Davutoğlu'ndan İran'a "Patriot" yanıtı

Türkiye'nin Suriye sınırına yerleştirilecek olan Patriot sistemine yönelik İran'dan gelen sert açıklamalara Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yanıt verdi.

Yayınlanma: 18.12.2012 - 15:13
Abone Ol google-news

Sistemin savunma amaçlı olduğunu yineleyen Davutoğlu, ''Saldırı olmadıkça harekete geçmez'' dedi. Davutoğlu, "İran'dan beklentimiz hiçbir kışkırtıcılık taşımayan sistemi eleştirmek yerine kendi halkına karşı zulmeden Suriye rejimine dur demesidir" mesajını verdi.

Davutoğlu ve Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hocay yaptıkları baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Hocay ile yaptıkları toplantıda, Balkanlar'daki gelişmeleri ele aldıklarını kaydederek, özellikle Belgrad-Priştine Diyalog süreci üzerinde durduklarını vurguladı. İki hafta önceki NATO toplantısında Kosova gündemli özel bir oturum gerçekleştiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Sayın Catherine Ashton'la da sürekli temas halinde Belgrad-Priştine Diyaloğu'nun gidişiyle ilgili koordinasyon içindeyiz. Bizim için Kosova'nın toprak bütünlüğü, mutlak siyasi egemenliği, Balkanlar'daki kalıcı istikrar için büyük önem taşıyor. Bu çerçevede yürütülen diyaloğu çok önemli görüyoruz. Sırbistan ve Kosova arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve sağlıklı bir seyir takip etmesi Balkanlar'da kalıcı istikrar için önemli bir gelişme olacaktır. Biz de bu konudaki katkımızı her zaman sürdürmeye kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Kosova'nın tanınması konusundaki son gelişmeleri de ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, "Kosova uluslararası toplumda hak ettiği yeri alacaktır. Türkiye her zaman Kosova'ya desteğini her zeminde olduğu gibi sürdürmeye devam edecektir. İkili ilişkilerimiz mükemmel seyreden ilişkilerdir" diye konuştu.

Türkiye, Kosova'nın en önemli stratejik ortaklarından biri

Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hocay da, Türkiye'ye yapmış olduğu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, dün Konya'da ilk defa katıldığı Şebi Arus törenlerinin kendisini derinden etkilediğini söyledi. Ziyareti kapsamında Ahmet Davutoğlu ile çok önemli görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade eden Hocay, Türkiye'ye, Kosova'ya başta güvenlik olmak üzere ekonomi, eğitim, sağlık gibi birçok konuda verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Hocay, Türkiye'nin Kosova'nın en önemli stratejik ortaklarından biri olduğu belirterek, Kosova'nın Türkiye ile geçmişte olduğu gibi gelecekte de işbirliği içerisinde olacağını kaydetti.

Bir gazetecinin, ''Kosova'da yaşayan Türklerin ülkenizdeki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu Hocay, ''Kosova halkı ile Türk halkı tarihten beri iç içe yaşıyor. İki ülke halkı ortak tarihi, ortak kültürü paylaşıyor. Son seçimlerde de 3 Türk temsilcisi parlamentoya girdi. Kosova'da yaşayan Türkler hem ekonomik hem kültürel anlamda Kosova halkı ile barış içerisinde yaşıyor. Kosova'da yaşayan Türkler her iki ülke arasında kültürel bağı da güçlendiriyor. Biz de hükümet olarak elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz'' şeklinde yanıtladı.

Suriye'deki son gelişmeleri de değerlendiren Hocay, Kosova'nın Türkiye'nin Suriye politikasını desteklediğini belirterek, ''Kosova halkı da özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi için yıllarca mücadele etti. Kosova halkı Suriye'de demokratik geçişin sağlanması için Suriye halkının yanındadır'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler