Dedikodu toplum hizmetiymiş
Başkalarını çekiştirmek ayıplansa da sohbetlerin yüzde 60’ı dedikodu. ABD’li profesörün tezi ise bu çıkmaza son verecek nitelikte: Dedikodu çok faydalı.
ABD’nin California Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Tania Lombrozo, toplumun tasvip etmediği ‘dedikodu’ hakkında tabuları yıkacak bir makale kaleme aldı. Lombrozo, birçok türü bulunan dedikodunun, “Toplum yararına dedikodu” diye adlandırılan bir türü de bulunduğunu ifade ederek, bu dedikodu türünün aslında üçüncü bir kişinin kötü özelliklerini paylaşma yöntemiyle, toplumun geri kalanının zarar görmesini engellediği belirtti. Buna örnek olarak internetten ürün satın alan bir kullanıcının diğer kullanıcı yorumlarından faydalanmasını gösterdi.
Evrimin bir parçası
Lombrozo’ya göre, bir nevi tavsiye niteliği taşıyan bu tarzdaki dedikodular, evriminin bir parçası. Öyleki Almanya’da yapılan bir araştırmada, yaşları 3 ile 5 arasındaki çocuklardan kuklalarla oyun oynayarak belirli bir sayıda fiş toplamaları istendi. Yeterli sayıda fiş toplayan çocuklara hediye verileceği belirtildi. Çocuklar biri bencil biri cömert iki kukla ile oyun oynadı. Araştırmacılar, odaya ilk giren çocukların iki kukla ile birden oyun oynarken, daha sonra giren çocukların cömert kuklaya yöneldiğini farketti. Bu değişime de çocukların bekleme odasında yaptıkları dedikoduların sebep olduğu tespit edildi. Uzmanlar, çocukların ‘toplum yararına dedikodu’ yapıp kukların itibarını yönettiğini belirledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması