CHP'de kontenjan formülü

CHP’de İstanbul, Ankara, İzmir ve 9 kentte bazı adayların Kılıçdaroğlu’nun onayıyla belirleneceği, kalan tüm adayların önseçimle belirlene ceği belirtiliyor.

Yayınlanma: 12.02.2015 - 02:37
Abone Ol google-news

Kamudaki aday adaylığı istifalarının ardından, CHP’de gözler 15 Şubat’ta yapılacak parti meclisi (PM) toplantısına çevrildi. Toplantıda seçim bölgelerinde uygulanacak aday belirleme yöntemleri masaya yatırılacak. Aday belirleme sürecinde önseçime ağırlık verileceğini vurgulayan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 3 seçim bölgesi bulunan İstanbul’da 15, iki seçim bölgesi bulunan Ankara ve İzmir’de ise 6’şar adayı kontenjan hakkını kullanarak belirleyeceği konuşuluyor. Edinilen bilgilere göre, CHP’den milletvekili adayı olmak için yaklaşık 150 kamu görevlisi başvuruda bulundu. Ancak aylar öncesinden CHP’den aday adayı olmak için istifa edeceği söylenen birçok kamu görevlisi son anda genel merkezden gelen olumsuz sinyaller üzerine istifadan döndü. Bunda Kılıçdaroğlu’nun ısrarla gündemde tuttuğu “önseçim” vurgusu önemli rol oynadı. Seçim kampanyasıyla ilgili çalışmalara hız veren CHP’de, seçim bölgelerinde uygulanacak aday belirleme yöntemleri 15 Şubat’taki parti meclisi toplantısında masaya yatırılacak.

Ancak yüzlerce partilinin merakla beklediği toplantı öncesinde CHP kulislerinde izlenecek yol haritasıyla ilgili görüşler netleşmeye başladı. Edinilen bilgilere göre Kılıçdaroğlu 12 kentte kontenjan kullanmayı düşünüyor. Bu çerçevede 3 büyük kentte toplam 27 kişilik kontenjan uygulanması ağırlık kazanmış durumda. Bu kontenjanlar 3 büyük kentte fermuar yöntemiyle kullanılacak, örneğin haziran seçimlerinde 88 milletvekili çıkaracak olan İstanbul’da 15 aday kontenjandan gelecek. Bu 15 aday 3 seçim bölgesinde 5’er aday olarak dağıtılacak. Listenin geri kalanı önseçimle şekillenecek. CHP 2011 genel seçimlerinde İstanbul birinci bölgeden 11, ikinci ve üçüncü bölgelerden de 9’ar olmak üzere 29 milletvekili çıkarmıştı.

Aynı yöntem Ankara ve İzmir’de de uygulanacak. Seçimlerde Ankara 32, İzmir ise 26 milletvekilini Meclis’e gönderecek. Her iki kentte de ikişer seçim bölgesi bulunuyor. Kılıçdaroğlu’nun her seçim bölgesi için üçer aday belirlemesi bekleniyor. Bu durumda Ankara ve İzmir’den 6’şar olmak üzere toplam 12 aday da yine kontenjan yöntemiyle belirlenecek.

2011 seçimlerinde Ankara birinci bölgeden 6, ikinci bölgeden 4 milletvekili çıkaran CHP, İzmir birinci bölgeden 6, ikinci bölgeden 7 milletvekili seçtirmişti.

 

9 kentten birer kontenjan

Üç büyük kentin dışında hangi kentlerde kontenjan uygulanacağı konusu da yavaş yavaş şekilleniyor. Bu çerçevede 9 ilde birer kontenjan uygulanması görüşü ağırlık kazanıyor. Kontenjan kullanılacak iller ise şöyle: “Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Adana, Mersin, Muğla, Manisa, Denizli ve Aydın”.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler