Çikolatanın hayal gibi dünyası

Fındıklısı, fıstıklısı, portakallısı, çileklisi.... Çikolatanın öyle çok çeşidi, öyle çok şekli var ki... İnsan baktığında derya deniz bir alana dahil oluyor sanki. Eğer siz de meraklıysanız pek çok farklı lezzeti kendiniz de yapabilirsiniz. Çikolata Fabrikası'nın kurucusu Berrin Gürcan Alptekin'e çikolatayı sorduk. Ayrıca evde yapımla ilgili de ufak sırlar aldık.

Çikolatanın hayal gibi dünyası
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.09.2014 - 13:45

Çikolata sizin için nasıl bir tutkuydu da tekstilden ayrılıp bu alana girdiniz?

Profesyonel işim tekstildi. 20 yıl kadar bu alanda çalıştım. Sonra daha yaratıcı ve keyifli bir iş yapmak istedim. Çikolata da tıpkı tekstil gibi yeni formlar yaratmak üzerine. Çok güzel bir malzeme çikolata. Onun güzelliği bir şekilde cezbetti beni. Onunla yapabileceğim ürünlerin hayali beni etkiledi. Küçük küçük denemelerle 2008 yılında başladım.

Çikolatanın dünyasını nasıl tanımlarsınız?

Hayal gibi bir dünya bence. Hem yapım aşamasını hem de öğretme kısmını seviyorum. Atölye çalışmalarıyla çok sayıda kişiye ulaştık, onlarla daha çok ürettik. Bu çok keyifli bir alan. İnsanlar da bu dünyayla tanışınca yemeyi sevdiği gibi yapmayla da ilgileniyorlar.

Sizce çikolatayı özel kılan nedir?

Hep seratoninden bahsedilir ya, onun etkisi büyük. Kokusuyla bile sizi kendisine bağlamayı başarıyor. Kokudan sonra görselliği geliyor, ardından lezzeti. Bütün büyü kokusunda başlıyor.

Biçiminden içeriğine ucu bucağı olmayan bir dünya mı bu?

Aynen öyle. Bu işin içine iyice girdikten sonra keşfettim bunu. Farklı koku ve tatlarda çikolatalar zaten yapılıyor. Çok yapılamaz ve hayal edilemez şeyler değil bunlar. Ama yaratıcı işlere çok uygun bir malzeme. Farklı formlara sokup, doğal malzemelerle işleyebiliyorsunuz. Hatta biraz da teknik yardım alarak portre bile yapabilirsiniz.

Peki kullanılan süs malzemeleri sağlıklı mı?

Renkli boncuk ya da parlatıcı sprey deyince insan düşünüyor elbette. İnsan sağlığına zararlı bir şeyi tüketmek istemiyor. Ancak bizim kullandıklarımız gıda tüzüğüne uygun olarak izinli ve bitkilerden üretilen boyalar. 

Çikolata uzun yıllardır paketlerde tüketiliyor. Ancak son yıllarda özel üretim çikolatalara yönelim arttı. El yapımı çikolata daha çok mu tercih edilir oldu?

Tüketici artık bilinçlendi. Katkısız, doğal olanını arıyorlar. Kanserlerin yaygın oluşu da bunu tetikledi. Çünkü işlenmiş gıdalarla beslendiğimiz için, sağlığımız gidiyor. Mümkün olduğunca organik yemeye çalışıyoruz çünkü ne kadar işlenirse o kadar çok risk başlıyor. Yine de her çikolatayı aynı kefeye koymamak gerek. Alırken etiketlerini okuyun. Böyle bir ortam söz konusu olunca, bizlerin değeri anlaşılıyor. Bizim yaptığımız çikolataların raf ömrü yok. O yüzden siparişle özel üretim gerçekleştiriyoruz.

Aynı zamanda eve dönüş yaşandı. Herkes evde pişirmek, yemek istiyor. Çikolata da durum öyle mi?

Ambalajlı ürün almamaya çalışıyoruz artık. Çikolata derseniz, evet evde de yapılır. Ben beş yıldır, binlerce kişiye bunu öğretmeye çalıştım. Çikolata zor işlenen bir malzeme olmasına rağmen, tekniğini uyguladıktan sonra evde kolayca yapabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gerekenler neler peki? Nedir işin sırrı?

Sırlarım açık benim, anlatmaktan gocunmam. O kadar ince noktaları var ki... Yaptığınız yenmeyecek kadar kötü olabilir ya da muhteşem çikolatalar yapabilirsiniz. Bunun arası yok. Püf noktası, öncelikle ısı. Çok narin bir malzeme çikolata; onu hoş tutmamız lazım. Yüksek sıcaklık ve yüksek soğukluk yasak. 20-45 derece aralığında çalışmak gerek. Ama bu aralığa uymazsanız, çikolata size kötü yanıtlar verir. Çalıştığınız ortamın nemi de önemli. Kokusu olan bir malzemenin yanına açık şekilde koyarsanız da hemen kokuyu emer. Kapalı, güneş almayan bir yere koyun. Bebek saklar gibi el üstünde tutun ki çikolata güzel kalsın, lezzetini korusun. 

Son olarak, evde çikolata yaparken kendimizi özgür hissedebilir miyiz? Akla gelmedik şeyler kattığımızda sonuç ne olur?

Portakal, fındık, fıstık çok uyumludur. Ama isterseniz acı pul biberden rakıya kadar ekstrem pek çok şeyi katabilirsiniz. Çikolata tatlı bir ürün ama üzerine biraz tuz serperseniz, çikolatanın tadını öne çıkarırsınız. Yerken de enteresan güzel bir lezzet bırakır damağınızda. İstediğiniz her şeyi yakıştırabilirsiniz. Bunun sonu yok. Zevkinize, damak tadınıza kalmış. Denemekten korkmayın.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler