CHP'den AKP'ye "Hayır'lı bayramlar"

Şeker Bayramı'nın 2. gününde siyasi partiler birbirlerine bayram ziyaretinde bulunuyor. Bayramlaşma sırasında CHP ile AKP'liler arasında yaşanan "Hayır'lı bayramlar" espirisi ziyarete damga vurdu. BDP ise askeri operasyonları bahane göstererek bayram ziyaretlerine katılmadı.

Yayınlanma: 10.09.2010 - 10:04
Abone Ol google-news

MHP, CHP, DP ve SP temsilcileri ayrı ayrı AKP'yi ziyaret ettiler. Bayramlaşma ziyaretine referandum sohbetleri damgasını vurdu. Anayasa değişikliği paketi için Pazar günü yapılacak referandumda, hayır ve evet oyu kullanacak olan partilerden de farklı farklı yorumlar geldi.

AKP heyeti bayram ziyareti için gelen siyasi parti temsilcilerini kapıda çiçekle karşıyadıar. AKP Genel Merkezi'ne ilk gelen muhalefet partisi MHP oldu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Çakır, İzmir Milletvekili Şenol Bal ile geldiği AKP'de Genel Başkan Yardımcısı Kapusuz, Ankara Milletvekilleri Said Yazıcıoğlu ile Zeynep Dağı tarafından kapıda çiçekle karşılandı.

Ziyarette konuşan Çakır, her şeyin pazar günü halkın iradesiyle ortaya çıkacağını dile getirdi. Dileklerinin halkın iradesinin tam anlamıyla sandığa yansıması olduğunu ifade eden Çakır, ancak bunda ciddi endişeleri olduğunu vurguladı.

Çatır, "Bu endişelerimizi gidermek ve gerekli tedbirleri almak siyasi iktidarın görevi. Onlara önemli bir sorumluluk düşüyor. İnanıyoruz ki, Türk milleti özgür iradesini sandığa yansıtacaktır. MHP ne söyleyeceğine dikkat edilmesi gereken bir parti olarak bu süreçte söyleyeceklerini söylemiştir" diye konuştu.

Kapusuz da, Türk milletinin yapılan çalışmaları yakından takip ettiğini belirterek, halkın nihai kararı pazar günkü halk oylamasında vereceğini vurguladı. Bu kararın herkes için bağlayıcı ve saygı duyulması gereken bir karar olarak görülmesi gerektiğine işaret eden Kapusuz, "Devletimiz her şeyin bilincinde. YSK bu referandumun en güzel şekilde sonuçlanması için her türlü tedbiri alacaktır. Hiç kimsenin tereddüt etmesine gerek yok. Memleket için hayırlı ve faydalı olan sonuç tecelli edecektir" dedi.

MHP heyetinin ardından AKP'ye gelen CHP Genel Sekreteri Tekin Bingöl ve beraberindekiler de referandumla ilgili düşüncelerini dile getirdi. Bingöl, içinde bulundukları günleri bugünlerin uhrevi özelliğine uygun şekilde yaşamayı tercih ettiklerini belirterek, bu nedenle siyasetten uzak bayram tadında bayram günleri yaşamak istediklerini söyledi.

Kapusuz da yaptığı konuşmada, CHP'nin referandum kampanyası sürecince güzel bir adeti tercih ettiğini belirterek, "Hayır" kelimesini isteyerek ve sıkça tekrar etmelerinden dolayı kendilerini teprik ettiğini dile getirdi. Kapusuz, "Bunun kampanyadan sonra da devam etmesini diliyorum" dedi. Bingöl, hayır sözcüğünü bayramın ikinci gününde Kapusuz ve Yazıcıoğlu'nun ağzından duymanın çok güzel olduğunu vurguladı. Kapusuz, AKP'nin, hayır kelimesine yasak getirdiği yönünde bazı değerlendirmeler yapıldığını hatırlatarak, böyle bir yasağın söz konusu olmadığını söyledi.
Kapusuz, "Ne CHP bir kelimeyi yasaklamıştır ne de AK Parti'de böyle bir yasak söz konusudur" diye konuştu.
 

Yeni yasal düzenleme

Kapusuz, bu arada yeni yasama yılında "halkoylamalarına" ilişkin yeni bir düzenleme yapılacağı işaretini vererek, şu anda halkoylamasına özgü bir hukuki düzenleme ihtiyacının ortaya çıktığını belirtti. Referandumların seçim olmadığına da dikkat çeken Kapusuz "Onun için seçim hukukuna göre değil, kendi hukukuna göre sevk ve idare edilmesi gereken bir süreç olarak önümüzdedir. İnşallah yeni dönemde şu andaki yeni yasaya da uygun olan kabul veya red olarak algılanması ve anlaşılması doğru olandır. Ancak teamül olarak evet veya hayır olarak kullanılıyor. Yeni dönemde bununla ilgili düzenlemeyi birlikte yaparız. Bundan sonra da bu tartışmalara noktayı koyarız" değerlendirmesinde bulundu.

DP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ünal da, AKP'yi ziyarinde, modern demokrasilerde referandumların sıkça başvurulan uygulamalar olduğuna işaret etti.

Pazar günü yapılacak referandumda "evet oyu kullanacak olan SP heyetine Genel Başkan Yardımcısı Kazım Arslan başkanlık etti. Hayatın sadece siyasetten ibaret olmadığını vurgulayan Arslan, referandumun sıkıntısız bir şekilde atlatılması temennisinde bulundu. Arslan, "Evet yetersizdir, ama herşeye rağmen olumlu bir adımdır. Onun destek olduk" diye konuştu.

 

AKP'den BDP'ye: Gelmeyen taraf onlar

AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz,  AKP Genel Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bayram ziyaretini BDP'nin yazılı bir açıklama ile iptal ettiğini söyledi.
Kapusuz, BDP Genel Merkezi'nden kendilerine yazılı bir açıklama ulaştığını belirterek, bu açıklamada "Hükümetin ve askerin operasyonlara hız vermesi sonucu bölgeden peş peşe ölüm haberleri gelmeye başlaması, halkımızın barış ve kardeşlik içerisinde kutlamak istediği bayrama gölge düşürmüştür. Annelerin gözyaşının döküldüğü bir ortamda kutlama yapılmasının imkansız hale gelmesi nedeniyle partimizdeki bayramlaşma programları iptal edilmiştir" ifadelerinin yer aldığını anlatarak, bunun tek taraflı bir açıklama olduğunu vurguladı.

Kapusuz, "Gelirlerse kapımız açık, gelmeyen taraf onlar" diye konuştu.C

 

CHP İzmir il teşkilatında bayramlaşma

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, referandumda görev yapacak partililerin dikkatli olması gerektiğini belirterek, ''Sandık başında alavere dalavereye izin vermeyeceğiz'' dedi.
CHP İzmir il örgütü tarafından Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi'nin bahçesinde bayramlaşma töreni düzenlendi.

Törende konuşma yapan Anadol, referandum sürecinde İzmir örgütünün çok başarılı bir çalışma yaptığını, son bir buçuk günün de iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bugün bir vatandaşın kendisine gelerek üç ay yaşamış çocuğu adına çıkarılmış bir seçmen kağıdı verdiğini söyleyen Anadol, ölülerin ayağa kaldırılarak sonuç alınmaya çalışıldığını, seçim sürecinde uyanık olunması gerektiğini kaydetti.

Anadol, referandumun yargıyı ele geçirme planının bir parçası olduğunu, evet çıkması halinde ''takunyalı bir faşizm rejimine doğru gidişin başlayacağını'' iddia ederek, ''Sandıkların etrafında etten duvar öreceğiz. Sandık başında alavere dalavereye izin vermeyeceğiz'' dedi.

Bayramlaşma törenine TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ile milletvekilleri Ahmet Ersin, Mehmet Ali Susam ve Canan Arıtman da katıldı. Arıtman, referandum çalışmalarının verdiği yorgunluk nedeniyle dün fenalaştığını, kalp spazmı şüphesiyle hastaneye kaldırıldığını, tetkikler sonrası önemli bir rahatsızlığın görülmediğini, sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. İlçe belediye başkanlarının da katıldığı törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun grip olması nedeniyle katılamadığı belirtildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler