CHP’de '89' rüzgarı

CHP 17 ilçede eğilim, 9 ilçede ise eğilim ve anketle adaylarını belirleyecek. Oğuz Kaan Salıcı: Seçimi kazanabileceğimiz ilçelerde kadın adaylar ve genç adaylarımız olacak.

Yayınlanma: 18.11.2013 - 11:14
Abone Ol google-news

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul’da CHP’li 13 belediye hariç 17 ilçede eğilim yoklaması, 9 ilçede ise eğilim ve anket çalışması ile adaylarını belirleyeceklerini söyledi. 1989 yılı seçim rüzgarının yeniden yaşandığını belirten Salıcı “Seçimi kazanabileceğimiz yerlerde kadın adaylar ve genç adaylarımız olacak. Gezi ruhuyla birlikte 25 ilçeyi almayı planlıyoruz” dedi. Seçime CHP adayları ile katılacaklarını ve ittifaklara kesinlikle kapalı olduklarını kaydeden Salıcı, “Belediye Başkanlığı yada Meclis üyeliği üzerinden ittifaklara ve pazarlıkla karşıyız. Bu konuda genel merkezinde, il örgütününde kararı kesin ve net” diye konuştu. Salıcı, CHP’nin İstanbul’da ilk kez seçime bu kadar hazırlıklı girdiğini, sandık görevlilerinin belirlendiğini ve mükerrer oya karşı önlem alındığını söyledi.

Mart 2014 yılında gerçekleştirilecek yerel seçimlere yönelik siyasi partilerin aday belirleme süreci hızla devam ederken, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de CHP’ye katılmasıyla parti içerisinde adaylık süreci kıran kırana geçiyor. İstanbul’la yatıp İstanbul’la kalkan İl başkanı Salıcı da zamanının büyük bölümünü İstanbul’u ve ilçelerini kazanma hesaplarıyla geçiriyor. 1 Aralık’ta devlet memurlarının da istifasının ardından yapılacak aday adaylığı başvurularının ardından partiler adaylarını netleştirecek. CHP’nin uzun bir aradan sonra ilk kez bu yıl planlı ve hazır bir şekilde seçime gireceğini belirten Salıcı, “CHP’li belediyelerin nasıl denetleneceğinden, AKP’li belediyelerin nasıl izleneceğine kadar hepsinin planlamasını yaptık. Bizim hesaplamalarımıza göre yüzde 45’in üzerine çıktığımız zaman seçimleri kazanıyoruz. Bunun içinde ilk önce seçime yeni katılan seçmen sayasını tespit ettik. Bu yerel seçimlerde İstanbul’da yaşadıkları şehirlerden göç eden ve oy kullanma yaşı gelen 500 bin seçmeni inceliyoruz. Ayrıca seçmen sayısı 300 binden fazla olan ilçeler var. Bunların içinde CHP’nin oyunun düşük olduğu Bağcılar, Sultanbeyli gibi ilçeler mevcut. Orada yaklaşık 8 ay önce çalışmalara başlayarak yurttaşların dertlerini ve sorunlarını dinliyoruz” dedi.


 ‘Teknolojiyi kullanıyoruz’

 İl başkanı olduğunda partiye üye olan yaklaşık 200 bin kişiden 10 binin cep telefonunun kendisinde bulunduğunu anlatan Salıcı, “Büyük bir yatırımla 200 binin üzerindeki seçmenden 150 bininin cep telefonlarını sisteme kayıt ettik. İstanbul’daki 32 bin 145 sandığa 2’şer kişi görevlendirdik. İlçe örgütleri tarafından görevlendirilen bu arkadaşlar rastgele aranarak görevini bilip bilmediği soruluyor. Hatta o dönem askere gidecek olan sandık görevlileri dahi tespit edilmiş durumda ve yedekleri hazırlandı. Sosyal medya ve teknolojik çalışmalarımız da hızla sürüyor. Hemşehri örgütlenmesinden sorumlu yardımcımda sürekli hemşehri dernekleri ile irtibat halinde olarak onların taleplerini ve sorunlarını dinleyerek raporlaştırıyor. Uzun bir aradan sonra seçime ilk kez hazır bir biçimde giriyoruz” diye konuştu.

 
 Mükerrer oya izin verilmeyecek

Sandık güvenliği konusunda da çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Salıcı şöyle devam etti:
“Her seçim döneminde gündeme gelen sandık güvenliği ile ilgili önlemlerimizde sürüyor. İnternet sitemizde e-seçmen bölümü var. Orada yurttaşlarımız T.C kimlik numaraları girerek kendi evinde ve binasında yaşayan seçmenlerin listesini görüyor. Yine ilk etapta bastırdığımız 500 bin e-seçmen bilgilendirme broşürü var. Bunları örgütlerimiz ziyaret ettikleri yerlerde ev ve iş yerlerine bırakıyorlar. Yurttaşlarıda katarak biz bu sandık oyunlarını bozmayı planlıyoruz”


 ‘17 ilçede eğilim yoklaması yapılacak’

 Aday belirleme sürecinin hızla sürdüğünü ve 1 Aralık’ta kamu görevinden istifa ederek aday olacaklarında isminin yazılmasıyla 17 ilçede eğilim yoklaması yapılacağını belirten Oğuz Kaan Salıcı, “ Örgütün sözünün ön planda olduğu bir aday belirleme sürecinin yürümesi gerektiğini düşünüyoruz. Eğer örgüt kendi görüşünün sürece katıldığını görürse motivasyonu daha da artıyor. CHP’li belediyelerin bulunduğu ilçelerin dışında 17 ilçede üyelerin tamamının oy kullanacağı şekilde teamül yoklaması yapılacak. Burada kayıtlı 81 bin 841 üye oyunu kullanacak. Bu uygulama 1987’den sonraki  en katılımcı aday belirleme yöntemidir” dedi. Aralarında Beyoğlu’nun da olduğu 9 ilçede hem teamül yoklaması hem de seçmenler üzerinde anket çalışması yapılacağını kaydeden Salıcı, “Beyoğlu aynı zamanda Gezi olaylarının yer aldığı ilçe. Burada ‘aday belirleme sürecinde geniş kesimi kapsayacak bir aday belirleme süreci yaşanmalı’ diye karar çıktı. ‘Taksim Dayanışması, Beyoğlu esnafının da görüşleri alınsın’ denildi. Hem örgütün hem de örgüt dışındaki geniş kesimlerin düşüncesi alınarak aday belirlenecek. Olabildiğince süreci şeffaf yönetmeye çalışıyoruz. Ancak Gezi ruhu CHP’de yer alacaktır” diye konuştu.


 ‘Kadın ve genç adaylarımız olacak’

 CHP’nin yerel seçimlerde 25 ilçeyi alma ve en az yüzde 45 oy alma hedefi olduğunu vurgulayan Oğuz Kaan Salıcı şöyle devam etti:
“ CHP aralarında Beyoğlu, Başakşehir, Eyüp ve Pendik’in de aralarında olduğu 25 ilçeyi alacaktır. Bu ilçelerin içinde kadın ve 30’lu yaşlarda belediye başkan adayımız olacak. Şu an Şişli ile birlikte mevcut 13 ilçenin içinde kadın adayımızda olabilir. Aydın’da Özlem Çerçioğlu çok iyi projeler ortaya çıkararak uyguladı. Bu modelin benzerlerini İstanbul’da da uygulayacağız. Uzun süre görev yaptıktan sonra meslek körlüğü dediğimiz bir durum oluşuyor. İçerden sorunlar pek fazla gözükmüyor. Bizim yeni kadroları yukarıya taşıyabilmemiz için düzenli olarak bir görev değişimi yapmamız gerekiyor. Bir de aday belirlenirken adayın partiye ne katacağına bakacağız. İlçedeki partinin oyu ile seçilecekse neden ben o adayla yarışayım. Partiye katkısı ne olacak ben ona bakarım. Çünkü biz artık seçimi kazanmak istiyoruz. Türkiye’de toplumun bütün kesimlerini temsil eden, seçmenin ‘beni temsil eden bu’ diyeceği kişileri adaylaştıracağız”.


 ‘Pazarlıklara kapalıyız’

 Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul’da seçimin tüm ilçelerde ve büyükşehirde CHP ile AKP arasında geçeceğini bu nedenle pazarlıklara kapalı olduklarını söyledi. Muhalefet partilerinin birbirini eleştirmek yerine iktidar partisini eleştirmesi gerektiğinin altını çizen Salıcı “CHP’den hiçbir yetkili ittifak ya da pazarlık yapıyoruz açıklaması yapmadı. Sandıklarda bazı kaymalar olur. Bunlar pazarlık sonucu gelecek oylar değil, seçmenin tercihidir. Bu konuda İstanbullu seçmenin sağduyusuna güveniyorum. Belediye Başkanlığı yada Meclis üyeliği üzerinden ittifak yada pazarlık anlayışına karşıyız. Bu konuda genel merkezinde, il örgütününde kararı kesin ve net, pazarlık yok” dedi. Salıcı, sahadan gelen bilgilere göre 1989 SHP rüzgarının yeniden estiğini, liyakatlı sosyal demokrat belediyecilik hizmeti vererek 1994 yılındaki hataya düşmeyeceklerini söyledi.


 ‘CHP’nin inançlarla sorun yok’

Oğuz Kaan Salıcı, CHP’nin toplumun temel ve dini değerleri ile hiç bir probleminin olmadığını, iktidarın insanların inançları üzerinden toplumu kamplaştırarak oy toplamasına engel olacaklarını belirtti. Partiye gelenlerin CHP’nin ilkelerini bildiğini kaydeden Salıcı “90 yıllık bir partiyiz. Partiye gelenler de bu konuları bilerek geliyor. Biz kimin nereden geldiğine değil, nereye geldiğine bakarız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler