"Cemevleri siyasetin konusu değil"
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, cemevlerinin ibadethane olarak tanınması konusunu siyasetin bir konusu olarak görmediklerini belirterek, "Bu konuda karar verecek olan teolojik tartışmaları yapanlardır" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TBMM Genel Kurulu'nda, 2012 Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 3. tur görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
-"AĞUSTOS AYI SONUNA KADAR KONUTLARIN YETİŞMESİ PLANLANIYOR"-
Van merkez ve Erciş ilçesinde 14 çadır kentte yaklaşık 17 bin vatandaşın yaşadığını belirten Bozdağ, "3 bin konutun temeli atıldı. 12 bin konutun temeli atma çalışmaları sürüyor. Örnek köyler yapılacak. Ağustos ayı sonuna kadar da konutların yetişmesi planlanıyor. 73 bin 679 tane çadırın dağıtıldığını görüyoruz" dedi.
Bozdağ, hasar tespitleriyle ilgili de şu bilgileri verdi:
"Van ili merkez köylerinde toplam 10 bin 890 konut incelenmiş, bunlardan 6 bin 90'ı yıkık ağır hasarlı, 294'ü orta hasarlı, 3 bin 210'u az hasarlı, bin 296'sı ise hasarsız olarak tespit edilmiştir. Van ili merkez ilçesinde toplam bin 250 işyeri incelenmiş bunlardan 295'i yıkık ağır hasarlı, 480'i orta hasarlı, 352'si az hasarlı, 123'ü hasarsız olarak tespit edilmiş.
Erciş'te 13 mahalle ve 2 beldede kesin hasar hesap tespit çalışmaları tamamlanmıştır. Erciş ilçesinde toplam 3 bin 110 işyeri incelenmiş, bunlardan bin 80'i yıkık ağır hasarlı, 443'ü orta hasarlı, bin 167'si az hasarlı, 420'si hasarsız olarak tespit edilmiştir.
Ayrıca toplam 16 bin 614 konut incelenmiş, bunlardan 4 bin 413'ü yıkık ağır hasarlı, bin 326'sı orta hasarlı, 6 bin 723'ü az hasarlı, 4 bin 152'si hasarsız olarak tespit edilmiştir.
Erciş'e bağlı köylerde 84 köy tamamında hasar tespit çalışması tamamlanmıştır. Kesin hasar tespit çalışmalarında toplam 9 bin 883 konut incelenmiş, bunlardan 3 bin 287'si yıkık ağır hasarlı, 299'u orta hasarlı 4 bin 750'si az hasarlı ve bin 617'si ise hasarsız olarak tespit edilmiştir."
"Cemevleri siyasetin konusu değil"
Cemevlerinin belli bir statüye kavuşturulması taraftarı olduklarını, bu noktada önemli adımları attıklarını ve atmaya da özen gösterdiklerini ifade eden Bozdağ, "Ama cemevlerinin ibadethane olarak tanınması konusunu siyasetin bir konusu olarak görmüyoruz. Bu teolojik bir tartışmadır. Dinin ibadethanesi ile ilgili veya o dinin içerisindeki inanışlarla alakalı yerlerle, kutsal olan yerlerle ilgili parlamentoların veya kanunların karar vermesinin doğru olmadığı kanaatindeyiz. Ama bu konuda karar verecek olan teolojik tartışmaları yapanlardır. Onlar o noktada karar vereceklerdir" dedi.
Görüşmelerin ardından TBMM Genel Kurulu'nda, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu'nun bütçeleri kabul edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı