CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'dan çarpıcı siyanür raporu

Ege Bölgesi'nde metalik madencilik faaliyetlerine karşı mücadele sürerken, CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, çarpıcı siyanür raporu açıkladı. Karaca ve CHP heyetinin hazırladığı raporda Gümüşhanede bir maden tesislerinde çalışan Rıdvan Doruk isimli yurttaşın siyanür zehirlenmesi nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'dan çarpıcı siyanür raporu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.09.2019 - 16:43

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın, Kaz Dağları’ndaki altın arama faaliyetlerinde 11 bin ton siyanür kullanılacağını açıklamasının yankıları sürerken, CHP'li Gülizar Biçer Karaca'nın açıkladığı siyanür raporu gündeme bomba gibi düştü. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP’li Milletvekilleri, PM üyeleri ve CHP örgütünün Gümüşhane’de yaptığı incelemeler sonunda hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, Siyanür nedeniyle yaşamını yitiren Rıdvan Doruk’la ilgili Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği takipsizlik kararı hakkında bilgi yer alıyor. Raporun öne çıkan tespitleri arasında; madenlerin etki alanlarındaki yerleşim alanlarında yaşanan halk sağlığı sorunlarına, temiz su kaynaklarında oluşan kirliliğe ve bölgedeki tarımsal verimlilikte yaşanan düşüklüğe vurgu yapılarak; söz konusu maden faaliyetlerinin Gümüşhane İline faydaları ile zararları üzerinden çözüm önerileri geliştiriliyor.

 

 

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca

Siyanür nedeniyle can kaybı!

Raporda Yıldız Maden tesislerinde çalışan Rıdvan Doruk isimli yurttaşın siyanür zehirlenmesi nedeniyle 05.09.2019’da yaşamını yitirdiği, Adli Tıp Kurumu’nun bu yöndeki raporuna rağmen Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından takipsizlik kararı verildiğine dikkat çekiliyor.

Ayrıca raporda madenlerden çevreye yayılan toz ve kirleticiler nedeniyle arıcılık ve bal üretim faaliyetlerinin eskisi gibi yapılamadığı vurgulanıyor. Madencilik yapılan bölgede e bal üretiminin düştüğünü ve maden kaynaklı toz ve kimyasallar nedeniyle arı ölümlerinin olduğu ve bu nedenle arıların meyve ve sebze çiçeklerini dölleme faaliyetlerini yapamadıkları için meyve sebze verimlerinde eskiye göre ciddi düşüşler olduğununun altı çiziliyor.

Ege Bölgesi'nde siyanür tehtidi

Öte yandan Ege Bölgesin'nde, Kaz Dağları'ndan Murat Dağı'na kadar birçok altın madenciliği projesine ilişkin siyanür kullanımı tartışmaları sürüyor. Kaz Dağları'ndaki altın madenciliği faaliyetleri, Çanakkale'nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atıkhisar Barajı'nı tehdit ediyor. Türkiye'nin tatlı su kaynağının yüzde 40'ının bulunduğu Murat dağı ve çevresi de siyanürlü altın madenciliği tehtidiyle karşı karşıya.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler