Cemaate fıkralı 'akrep' benzetmesi

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu cemaatin hükümete saldırısı olarak yorumlayan AKP'li vekiller, gelişmelerle Cumhurbaşkanı Gül'ün geleceği arasında da bağlantı kuruyor.

Yayınlanma: 19.12.2013 - 21:37
Abone Ol google-news

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu “hükümete karşı kirli operasyon, psikolojik savaş” olarak değerlendiren AKP’de milletvekilleri arasında son günlerde en çok “fil ve akrep” konulu fıkra anlatılıyor. Fıkradaki akrep, cemaate benzetiliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan,her bütçe görüşmesinden sonra olduğu gibi bu akşam milletvekilleriyle, AKP Genel Merkezi’nde yemekte bir araya gelecek. Erdoğan’ın, son operasyonla ilgili milletvekillerine açıklama yapabileceği dile getiriliyor.

3 bakan oğlunun gözaltına alındığı yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun AKP’deki etkileri sürüyor. Başbakan Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın operasyonu hükümeti yıpratmaya dönük “psikolojik savaş” ve “kirli operasyon” olarak nitelendirmesinin ardından milletvekilleri arasında cemaatin hükümeti sırtından hançerlediği yorumlarının yer aldığı fıkralar anlatılıyor. En fazla anlatılan fıkra ise “fil ve akrep” fıkrası. Fıkra şöyle:

“Bir fil ile akrep, nehir kenarında karşılaşır. İkisinin de nehrin karşısına geçmesi gerekmektedir. Akrep, ‘Ben suya girersem boğulurum, senin sırtına çıkayım, böylece boğulmadan karşıya geçebilirim’ der. Fil ise akrebe güvenmez. ‘Seni sırtıma alırsam sen beni sokarsın, sana güvenmem’ der. Akrep ise ‘Olur mu öyle şey, eğer seni sokarsam ikimiz de boğulur ölürüz. Sana söz veriyorum sokmayacağım’ diye yanıt verir. Akrebin bu sözlerine güvenen fil, teklifi kabul eder. Akrep, filin sırtına çıkar ve birlikte nehrin içinde yürümeye başlarlar. Tam nehrin ortasına geldikleri anda, akrep sözünü tutmayıp fili sokar. Fil, ‘Hani söz vermiştin, sokmayacaktın’ diye feryat eder. Akrep, ‘Tamam söz verdim, ama bu benim doğamda var, huyum kurusun’ yanıtını verir.”

Erdoğan, vekillerle buluşacak

Başbakan Erdoğan, bugün bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından AKP Genel Merkezi’nde milletvekilleriyle yemekte buluşacak. Parti yöneticileri, yemeğin her yıl bütçe görüşmelerinden sonra rutin olarak yapıldığını, son operasyonla ilgisinin olmadığını belirtti. Ancak Erdoğan’ın yemekte son gelişmelerle ilgili açıklama yapabileceği, milletvekillerinin sorularını yanıtlayabileceği dile getiriliyor. AKP yöneticileri, operasyonun ardından milletvekillerinin ayrıca bir toplantıda bilgilendirilmesi üzerinde de duruyor.

Köşk seçimleri kuşkusu

AKP’de operasyonun yerel seçimler ile birlikte özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığının engellenmeye çalışıldığı, partinin yıpratılmasının altında bu seçimin olduğu dile getirilirken, kulislerde “Bu savaştan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül güçlü çıkar” yorumları yapılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler