CHP'den araştırma önergesi

CHP, Turgutlu Çal Dağı bölgesinde nikel madeni çıkarılması ve işlenmesi amacıyla kurulacak işletmenin, orman ve tarım arazileri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Yayınlanma: 02.11.2011 - 15:56
Abone Ol google-news

Manisa Milletvekili Hasan Ören ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Manisa'nın Turgutlu ilçesinin 15 km kuzeyindeki ormanlık Çal Dağı bölgesinde nikel madeni çıkarılmasına başlandığı, 12,5 milyon metrekare alanda sülfürik asit kullanılarak nikel çıkarma, ayrıştırma ve zenginleştirme yapıldığı belirtildi.

Bölgede deneme üretimi için yapılan çalışmalarda, bir çok ağaç kesilerek ormanlık alanın zarar gördüğü, işletme süresince 200 binin üzerinde ağacın kesileceğinin tahmin edildiği savunulan gerekçede, şunlar kaydedildi:
''Bölgedeki ağaçların kesilmesi ve dere yataklarının bozulması nedeniyle erozyon artmış, daha önce hiç görülmemesine rağmen bazı köyler sel felaketine maruz kalmıştır. Ayrıca nikel madeninin çıkarılmasında kullanılan sülfürik asidin neden olduğu olumsuzluklarla ilgili şikayetlerde gelmeye başlamıştır.
Çaldağı'nın güneyinde dünyanın ve Türkiye'nin en önemli tarım alanlarında birisi olan Gediz Nehri ve havzası bulunmaktadır. Gediz nehri Türkiye'nin de taraf olduğu Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşmenin (RAMSAR) eklerinde sayılarak uluslararası koruma altına alınmıştır. Buna rağmen sülfürik asit kullanılarak açık liç usulü ile nikel maden çıkarılmasına devam edilmektedir. Bölgenin en önemli su havzası olan Gediz Nehri Çal Dağı'nın ve maden sahasının çok yakınından geçmektedir. Bu nedenle yer altı ve yer üstü su kaynakları ile doğal kaynaklar bundan olumsuz etkilenecektir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler