Cem Evi dedesi, müdür olarak atandı

Türkiye'de ilk kez, bir devlet üniversitesine, 'Cem Evi Dedesi' müdür olarak atandı.

Yayınlanma: 14.12.2011 - 14:42
Abone Ol google-news

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ’un girişimleri ile, Tunceli Üniversitesi bünyesinde 2009’da kurulan “Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü”ne, Türkiye’de ilk kez , Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürü Yayma ve Yardımlaşma  Derneği Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt (34) müdür olarak  atandı. 

Ali Ekber Yurt, Tunceli Hozat’ta bulunan Sarısaltuk Ocağı’na bağlı ve Tunceli’nin en önemli dedelerinden sayılan Sarısaltuk Ocağı dedesi Ahmet Yurt dedenin oğlu. Ali Ekber Yurt aynı zamanda Tunceli’deki Cem Evinde de dedelik yapıyor ve Tunceli Vergi Dairesi’nde memur olarak çalışıyordu. Üniversiteye yatay geçiş yaparak, Rektör Prof. Dr. Boztuğ’un girişimiyle müdürlüğe atanan Yurt,  böylece Türkiye’de ilk kez bir devlet üniversitesine atanan dede oldu. 

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Tunceli yöresinde yoğunlukla yaşayan Alevilerin sorunlarına daha ciddi ve bilimsel olarak eğilmek için Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni açtıklarını ve buranın yönetimini artık, işin ehli olan ve Alevilik konusunda engin düşünceye sahip birine bırakacaklarını belirtti. 

Rektör Boztuğ, “Önümüzdeki dönem içinde dedemizden önemli bir beklentimiz olacak. Cem İbadeti’nde, Semah adlı uluslararası bir sempozyum düzenleyeceğiz. Artık bu sempozyumun düzenlemesini sayın dedemize bırakıyoruz. Ülkemizde hukuk ve demokrasinin evrenselleşmesi sürecinde, Alevi kardeşlerimizin de yaşadığı sorunlara çözüm üretebilmek ve sorunlarını gündeme taşımak için bu merkezin iyi çalışacağına inanıyoruz. Alevilik konusunda gelecek kuşaklara daha çok yazılı belge bırakmak ve bu inancın daha iyi bir şekilde gelenek ve göreneklerini sürdürebilmesi içinde üniveristemiz bilimsel çalışmalar  yapacaktır” dedi.

Aleviliğin, devlet bünyesinde bulunan bir üniversitede ele alınarak, gelecek kuşaklara aktarılmasının çok sevindirici olduğunu söyleyen Ali Ekber Yurt da,  “Aleviler açısından, Türkiye ve dünya açısından sevindirici bir olay. İnşallah Aleviliği özünden koparmadan, hakikaten özüne yakışır şekilde, geçmişte büyük baskılara maruz kaldığı halde bize aktararak aldığımız Aleviliği, bilimsel anlamda yoğurarak gelecekteki kuşaklara daha doğru ve daha güzel şekilde aktaracağız” diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler