarının Osmanlı kökenli Musevi yurttaşlara pasaport sağlayarak, trenlerle Türkiye'ye kaçırmalarına odaklanan belgesel film, 66 yıllık sırrı da açığa çıkarıyor.


Vagonları "Umut" taşıyan trenler

2. Dünya Savaşı sırasında Fransa'daki Alman soykırımı utancının parçası olmayı reddeden bir avuç Türk diplomatı tarafından "Türk Pasaportu" verilerek, trenlerle Türkiye'ye gönderilen yüzlerce Musevi için bu vagonlar, tüm umutların tükendiği düşünülen bir coğrafyada, insanlık için son umudu taşıyor. Belgesel, buradan yola çıkarak daha önce anlatılmış binlerce soykırım hikayesinden birini değil, "mutlu sonla biten bir hikaye" anlatıyor.

"Türk Pasaportu", izleyenlere herkesin utanç duyduğu karanlık bir döneme tanık olmalarını ve yaşanan korkunç vahşetin ortasında "birilerinin", bir zamanlar başkalarının hayatı için yaşamı pahasına nasıl mücadele verdiğini hatırlamak istiyor. Belgesel, "din, dil, ırk, sosyal statü gibi sonradan üretilmiş kavramların, insani değerlerin yanında nasıl da anlamsızlaştığını", hala hayatta olan tanıkların ağzından yüksek sesle tekrarlıyor.


66 Yıllık Sır açığa çıkıyor

Türkiye, İsrail, Fransa ve ABD'de 4 yıl süren araştırmalar sonucu beyaz perdeye taşınan "Türk Pasaportu" için, o dönemde kurtarılan ve hala hayatta olan 25 tanık, 66 yıl sonra ilk kez konuşuyor. Tanıklar, özel arşivlerini ilk kez bu belgesel için açarken, Türkiye Cumhuriyeti tarafından soykırım döneminde Fransa'dan kurtarılan ve bugün hala hayatta olan 6'sı Türkiye'de, 14'ü Fransa'da yaşayan 20 Türk Musevisine ulaşıldı ve röportaj yapıldı. Ayrıca, yine Türk diplomatları tarafından kurtarılmış 20'yi aşkın Museviyle temasa geçildi.

Projenin tarih danışmanlığını İstanbul 500. Yıl Musevi Vakfı Başkanı Naim Güleryüz, proje direktörlüğünü Yael Habif üstlenirken, Bahçeşehir Üniversitesi, Tekfen Vakfı, Türkiye Musevi Cemati sponsorluğundaki filmin çekimleri Fransa, Romanya ve Türkiye'de gerçekleşti.

Topkapı Müzesi Müdürü, tarihçi, araştırmacı ve yazar İlber Ortaylı da "Türk Pasaportu"na destek veren isimler arasında yer alıyor.


Dünyanın en büyük soykırım müzesiyle iş birliği yapıldı

Yoğun bir arşiv taramasının da yapıldığı belgesel için, bazı önemli belgeler de ilk kez gün ışığına çıkarıldı. Paris'teki Fransız devlet arşivleriyle Berlin ve Hamburg'ta bulunan Alman devlet arşivlerinde yürüttülen araştırmalar sonucunda 3 bin den fazla belge elde edilirken, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı arşivleri de tarandı.

"Türk Pasaportu" için yine soykırım dönemine ait 80 milyon belgeyle dünyadaki en büyük soykırım müzesi olan Tel-Aviv'deki Yad Vashem ile yazılı ve görsel belge paylaşımı konusunda iş birliği sağlandı. Ayrıca Fransa'da bulunan toplama kamplarında ve Polonya'da bulunan Auschwitz imha kampında çekim yapmak üzere gerekli tüm izinler alındı.

"Türk Pasaport"u İnterfilm İstanbul tarafından izleyici ile buluşturuluyor.

 

Cannes'da konaklama fiyatları gecelik 40 bin Avroya dayandı

Bu yıl 64.'üncüsü yapılan Cannes Film Festivali, Fransa'nın Cote d'Azur sahillerinde bulunan 72 bin nüfuslu Cannes kentinde, Woody Allen'in yönettiği, "Midnight in Paris" adlı yarışma dışı filmiyle bugün baslıyor. 12 gün sürecek festival süresince kentin nüfusu 200 bine fırlayınca, talebe bağlı olarak konaklama fiyatları da yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Geçtiğimiz yıl medya, sektör temsilcileri ve turistlerle birlikte kente 160 bin yabancı gelmişti. Bu yıl bu rakamın 200 bine kadar çıkabileceği tahminleriyle birlikte konaklama fiyatları da tavan yaptı. Etkinlik süresince, şehrin liman yanında bulunan festival sarayına yaklaştıkça konaklama fiyatları, yılın en düşük seviyesinin 3 katını geçiyor. Normal sezonda 40-50 avro civarında olan 2 yıldızlı bir otelin fiyatı 300 avroya kadar çıktı. Şehrin en lüks otellerinden biri olan ve festival sarayına en yakın konumda bulunan Majestic otelinin kral süitinin bir gecelik fiyatı ise 38 bin avro. Otel yöneticileri, aynı suitin kış tarifesinin 12 bin avro olduğunu belirtti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon