Çocuk istismarcısına iyi hal ve sosyal ilişki indirimi: 24 yıl ceza aldı

Kızkalesi’nde, yanında çalışan Suriyeli ailenin 2 küçük kızına cinsel istismarda bulunmak suçundan yargılanan kafe işletmecisi A.K, çocuğun cinsel istismarı ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarından toplam 24 yıl 2 ay hapis cezası aldı. Mahkeme, A.K.’ye eylemine uyan suçlarla ilgili en alt sınırdan ceza verdi ve mahkemedeki iyi halini, sosyal ilişkilerini ileri sürerek indirime gitti. Mağdur 2 çocuğun avukatı Burcu Düzen Gürler, “Mahkemenin cezayı alt sınırdan vermemesi gerekiyordu. Gerekli yasal yollara başvuracağız” dedi.

Yayınlanma: 19.07.2017 - 18:25
Abone Ol google-news

Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Kızkalesi’nde kafe işletmeciliği yapan A.K  (55) adlı şahıs, kafesinde ve meyve bahçesinde çalışan Suriyeli bir ailenin 10 yaşındaki kızı L.H ve 7 yaşındaki kızı S.H’yi, ‘İncir bahçesinde çalışacakları’ bahanesiyle ailelerinden almış ve evine götürerek 10 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmuştu.

Geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana tutuklu olan A.K hakkında açılan ve Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar çıktı.

Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık A.K’yi, L.H’ye uyguladığı cinsel istismar fiilinden dolayı eylemine uyan suçun en alt sınırı olan 16 yıl ceza verdi ve cezayı yarı oranında artırarak 24 yıla çıkardı. Ancak mahkeme, sanığın ‘sosyal ilişkileri, olaydan sonra ve mahkeme sürecindeki davranışlarını’ dikkate alarak cezada 6’da bir oranında indirime gitti ve neticeden 20 yıl hapis cezasına hükmetti.

Mahkeme, sanık A.K’nin, mağdur çocuk L.H’yi hürriyetinden yoksun bırakma suçundan, eylemine uyan suçun en alt sınırı olan 1 yıl hapis cezası verdi ve cezayı 2 yıl artırarak 3 yıla çıkardı.

Ancak mahkeme bu ceza kararında da sanığın ‘sosyal ilişkileri, olaydan sonra ve mahkeme sürecindeki davranışlarını’ dikkate alarak cezada 6’da bir oranında indirime gitti ve neticeden 2 yıl 6 ay hapis cezasına hükmetti.

Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık A.K’nin, 7 yaşındaki S.H’yi hürriyetinen yoksun kılma suçundan da 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına, cezanın bir kat artırılarak 2 yıl hapis cezasına hükmetti. Mahkeme bu kararında da aynı gerekçelerle 6’da bir oranında indirime gitti ve 1 yıl 8 ay cezaya hükmetti. Mahkeme, sanığın pişman olduğu, bir daha aynı eylemi yapmayacağı kanaatine de vardı ve bu cezada ertelemeye gitti.

Böylece sanık A.K, çocuğun cinsel istismarı ve hürriyetten yoksun kılma suçlarından toplam 24 yıl 2 ay ceza aldı, bu cezanın 1 yıl 8 aylık kısmında ertelemeye gitti.

Mağdur çocukların avukatı Burcu Düzen Gürler, “Kararı genel olarak olumlu buluyoruz ama sanığın hiçbir indirimden faydalanmaması gerekiyordu. Cezalar en alt sınırdan verildi. Mahkeme, çocukların yaşlarını göz önünde bulundurarak alt sınırdan uzaklaşmalıydı. Alt sınırdan biraz daha uzaklaşması gerekiyordu ve indirim uygulanmaması gerekiyordu. Ayrıca biz dava sürecinde, hizmet ilişkisinden doğan güvenin kötüye kullanılmasından dolayı da sanığın cezalandırılması gerektiğini düşünüyorduk. Çünkü çocukların ailesi, uzun süredir A.K’nin yanında çalışıyordu ve sanık ailenin güvenini kötüye kullanmıştı.  Hem hizmet ilişkisinden doğan güvenin kötüye kullanılmasıyla ilgili itirazımızı, hem cezaların alt sınırdan verilmesine ve indirime gidilmesine karşı itirazlarımız için gerekli yasal yollara başvuracağız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler