Cumhuriyet'in 'PTT'deki yolsuzluk vurgunu' haberine erişim engeli

Gazetemizde yayımlanan ve PTT’nin, zarara uğratıldığını ortaya koyan habere mahkeme kararıyla engel kondu.

Yayınlanma: 20.01.2020 - 14:45
Abone Ol google-news

Gazetemizde yayımlanan ve PTT’nin zarara uğratıldığını ortaya koyan “PTT’de parfüm vurgunu” başlıklı habere Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) şikâyeti üzerine İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından erişim engeli kondu. Gazetemiz Ege Bölge Temsilcisi Tuncay Mollaveisoğlu’nun yaptığı haberde Türkiye Varlık Fonu’na devredilmeden önce kasasında 650 milyon TL para olan PTT’nin, fona devredildikten sonra iki yıl içinde 900 milyon TL zarara uğradığı, 1.5 milyar TL’nin PTT’den “buhar olduğu” ortaya çıkmıştı. TVF iç denetim raporuna yansıyan bir başka ayrıntıya göre PTT’nin şubelerinde kullanılmak üzere sipariş ettiği oda parfümlerine bir yılda 5 milyon TL harcadığı ortaya çıkmıştı. Verilen kararda, “masumiyet karinesini ihlal edici, küçük düşürücü ve incitici dil kullanıldığı” iddia edildi.

İSTANBUL BARO BAŞKANI DURAKOĞLU: HUKUK TEMELİ YOK 

İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, bir kurumun iç denetim raporunun haber yapılmasına dahi tahammül gösterilmediğine dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu: Hukuk temeli yok “Bu karar ülkemizde basın özgürlüğünün bulunduğu noktayı tespit etmek bakımından çok önemli bir kilometre taşı olacaktır. Kurumun kendi bünyesinden çıkan bir iç denetim raporu gibi ‘gerçek haber’ niteliği taşıyan bir bilginin yayımlanmasına tahammül gösterilememiş olması, halkın haber alma hakkının ihlalidir. Özgürlüğe açılan bütün pencerelerin birer birer kapatılması suretiyle nefessiz bırakılan bir toplum yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu kararın tümüyle subjektif değerlendirmeler taşıyan gerekçesi, hukuk temelindeki bir irdelemeyi olanaksız kılmaktadır.”

(Mehmet Durakoğlu)

AYTUN ÇIRAY: "BU DURUMA 'PES' BİLE DEMEYECEĞİM"

Karara tepki gösteren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray da “Bu haberin yasaklanması, halkın parası ve vergilerinin Varlık Fonu tarafından doğru kullanılmadığını gösteriyor. Eğer kendilerinden emin olsalardı haber alma özgürlüğünü kısıtlamak yerine daha şeffaf olurlar ve PTT’nin hesaplarını kamuoyuna ilan ederlerdi. Devlette hiçbir kâğıt kaybolmaz. Yaptıkları iş, kafalarını devekuşu gibi kuma gömmekten ibarettir” diye konuştu. CHP PM üyesi Haluk Pekşen ise haberde yolsuzlukların kamuoyu ile paylaşıldığını belirterek “Bu mahkeme kararı değildir, toplumun vicdanında ve yasalarda olan savunulabilir bir karar değildir. Sayın yargıç hangi gerekçeyle yolsuzlukların üzerine gidilmesinin engellenmesini karara bağlıyor. Bence HSK, derhal bu yargıçla ilgili hukuki işlem başlatmalıdır. Bu kabul edilebilir, savunulabilir bir karar değildir. Buna ‘pes’ bile demeyeceğim” dedi. 

(Aytun Çıray)

CHP PM üyesi Haluk Pekşen ise haberde yolsuzlukların kamuoyu ile paylaşıldığını belirterek “Bu mahkeme kararı değildir, toplumun vicdanında ve yasalarda olan savunulabilir bir karar değildir. Sayın yargıç hangi gerekçeyle yolsuzlukların üzerine gidilmesinin engellenmesini karara bağlıyor. Bence HSK, derhal bu yargıçla ilgili hukuki işlem başlatmalıdır. Bu kabul edilebilir, savunulabilir bir karar değildir. Buna ‘pes’ bile demeyeceğim” dedi.


http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1710510/tvfnin-ic-denetim-raporlarina-gore-ptt-devirden-sonra-900-milyon-tl-zarar.html



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler