Çin aşı stok edecek

Çin'in yıl sonuna kadar 65 milyon kişiye yetecek miktarda domuz gribi aşısı stok edeceği bildirildi.

Yayınlanma: 04.11.2009 - 09:16
Abone Ol google-news

Çin Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'ne bağlı Bağışıklık Planlama Merkezi Başkanı Liang Şiaofeng, Çin basınına verdiği demeçte, ülkede aşı üreten merkezlerin üretime hız verdiğini ve düne kadar ülke genelinde toplam 4 milyon kişinin aşılandığını belirtti.

Aşının güvenliğine yönelik endişelere de değinen Liang, aşılanan 4 milyon kişide görülen yan etkilerin çok düşük ve zararsız olduğunu ifade etti.

 

Domuz gribine yakalananların sayısı iki günde ikiye katlandı

Afganistan'da domuz gribi A-H1N1'e yakalanan Afganların sayısının iki günde iki katına çıktığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü Ferid Raid, ilk domuz gribi ölümünün meydana geldiği geçen haftadan bu yana hastalıktan ölenlerin sayısının da 7'ye çıktığını ifade etti.

Raid, pazar günü 273'ü yabancı uyruklularda olmak üzere 350 olan domuz gribi vakasının, dün akşam 700'e çıktığını söyledi. Raid, hükümetin elinde halen 50 bin kişiye yetecek aşı bulunduğunu, ancak Dünya Sağlık Örgütü'nden 1 milyon doz aşı almayı ümit ettiklerini kaydetti.

Afganistan'da domuz gribinin yayılmasını önlemek için hükümet, önceki gün bütün okulların üç hafta kapatılmasına karar vermişti.

Ülkedeki çatışma ve şiddet ortamından mustarip olan Afganistan hükümeti, temel sağlık hizmetlerinin yetersiz, okuma yazma oranının düşük olduğu ülkede halkı domuz gribiyle ilgili alacağı önlemler konusunda aydınlatmaya çalışıyor.

 

Yunanistan'da aşılama 16 Kasım'da

Yunanistan'da domuz gribine neden olan A/H1N1 virüsüne karşı aşı uygulamasına 16 Kasım'da başlanacağı bildirildi.

Yunan basın yayın organları, Sağlık Bakanlığı açıklamasına dayandırdıkları haberlerinde, kampanyanın ilk haftasında, ülke genelindeki tüm sağlık kuruluşlarının çalışanlarının aşılanacağını duyurdu.

Aynı hafta içerisinde, doktorlarının uygun görmesi şartıyla hastaların da aşılanabileceği belirtilen haberlerde, bunun ardından, kronik hastalığı olanların uygulamaya tabi tutulacağı kaydedildi.

Yunanistan'da 30 Ekim'de 8 kişilik sağlık çalışanlarından oluşan bir grup aşılanmıştı.
Öte yandan, siparişi verilen aşı sayısının toplam 3 milyon 500 bin olduğu bildirildi.

Aşıların 1 milyon 500 bin adedinin kasım, geri kalan bölümünün ise aralık ayında ülkeye ulaşmasının beklendiği de belirtildi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da domuz gribine neden olan A/H1N1 virüsü tespit edilerek tedavi altına alınan bir hasta 15 Eylül'de yaşamını yitirmişti. Yunanistan'da ilk domuz gribi vakası ise 18 Mayıs'ta belirlenmişti.

 

Ukraynalılar aşı almak için Macaristan'a akın ediyor

Binlerce Ukraynalının sınırdaki Macar Zahony bölgesine geçerek, domuz gribi aşısı aldığı bildirildi.

Macar yetkilileri, aslında sadece AB vatandaşlarına reçeteyle verilen aşıları Ukraynalıların yasa dışı yollardan aldıklarını belirtti.

Yetkililer, Ukraynalıların akını nedeniyle bölgedeki eczanelerde aşı kalmadığını bildirdi.
Macaristan Gümrük Muhafaza Dairesi Sözcüsü Jenö Sipos ise Ukraynalı yetkililerin sınırda daha sıkı kontroller yaparak, yasa dışı yollardan aşıyı alanları yakalaması gerektiğini söyledi.


Bulgaristan'da dördüncü ölüm

Bu arada Bulgaristan'da domuz gribinden ölenlerin sayısı 4'e yükseldi. 12 bölgede salgın alarmı verilen 7,5 milyon nüfuslu ülkedeki son kurbanın Vratza kentinden 35 yaşındaki bir kadın olduğu bildirildi.

Öte yandan Tırgovişte, Yambol, Eski Zağara, Gasrovo, Burgas, Silistre, Nikopol, Samokov, Varna, Şumnu, Loveç ve Vratza kentlerinde salgın ilan eden Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin yüzde 30'undan fazlası hasta olan 15 okulda grip tatili uygulanan başkent Sofya'da ise henüz salgından söz etmek için erken olduğunu açıkladı.

Muhalefet partileri, hükümeti, domuz gribi tedbirleri konusunda ağır, aşı almak konusunda ise ihmalkar davranmakla suçladı. Sağlık Bakanlığı da panik yaratmamak için gerçekleri halktan saklamakla itham ediliyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise domuz gribi aşısı temin edebilmek için AB ülkelerinden yardım istedi. Yetkililer her şeye rağmen paniğe yol açacak bir durum olmadığını, domuz gribinin Bulgaristan'da diğer grip türlerinden çok farklı seyretmediğini, gribe yakalananların yüzde 90'ının doktora bile başvurmadan iyileştiğini kaydettiler.

 

KKTC'de aşılama yarın başlıyor

KKTC Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif, domuz gribiyle ilgili Türkiye'den 5 bin aşı geldiğini, açıklanan program dahilinde ve gönüllülük temelinde aşılamanın yarın başlayacağını açıkladı.

Kaşif, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Tıp Fakültesi Öğretim üyesi ve KKTC Sağlık Bakanlığı Danışmanı Prof. Dr. Serhat Ünal ile birlikte bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında domuz gribiyle ilgili alınan önlemler hakkında bilgi verdi.

Bakan Kaşif, KKTC genelinde aşılama sayısının 250 bine kadar ulaşacağını, bu konuda gerekli aşı bağlantılarının yapıldığını kaydetti. Kaşif, bir soru üzerine, kimseye zorla aşı yapmayı düşünmediklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler