CHP lideri Kılıçdaroğlu ‘İktidar dili’ istedi

Kılıçdaroğlu adayları uyardı: Artık muhalefet dilini bırakın.

Yayınlanma: 19.04.2015 - 22:57
Abone Ol google-news

Öymen ve Çetin’le yan yana oturdu

Kılıçdaroğlu salonda eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile yan yana oturdu. CHP liderinin öbür yanında ise eski genel başkanlardan Hikmet Çetin ile Altan Öymen yer aldı. Buna karşılık önceki Genel Başkan Deniz Baykal, Antalya milletvekillerinin bulunduğu bölümde oturdu. Kılıçdaroğlu’nun konuşması öncesinde yapılan anonslarda da partinin eski genel başkanları Atatürk, İsmet İnönü ve Bülent Ecevit’in isimleri anıldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını birlikte dinlediğimiz CHP’nin seçim bildirgesini hazırlayan kurmay ekipten bir isim, “Kılıçdaroğlu artık ana muhalefet lideri olmak istwemiyor. Muhalefet lideri olarak son günleri. Okuduğu bildirge ile iktidar hedefini koyarak muhalefete veda etti” değerlendirmesini yaptı.

7 Haziran seçimiyle ilgili hesaplar baştan beri HDP’nin barajı aşıp aşmayacağı sorusuna kilitlendiğinden CHP, uzun süre gölgede bir parti görüntüsü verdi. Kılıçdaroğlu, partisinin görünür olmasını sağlayan en önemli adımı, adaylarının yüzde 80’den fazlasını önseçimle belirleyerek attı. Dün Kılıçdaroğlu, CHP’nin seçim bildirgesini adaylarının da ilk kez görücüye çıktığı toplantıyla açıkladı. Bildirgede, klasik sol-sosyal demokrat partilere özgü siyasal mesajlardan çok farklı toplumsal-sınıfsal kesimlere yönelik somut vaatler ön plandaydı. Kılıçdaroğlu ne zamandır üstüne basa basa, “4 yıl için yetki istiyorum. 4 yıl bizi işbaşına getirin, AKP’nin 13 yılda ülkeye verdiği hasarı tamir edelim” mesajı veriyordu. CHP’nin seçim bildirgesi de bu söyleme paralel hazırlanmıştı. CHP’nin bugüne kadar kendisinden ve örgütünden de kaynaklanan nedenlerle ulaşamadığı, dokunamadığı kesimlere seslenen bol ve iddialı vaatler de içeren bir bildirgeyi seçmene sundu.

Muhalefete veda gibi

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını bildirgeyi hazırlayan ekipte yer alan CHP’li bir kurmayla birlikte izledik. CHP’li kurmay, Kılıçdaroğlu’nun bildirge ile ne demek istediğini aynen şöyle aktardı:

“Kılıçdaroğlu 5 yıldır CHP’nin genel başkanı. Konuşmasında kendisi de sık sık ilk kez çok farklı bir bildirge ile seçmenin karşısına çıktığımızı açıkça vurguladı. Yani durumun bu kez çok değişik olduğunu, içine en çok sinen bildirgenin bu olduğunu kendisi bizzat söyleme gereği duydu. Bildirgenin ruhuna baktığımızda Kılıçdaroğlu, ‘Ben artık ana muhalefet liderliği dönemini tamamlıyorum. Artık ana muhalefet lideri olmak istemiyorum’ diyor. Aile sigortası, emeklilere çifte maaş, yoksullara konut parası, kredi borçlarının faizlerinin silinmesi gibi vaatler iktidar hedefinin ifadesidir. Kılıçdaroğlu muhalefette gün sayar gibi konuştu. Bugün 7 Haziran sonrası iktidar hedefiyle muhalefete veda etti.”

CHP’nin tek başına iktidarı gibi bir hedefin gerçekçi olmayacağını CHP’liler de kabul ediyor; ancak son günlerde CHP’de en çok konuşulan hedef, koalisyonla da olsa iktidara gelmek. Gelmezse ne olur, onu 7 Haziran sonrası göreceğiz ama Kılıçdaroğlu da iktidar hedefine kilitlendiğini bildirgeyi açıkladıktan sonra basına kapalı bir toplantıda bir araya geldiği milletvekili adaylarına şöyle seslendi:

“Kampanya süresince muhalefet dili kullanmayın, iktidara gelecekmiş gibi bir dil kullanın. İktidar söylemi geliştirin. Tablo karanlık; ama umut verici olun. Gereksiz polemiğe girmeyin. Bizim yapacaklarımızı anlatın. Örneğin kömür yardımını küçümsemeyin. AKP’nin oy aldığı seçmen için ‘Kömür yardımı alıp AKP’ye oy veriyorlar’ demeyin. Biz iktidarımızda sosyal yardımları daha da artıracağız.”

Erdoğan - Davutoğlu yok

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu kelime olarak bile geçmedi. Kılıçdaroğlu, vekil adaylarından da aynı yönde kampanya yürütmelerini istedi ve “CHP kahvelerine gitmeyin, CHP’nin oy alamadığı yerlere gidin. Onlara anlatın. Cebinizde emeklilere vereceğimiz çifte maaşın noter belgesi ve AKP’nin yabancı işçi çalıştırma yasası da bulunsun” uyarısında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler