Dava varsa vergi affı yok
Vergi affının sağlanması için 3 şart aranacak. Bir alacağın yapılandırılabilmesi için de “kesinleşmesi” yani dava süreçlerinin bitmiş olması şartı aranacak. Dava “ihtimali” bile varsa yapılandırma olmayacak.
“Bazı Alacakların 6552 Sayılı Kanun Kapsamında Yeniden Yapılandırılmasına Dair Genel Tebliğ” günler sonra Resmi Gazete’de yayınlandı. Tebliğe göre, alacağın yapılandırılarak ödenebilmesi için 3 şartın bir arada bulunması gerekecek. Bu şartlar şöyle:
1- Alacağın yasada belirtilen tür ve dönemden kaynaklı bir alacak olması.
2- “Kesinleşmiş alacak” olması.
3- Yasanın yayınlandığı tarih olan 11 Eylül 2014 itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olması.
Tebliğde, “Kesinleşmiş alacak” şartına da netlik kazandırıldı. Alacağın “kesinleşmesi” bu alacağın, “hukuk düzeninde ihtilaflı olmaması veya ihtilaflı hale gelme olasılığı kalmaması” anlamına geliyor. Yani alacağın yapılandırılabilmesi için varsa dava sürecinin bitmiş olması gerekecek. İdari para cezalarının “kesinleşmesi” için de dava açılmaması, dava açıldıysa da yargılama aşamalarının son bulması şartı aranacak.
Ayrıca dava açılmış alacaklarda yasa öncesinde davadan feragat edilmesi halinde de feragata ilişkin mahkeme kararının tebliğ edilmiş olması gerekecek. Ancak bu halde “kesinleşme” kabul edilecek. Yapılandırılacak vergi borçlarında kapsam süresi 30 Nisan 2014 olarak sınırlandırıldı. Vergilendirme döneminin bitim tarihi ve beyanname/bildirim verme süresinin son günü Nisan 2014 ve öncesine rastlayan dönemler kapsama girecek.
Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı yapılandırmalarında da 30 Nisan 2014’ten önce kesinleşmiş olma şartı aranacak.
Belediyelerin su ve atık su bedeli alacaklarında da vadesi 30 Nisan 2014’ten önce olduğu halde yasa yayımlandığında kesinleşmiş olup ödenmemiş olanlar yapılandırılacak. Yapılandırma için 1 Aralık 2014’e kadar borçlu bulunulan idarelere yazılı başvuruda bulunulması gerekecek.
Maliye’ye yapılacak başvurularda, bağlı bulunulan vergi dairesine doğrudan başvurabileceği gibi posta yoluyla veya bakanlığın internet sitesi üzerinden de başvuru yapılabilecek. Borçluların birden fazla vergi dairesine olan borçları için her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvurmaları gerekecek. Alacakların yapılandırılmasında bu alacaklara ilişkin faiz, cezai faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranı dikkate alınacak.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama