Cep yakan zamma tepkiler

Doğalgaz zammına tepkiler dinmek bilmiyor. CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan zam konusuna ilişkin Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle, meclise soru önergesi verdi. DSP'li Melda Bayer ise ''Doğalgaza zam yapılacağına BOTAŞ'a olan borçlar tahsil edilsin'' talebinde bulunurken, CHP Saymanı, Mustafa Özyürek, dünyada yüzde 40 olan artışın Türkiye'de yüzde 80'e çıktığını söyleyerek, 'insaf' dedi.

Cep yakan zamma tepkiler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.11.2008 - 10:18

Doğal Gaz'a yapılan yüzde 22.5 oranındaki zam TBMM gündemine taşındı. CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, konuya ilişkin Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Doğal Gaz’a yapılan yüzde 22.5’lik zamla son 11 ayda toplam yüzde 82 zam yapıldığını belirten CHP’li Kaptan, “Bu zamlar bütün sektörleri ve halkımızı çok ciddi sıkıntı içine sokmakta ve memura, emekliye yıllık yüzde 8 ücret artışı yapılırken, doğal Gaz'a, ücretlilere verilen 10 katı zam yapılması kamuoyunda büyük tepkilere neden olmaktadır” dedi. Kaptan, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

Bu zamlarla, Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere AKP’li belediyelerin BOTAŞ’a olan borçlarını ödemeleri mi neden olmaktadır?


BOTAŞ’a doğal Gaz borcu olan belediyeler ve kamu kurumları hangileridir? Bunların borçlarının miktarı nedir?

Dünyada petrol fiyatları düşerken, ülkemizde doğal Gaz'a zam yapılmasının nedeni nedir?

Partizanca dağıtılan kömür ve erzak torbalarının bedeli, doğal Gaza yapılan zamla halkımıza mı ödetilmektedir?

 

Dünya'da yüzde 40 artış bizde yüzde 80

CHP Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, dünyada petrol fiyatlarında 10 ayda yüzde 40 artış varken, Türkiye’de petrol fiyatları gerekçesiyle doğal gaza yüzde 80 zam yapılmasının “vatandaşı doğru bilgilendirmemek” olduğunu öne sürerek, hükümetten doğal gaza yüzde 22.5 zam kararının gözden geçirmesini istedi. Özyürek, “İnsaf diye bir şey var. Bütün dünyada doğal gaz fiyatları düşerken, bizim doğal gaz zammı yapmamız tüketicileri isyana teşvik etmiştir” dedi.

Özyürek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçenin geneli üzerine görüşmelerde yaptığı konuşmada, hükümet üyelerinin doğal gaz zammına gerekçe olarak, yurtdışında petrol fiyatlarının artmasını gösterdiğini, bu gerekçenin doğru olmadığını ifade etti. 10 ayda dünyada petrol fiyatları yüzde 40 artarken, Türkiye’de petrol fiyatı yansıması gerekçe gösterilerek doğal gaza yüzde 80 zam yapıldığını kaydeden Özyürek, Türkiye’de fiyatın yüksek olmasının nedeninin vergiler ve BOTAŞ’ın elektrik kurumları ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden borcunu ödememesi olduğunu ifade etti.

 

"Gökçek'e kıyak yurttaşa zam"

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, konuşmasında doğal gaz zammını gündeme getirerek, “Halkın, yurttaşın doğal gazını, ödemeyince hemen kesiyorsunuz da niye BOTAŞ Gökçek’e kıyak yapıyor, almıyor da sonra vatandaşa yüklüyorsunuz zam yapıyorsunuz. Kış başlarken vatandaşı soğuğa mahkum etmek insaf konusu değildir” diye konuştu.

 

"Yüzde 22'lik zam toplumun tüm katmanını olumsuz etkileyecek"

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, elektrik ve doğal gaza son bir yıl içinde yapılan zamların, üreticisinden tüketicisine esnafından sanatkarına herkesi etkilediğini belirtti.

Çelikus, yaptığı yazılı açıklamada, doğal gaza yapılan yüzde 22'lik zammın toplumun tüm katmanlarını olumsuz etkileyeceğini, insanları soğuğa mahkum edeceğini ifade etti. Zammın üretimi de yavaşlatacağını hatta bazı firmaların kapanacağını öne süren Çelikus, bir yandan doğal gaz abonelerinin artması için çalışmalar yapılırken bir yandan da doğal gaza yapılan zamların arttığını kaydetti.

Elektrik ve doğal gaza son bir yıl içinde yapılan zamların üreticisinden tüketicisine esnafından sanatkarına herkesi etkilediğini ifade etti.

 

'Soba dönemine zorlanıyorlar'

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, dar gelirlilerin elektrik ve doğalgaza yapılan zamları karşılayamayacak duruma düştüğünü ifade etti. Zamların, ''aylık geliri çok düşük işçi, memur, emekli ve Bağ-Kurluları soba dönemine geçmeye zorladığını'' belirten Başoğlu, şunları kaydetti:

''Böyle giderse ve dar gelirlilerin durumuna bir çözüm bulunmazsa, korkarım ayakkabı yerine lastik ve Soğukkuyu lastiğini yeniden giymek zorunda kalacaklardır. Türk-İş ve diğer konfederasyonların yaptığı araştırmalar sonucunda dar gelirlilerin fakirlik sınırının altında gelire sahip olduklarını kanıtlamaktadır. Hükümet, böyle bir ortamda aylık geliri bin YTL'nin altında olanlara maddi destek vermeli ve soba dönemine geçmekten kurtarmalıdır.''

DSP Genel Başkan Yardımcısı Melda Bayer, doğalgaza yapılan zammı eleştirerek, ''Doğalgaza zam yapılacağına önce Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ve kamu kuruluşlarının BOTAŞ'a olan borçları tahsil edilsin'' dedi.

Doğalgaza yapılan zammı eleştiren Bayer, ''Elektriğe, doğalgaza yapılan zamlar özellikle küçük esnafın bitirilmesi anlamına geliyor. Doğalgaza zam yapılacağına önce Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ve kamu kuruluşlarının BOTAŞ'a olan borçları tahsil edilsin'' şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler