Dava partisi olun

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen akademisyenler, “Bir davanız olsun ve sonuna kadar savunun. AKP’nin anayasa tuzağına düşmeyin” uyarılarında bulundu.

Yayınlanma: 11.01.2016 - 06:27
Abone Ol google-news

Parti politikalarını belirlerken, akademisyenlerin görüşlerine sık sık başvuran CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “yeniden yapılanma” konusunda da benzer yöntemi izliyor. Kılıçdaroğlu’nun 12 akademisyeni davet ettiği cuma günkü “Kurultay sonrası CHP’nin yeni vizyonu: yeniden yapılanma” toplantısı da kritik öneme sahipti.

Kulislere yansıyan bilgilere göre akademisyenler zaman zaman sert eleştiriler yöneltmesine karşın CHP lideri, görüş ve önerileri bizzat not aldı, bazı eleştirilere kendisi de katıldı. Yansıyan bilgilere göre CHP’ye yöneltilen eleştiri ve çözüm önerileri, şu ana noktalarda toplandı:

* CHP’nin, son iki seçimdir, seçmene dönük vaatleri, özellikle ekonomi konusundaki vaatleri kamuoyunda ses getirdi. Ancak bunlar oy oranlarına istenildiği gibi yansımadı. Bunun ana nedenlerinden biri CHP’nin dağınık, günlük değişen politikalar izlemesi. AKP ve HDP, kimi yıpranmalara karşın, “dava partisi” olarak algılanıyor. CHP’nin, kitleleri peşinden sürükleyebilmesi ve yüzde 25 oy bandını yukarı taşıması için “dava partisi” olduğunu ortaya koyması gerekir. Bir davanız olmalı ve bunu sonuna kadar savunmalısınız. Ancak parti içindeki tartışmalar ve kafa karışıklığı buna engel oluşturuyor.

* Kürt sorunu konusunda CHP’nin net bir politikası yok. AKP’nin 7 Haziran seçimlerinden sonra izlediği “güvenlikçi politikalar” sorunu çözmeyeceği gibi, HDP’nin “demokratik özerklik ya da özyönetim” yaklaşımları ile de sorun çözülmez. Güvenlikçi uygulamaların da insanileştirilmesi talep edilmeli. Şu anda devlet AKP’lileşti. Kadınlar, Aleviler, Kürtler açısından eşitlikçi yaklaşımlar ortadan kalktı. Bu grupların hakları ön plana çıkarılmalı. Kürt sorununun çözümü için “Türkiye modeli” ortaya konulmalı.

Tek dert başkanlık

* Türkiye’nin son derece kötüye gittiği, iç savaşın konuşulduğu bir ortamda “yeni anayasa” yapımını konuşmak ne kadar gerçekçi? Böyle bir dönemde yeni anayasa tartışmasına girmeyin. Bugünkü antidemokratik uygulamalar mevcut anayasanın kötü olmasından değil, AKP’nin anayasayı uygulamamasından ve bizzat uymamasından kaynaklanıyor. Yeni anayasa yapılsa bile onu da uygulamayacak. Tek hedefi başkanlık sistemini yaşama geçirmek. O nedenle siz de AKP’nin “yeni anayasa tuzağı”na düşmeyin.

* Cumhuriyet’in kuruluşundaki temel değer olan devletin modernleşmesi ve hatta din devlet ilişkilerindeki mesafeden bugün eser kalmadı. AKP, “dini özgürlükleri” gerekçe göstererek, kamusal alanda dinin kutsallarını kullanıyor. Devlet siyasi İslamın vesayeti altına girdi. CHP buna izin vermemeli.

* Yeniden yapılanma için parti içi demokrasi ve disiplin dengesi kurulmalıdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler