CHP’li Özel’den komisyonlar için içtüzük değişikliği teklifi: Raporlar çöpe gönderilmesin

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmediği için “geçerliliğini yitiren” araştırma komisyonu raporlarının sonraki yasama dönemlerinde de ele alınabilmesini öngören bir içtüzük değişikliği teklifi hazırladı.

Yayınlanma: 03.11.2019 - 22:56
CHP’li Özel’den komisyonlar için içtüzük değişikliği teklifi: Raporlar çöpe gönderilmesin
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmediği için “geçerliliğini yitiren” araştırma komisyonu raporlarının sonraki yasama dönemlerinde de ele alınabilmesini öngören bir içtüzük değişikliği teklifi hazırladı. TBMM Başkanlığı’na sunulan içtüzük değişikliği teklifine ilişkin olarak Özel, “Her ne kadar ‘Tekemmül etmedi’ denilse de Darbe Komisyonu ile Aladağ Yangını Komisyonu raporu gibi kadük kalan komisyon raporlarından faydalanılmasının önünün açılmasını amaçlıyoruz” dedi. 

Teklifin gerekçesinde; TBMM’de bugüne kadar 137 adet araştırma komisyonu kurulduğu belirtilerek şunlar ifade edildi:

“26. yasama döneminde, TBMM’de, parlamenter demokrasimize ve seçilmiş hükümete yönelen 15 Temmuz darbe girişimini araştırmakla görevli komisyon çalışmalarına başlamış, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen talimatla ek süre dahi istemeden apar topar çalışmalarına son vermiştir. Dönemin TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a, 12 Temmuz 2017 günü, elden teslim edilen rapor, TBMM kayıtlarına ‘Raporunu vermedi’ notuyla geçmiş, 15 Temmuz 2016 günü fiilen darbecilerin bombalarına hedef olan parlamento, kendisine yönelen darbe girişimine ilişkin bir yazılı metin dahi ortaya koyamamış bir görüntüyle karşı karşıya bırakılmıştır.” 

Gerekçede ayrıca, AKP’nin iktidar olduğu 2002’den bu yana 63 araştırma komisyonunun kurulduğu belirtilerek “Bu komisyonların 20’sinin raporları ya tamamlanamamış ya da tamamlanmış raporları TBMM Genel Kurulu’nda görüşülememiştir. 3 rapordan birinin görüşülememiş olması, olumsuz anlamda yüksek bir orandır” denildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon