CHP'li vekiller Silivri'de

CHP'li milletvekillleri, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'a destek için Silivri'de.

Yayınlanma: 12.08.2011 - 07:42
Abone Ol google-news

Balbay ve Haberal'ın tahliye talebinde bulunacakları duruşmaya katılacaklarını yazılı açıklamayla bildiren, CHP'li milletvekilleri bu sabah saatlerinde Silivri Cezaevi'ndeki duruşma salonuna geldi.

Hangi vekiller duruşma salonunda?

TBMM'de CHP'yi temsil eden 22 millevekili bugün Silivri'deki duruşmayı izliyor. Balbay ve Haberal'a destek vermek üzere salonda bulunan milletvekilleri şöyle: Bilhun Tamaylıgil, Muharrem İnce, Emine Ülker Tarhan, Süheyl Batum, Umut Oran, Erdoğan Toprak, Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Hasan Ören, Hülya Güven, Ramazan Kerim Özkan, İhsan Kalkavan, Turgut Dibek, İsa Gök, Orhan Düzgün, Mehmet Kaplan, Nurettin Demir, Celal Dinçer, Haydar Akan, Mahmut Tanal, Kadir Gökmen Öğüt, Ramis Topal,  Refik Eryılmaz. Ayrıca YARSAV Yönetim Kurulu'nu temsilen Yargıtay Tetkik Hakimi Celal Çelik ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de salondakiler arasında.

CHP Grup Başkanvekili Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Ergenekon davasında tuzun koktuğunu söyledi. İnce, “Bu dava siyasi bir davadır.Bu işin sonunda Abdullah Öcalan’a affın yolu açılıyor”dedi. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise Prof.Dr. Mehmet Haberal’ın sağlık durumunun gözle görülür derecede kötü olduğunu belirterek, “Cezaevinde oluşacak bir vefattan dolayı kim sorumlu olacaksa kendini hazırlasın.Cezaevinde olası ölüm olayının hesabını sorarız” diye konuştu. İstabul milletvekili ve eski cumhuriyet savcısı Ali Özgündüz ise davanın bu gidişle 10 yılda bitirilemeyeceğini, Türkiye’nin AİHM’de ceza almasının kaçınılmaz olduğunu belirtti

Ergenekon davasının dünkü duruşmasını CHP Grup Başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan, Muharrem İnce, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil,milletvekilleri Süheyl Batum, İsa Gök,Umut Oran ,Ail Özgündüz, Oktay Ekşi ve Erdoğan Toprak’ında aralarında bulunduğu 27 CHP’li milletvekili izledi. Duruşma salonunda avukatlara ayrılan yere oturan milletvekilleri duruşmayı izledikten sonra verilen arada gazetecilere değerlendirme yaptı. CHP milletvekilleri adına açıklamayı yapan Muharrem İnce Balbay'ın savunmasından örnek vererek, şöyle devam etti:

“Amacımız yargıya müdahale etmek değil, hukuksuzluğa müdahale etmektir. Özel yetkili mahkemlerde hukuk aramakla samanlıkta iğne aramak arasında fark yok.. Burada adaletin hukun olmadığını hepimiz görüyoruz.Balbay’ın savunması müthiş bir savunmaydı. Yemin etti Balbay. Milletvekili, yeminini oradan etti.Ha mahkeme kürsüsü, hada meclis kürsüsü. AKP’lilere açık çağrımızdır. Bu artık tuzun koktuğu noktadır herşeyin bittiği bir yerdir. Eğer bir ülkede mahkemede insanların mezhepleri konuşuluyorsa mezhepleri açıklanıyorsa bu ülkede hukuk ve adalet yok demektir.Yakında duruşmaları izleyen milletvekillerine de trör örgütlerine yardım ettiniz diye dava açarlarsa şaşırmayız iş bu noktalara kadar geldi.”

İnce davanın asıl amacının Abdullah Öcalan’a af çıkartmak olduğunu farklı davalarla toplumun farklı kesimlerinin gözaltına alınacağını söyledi.

Haberal’ın durumu kötü

İsa Gök ise Zonguldak milletvekili Mehmet Haberal’ı ziyaret ettiğini ve sağlık durumun kötü olduğunu söyledi.Haberal’ın çok zor şartlar altında yaşam savaşı verdiğini kaydeden Gök, “Ben tüm Türkiye ve dünya kamuoyuna sesleniyorum, şu anda cezaevinde bir milletcvekili var ve sağlık dururmu kötü. Eğer ki asla ve asla düşünmediğimiz bir şey olursa ölüm meydana gelirse sorumlu olacak kişi kendini hazırlasın. Bu olay son derece ciddi bir olay bu bir haykırıştır.Herkesi vicdanına bakmaya çağırıyorum”dedi

Dava, 10 yılda bitmez

CHP İstanbul milletvekili Ali Özgündüz de değerlendirmesinde bu davanın bu tür yargılama sistemi ile 10 yılda bitirilemeyeceğini belirtti. Özgündüz, “Davayı uzatmaya yönelik olarak yargılama gözlemledim. Karşılıklı telefon konuşmalar polemiklere girilerek yapılan bir yönetem seçilmiş. Sanığın savunma yapması beklenir sözü kesilmez içerde buları görüyoruz. Biraz uzatmaya yönelik bir strateji uygulanıyor” diye konuştu. Türkiyenin AİHM’de adil yargılamayı teşebbüs suçundan ceza almasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden Özgündüz, “İşin açığı milletvekillerimizn bırakılmasını bekliyordum ancak öyle olmadı.Mahkemenin yorumu siyasi.İktidarın açıklamaları yargıyı etkilemiş gibiğ. Türkiye AİHM'de cezadan kurtulamaz ”dedi.
 

 

İlgili haberler için tıklayınız:


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler