‘Çerçeve anlaşma’nın detayları ortaya çıktı: Borç silme yapılabilecek
Banka, faktoring gibi finans kurumlarına toplam borcu 100 milyon TL ve üzeri olan şirketlerin yeniden yapılandırma başvurusu yapabilecekleri belirtildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), şirketlerin finansal sektöre olan borçlarının ‘çerçeve anlaşma’yla yeniden yapılandırılması için bir yönetmelik yayınlamıştı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle de Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ‘çerçeve anlaşma’nın kapsamını belirlemek üzere çalışmalara başlamıştı.
<haber-dikey:1080061,1058617,1073077>
‘Şimdilik’ 100 milyon TL
BloombergHT’den Sefer Yüksel’in haberine göre, TBB bünyesinde yapılan toplantılarda toplam borç tutarı için 50 milyon TL ile 100 milyon TL arasında kalınırken, başlangıç olarak 100 milyon TL ve üzeri borcu olan şirketler için karar alındı. Habere göre, konuya yakın kaynaklar ileride 100 milyon TL’nin altında borcu olan şirketlerin de uygulamadan faydalanabileceklerini bildirdi.
En büyük yedi banka anlaşmada
Buna göre, ‘çerçeve anlaşma’ya katılacak bankaların sayısı yarın belli olacak ancak sektörün en büyük yedi bankası anlaşmada yer alacak.
Aktif varlık, mevduat, şube ve çalışan sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük yedi bankası Ziraat Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Halk Bankası, Yapı Kredi Bankası ve VakıfBank. Borç yapılandırmak isteyen şirketin, ‘çerçeve anlaşma’ya imza atan borçlu olduğu bankalardan herhangi birine başvurması yeterli olacak.
Borç silme
Süreç şöyle işleyecek: Başvuruyu alan banka, TBB bünyesinde bankaların temsilcilerinin yer aldığı komiteye borçlu şirketin talebini iletecek. Yapılacak fizibileteden sonra borçlu şirketin talebi, alacaklı kurumların temsilcilerinin yer aldığı komitede oylamaya sunulacak.
Bankaların üçte ikisi yeniden yapılandırma yönünde görüş verirse diğer bankalar da bu görüşe uyacak. Kredi veren bankaların yüzde 90’nın kabul etmesi durumundaysa borçlu şirkete ilave kredi verilebilecek. Bankaların tamamının kabul etmesi halinde ise faiz ve anapara tutarından borç silme yapılabilecek.
Borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanamayacağı düşünülen şirketlerin yapılandırma kapsamına alınmayacağı bildirildi.
‘Çerçeve anlaşma’ BDDK tarafından onaylandıktan sonra iki yıl içinde yeniden yapılandırma sözleşmelerine bağlanmak şartıyla uygulanacak. BDDK süreyi uzatabilecek.
En büyük şirketler yapılandırıyordu
Son birkaç ay içerisinde Türkiye’nin önde gelen sermaye grupları bankalardan borç yapılandırması talebinde bulunuyordu.
Son olarak, Doğuş Grubu dövizdeki kur farkından dolayı zarar ettiği gerekçesiyle bankalarla masaya oturarak ‘yeniden vadelendirme’ planı üzerinde çalışmaya başlamıştı.
Devlet sorunlu kredileri devralacak iddiası
Mayıs ayı rakamlarına göre, TBB üye kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler 2 trilyon 496 milyar lira düzeyinde.
Bu rakamın 74.6 milyar lirası sorunlu kredi olurken, dolayısıyla yapılandırma kapsamına alınmayacak. Bunun 68.5 milyar lirası bankalar tarafından kullandırılmış kredilerden oluşuyor. TBB’den yapılan önceki bir açıklamaya göre, sorunlu şekle dönüşebilecek kredi miktarının toplam krediler içindeki payının yüzde 10-15’ler civarında olduğu tahmin ediliyor.
Bloomberg ajansının henüz yalanlanmayan haberine göre, hükümetin Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve faiz oranlarındaki yükseliş nedeniyle artan sorunlu krediler için bankalara yardım etmek istediği söylenmişti.
Buna göre hükümet, tahsili gecikmiş takipteki kredileri bankalardan alıp devlete bağlı bir kuruluşa aktararak, piyasalardaki ‘sermaye takviyesi ihtiyacını dindirmeyi’ amaçlıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması