Çikolata çaldı dediler kayıt yok

Çikolata çaldığı iddiasıyla hapse mahkûm edilen çocuğun avukatı: Dosyada delil yok, lehte hüküm uygulanmadı, varsayıma dayalı ceza verildi.

Yayınlanma: 09.02.2015 - 22:49
Abone Ol google-news

Kobani eylemleri sırasında bir marketten çikolata çaldığı gerekçesiyle 4 yıl 3 ay 20 gün hapse mahkûm edilen 17 yaşındaki G.G.’nin avukatlarından Gülseren Müjdecioğlu, “G., yol kenarındaki çikolatalara her çocuk gibi kayıtsız kalamamış ve çocukça bir sevinçle almış. Marketi soysaydı kameralara yakalanırdı. Dosyada delil yok” dedi. G.G., Esenyurt’ta, 18 yaşındaki arkadaşı Muhammet Murat S. ile gözaltına alındı. Ellerinde iki adet kırmızı plastik çekmeli market sepeti vardı. Sepetteki yiyecekler tutanağa şöyle not edildi:

“7 adet bir litrelik Cappy meyve suyu, 1 adet bir litrelik Fanta, 14 adet draje şeker, 7 paket Coco Star, 25 tane Çikomik, 27 şeker ve draje, 13 adet Tadelle, 13 adet Toblerone çikolata, 250 gram Hoby, 12 Snickers, 24 adet kek, 5 adet badem kraker, 2 tane 200 gramlık kaşar peyniri, 11 adet enerji içeceği, 4 Nestle çikolata, 3 adet dokuz katlı gofret, 2 kutu çikolata, 4 adet Canga, 16 Petito Ayıcık. Yiyeceklerle birlikte, sepetten çıkan 3 adet deodorant, 1 el feneri, 1 el tartısı da muhafaza altına alınmış.” G.G.’nin avukatı Nilay Çetin, temyiz dilekçesinde, iddiaları asla kabul etmediklerini yazdı. Çetin, “Mahkemenin, zararın düşüklüğünü göz önünde bulundurmamasını, lehe kanun hükümlerini uygulamamasını anlayamadık. Çocuğun sabıkasının bulunmaması, davranışları, sosyal ekonomik durumu birlikte değerlendirdiğinde, lehe kanun hükümlerinin uygulanması gerekirdi. Bozma talep ediyoruz. Varsayımlara dayanılarak ceza verildi” dedi. Avukat Müjdecioğlu da G.G.’nin hırsızlık kastının olmadığını vurguladı. Çikolataların marketten oldukça uzak bir noktada bulunduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “G.’nin bir sepet dolusu çikolata alırken kameralara yakalanmamış olması mümkün mü? Çalındığı iddia olunan çikolataların maliyeti de oldukça düşüktür. Olay, bir çocuğun, çikolata dolu bir sepetle karşılaşmasından ibaret.”

BM’nin çocuk yargılamasındaki kurallarının ihlal edildiğine de dikkat çeken Müjdecioğlu, “Çocuk
ceza adaleti sisteminde daima çocuğun iyileştirilmesi ön plana alınmalıdır. Müvekkilimin çocuk olduğu gözardı edildi” diyor.

Dosyası ayrılan Muhammet Murat S. de ifadesinde suçlamaları reddetti. Murat S, “Babam, Fatih
mahallesinde bir inşaatta bekçilik yapıyor. Gece onun yanından dönüyorduk. Örnek mahallesinde iki kişinin el arabalarını bırakıp kaçtığını gördüm. İçindeki malzemeleri görünce arabaları aldık. Malzemeleri çalmadık” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler