'Çocuklar olaya alet ediliyor'

Van'da kan davası sebebiyle 47 çocuk okula gidemiyor. Muradiye ilçesi Kaymakamı Metin Esen ''Çağ dışı olan kan davası gibi bir olaya okul çağındaki çocukların alet edilmesi kabul edilemez'' dedi.

Yayınlanma: 08.10.2009 - 07:55
Abone Ol google-news

Avcı ve Hasar aileleri arasında 16 Temmuz'da Muradiye'nin Kırgamış Yaylası'nda arazi anlaşmazlığı nedeniyle kavga çıkmış, Ecevit Hasar ölmüş, Kemal Hasar ile Hediye Avcı yaralanmıştı.

Bu olayın ardından Avcı ailesi, Hasar ailesinin olası bir saldırısı endişesiyle çocuklarını okula göndermek istemediklerini basın aracılığı ile kamu oyuna duyurmuştu.

Muradiye Kaymakamı Metin Esen, ilçede asayiş konusunda bir sıkıntı bulunmadığını söyledi.

Muradiye'nin Kırgamış Yaylası'nda arazi anlaşmazlığı nedeniyle 16 Temmuz'da Avcı ve Hasar aileleri arasında yaşanan kavganın bir husumete dönüştüğünü ifade eden Esen, şunları kaydetti:
''Bu olayın bir tarafı olan Avcı ailesi, çocuklarının başına bir iş gelir diye okula göndermekten çekiniyor. Okullar açılmadan önce biz ilçemizde gerekli emniyet tedbirlerini ilk andan itibaren aldık. Halen de bu tedbirler devam etmektedir. Çocukların okula gitmemesi, ailelerin kendi korkularından kaynaklanıyor. Olayın kan davasına dönüşmesi endişesi taşıyorlar.Cinayetin ardından meydana gelebilecek bir kan davasını önlemek amacıyla ailelerin ileri gelenleri ile zaman zaman bir araya geliyoruz, barış olması için çaba harcıyoruz. Tabiki bu belli bir süreç alıyor. Ailenin bir araya gelmesi ve karar vermesi gerekiyor. O kararı verecek olan ailenin de geniş olması nedeniyle çeşitli sıkıntılar oluşmasına neden oluyor. Buna bağlı olarak da önümüzde uzamış bir süreç var. Biz inanıyoruz ki bu durum barışla sonuçlanacaktır.''
Öte yandan, dün iki ailenin önde gelenlerinin, jandarma ve emniyet yetkilileriyle bir araya gelerek değerlendirme toplantısı yaptıklarını ifade eden Esen, ailelerin önde gelen büyüklerinin barışın sağlanmasını istediklerini vurguladı.
 

Aileler endişeli

Bu toplantıda olumsuz bir düşüncenin olmadığını dile getiren Esen, şöyle devam etti:
''Herkes barışa sıcak bakıyor. Zaten kendisi çağ dışı olan kan davası gibi bir olaya okul çağındaki çocukların alet edilmesi kabul edilemez. Dolaysıyla çocukların okula gitmesinde kendisini endişeli hisseden aile bireylerinin tercihi dışında herhangi olumsuz bir durum yoktur. Ailelere çocukların okula kadar gerek servis gerekse yaya olarak emniyet kuvvetlerinin nezaretinde gidip gelebileceklerini, kendileri için okulda emniyet tedbirlerini almaya devam edeceklerini söyledik. Ama aileler teneffüste, sınıfın içinde, lavaboda olumsuz bir durumla karşılaşır ve bu onları etkiler endişesini taşıdıklarından çocuklarını okula göndermiyorlar.''

Esen, ilçede emniyet konusunda bir endişelerinin olmadığını belirterek, bunu söz konusu ailenin de kendilerine söylediğini,ancak kan davasından korkan ailenin çocukları okula göndermekten çekindiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler