Çibokları kurtaran avukata büyük ödül

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Nansen Mülteci Ödülü’ne Çibok kızlarını kurtaran anlaşmanın arkasındaki adam Zannah Mustafa layık görüldü.

Yayınlanma: 18.09.2017 - 21:31
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Nansen Mülteci Ödülü’ne Çibok kızlarını kurtaran anlaşmanın arkasındaki adam Zannah Mustafa layık görüldü. Mustafa, kendi öğrencilerini en yakın arkadaşları olarak tanımlarken bunun dünya barışı için bir örnek olması gerektiğini vurguluyor. Nijerya’nın Maiduguri kentinde kalan yalnızca birkaç ilkokuldan birinin kurucusu olan Mustafa, gönüllü öğretmenlik yapıyor.

Mustafa’nın barış misyonu, öksüz ve yetimlerle fakir çocuklara parasız İslami eğitim verilmesini amaçlayan “Geleceğin Kahramanları” adlı kurumu kurduğu 2007’de kendini göstermişti. Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde avukatlık yapan Mustafa, Nijerya hükümeti ve radikal İslamcı Boko Haram (Eğitim Haram) militanları arasında Çibok kızlarının özgür bırakılması ve çatışmaların sonlandırılması için arabuluculuk yapmasıyla adından bir hayli söz ettirmişti. 2014’te 276 kız çocuğu, ülkenin kuzeydoğusundaki Çibok bölgesinden kız çocukların eğitimine karşı çıkan Boko Haram tarafından kaçırılmış, farklı grupların kızları kurtarma çabaları başarısız olmuştu. Nijerya hükümetini örgütün dediğini yapacağı konusunda ikna etmeyi başaran tek kişi olan Mustafa, Nijerya hükümetine 82 Çibok kızını teslim ettiği günü “hayatının en önemli günü” olarak tanımlamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler