Demirtaş: Hangisi terörist?

BDP, ‘Demokratik Bölgeler Partisi’ oldu. Partinin ismi, eşbaşkanları ve temel politikası yeniden belirlendi. Öcalan eleştiriler yöneltti

Yayınlanma: 12.07.2014 - 00:18
Abone Ol google-news

Parlamentodaki milletvekillerin HDP’ye geçmesinin ardından BDP’de yapılan 3. Olağan Kongre’de partinin ismi “Demokratik Bölgeler Partisi” olarak değişirken, eşbaşkanlık görevineEmine Ayna ve Kamuran Yüksek seçildi. Güneydoğu eksenli “bölge partisi” olacak DBP’nin tüzük ve programında demokratik özerklik, demokratik ulus vurgusu yapılırken; Abdullah Öcalanİmralı’dan gönderdiği mesajda, partide en çok ihtiyaç duyulan konunun “ideolojik-örgütsel kadro eğitimi” olduğunu belirtti.

BDP’nin dün yapılan 3. Olağan Kongresi’nde partinin ismi, yönetimi ve temel politikalarında köklü değişiklikler yapıldı. BDP’nin yeni ismi “Demokratik Bölgeler Partisi” olurken, partinin bundan sonra izleyeceği siyasetin “bölge eksenli” ve “kadro partisi” biçiminde olacağı vurgulandı. DBP’nin demokratik özerkliğin inşası için çalışacağı ve yerel yönetimlere önem vereceği belirtildi. DBP’in eşbaşkanlığına da HDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ile KCK davasında 5 yıl tutuklu kalan Kamuran Yüksek seçildi. Parti Meclisi’nde eşit temsil ilkesinden hareketle 30 kadın, 30 erkek olmak üzere 60 üye belirlendi.

Kongrenin yapıldığı salonda Kürtçe ve Türkçe olarak “Özgür kadın, demokratik ulus”, “Demokratik özerklik ile özgür yaşamı inşa ediyoruz”, “Özgür, özerk Rojava için el ele” pankartları ile Abdullah Öcalan posterleri asıldı. Salonda Paris’te öldürülen PKK’li kadınların fotoğrafları da yer alırken; kürsünün arkasında da “Demokratik Cumhuriyet, ortak vatan, demokratik ulus” yazılı bir pankart yer aldı. Kongre Başkanlık Divanı eşbaşkanlık sistemi uygulanarak bu göreve Fırat Anlı ve Leyla Güven seçildi. Saygı duruşunda PKK marşı okunurken, sık sık Öcalan lehine sloganlar atıldı.

Kurultaya HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile bazı HDP’li vekiller katıldı.

‘Kadro yetiştirme partisi olacak’

Baluken, Öcalan’ın İmralı’dan gönderdiği mesajı okudu. Öcalan, BDP’nin 20 yılı aşan partileşme geleneğinin hak ettiği kazanımlara ulaşamadığını belirtti. Partide iki yönde reforma ihtiyaç olduğunu belirten Öcalan, Kürt toplumunun bölgesel demokrasi veya demokratik bölgeler partisi biçiminde temsil edilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin geneline hizmet eden HDP’nin bir güç olarak partide yer alması gerektiğine işaret eden Öcalan, bu kapsamda partide en çok ihtiyaç duyulan hususun ideolojik-örgütsel kadro eğitimi olduğunu belirterek “Geçen 20 yıl maalesef en donanımsız ideolojik ve örgütsellikten yoksun kadrolarla, daha doğrusu kadrodan yoksun olarak yürütülmeye çalışılmıştır” eleştirisinde bulundu. Yeni partinin esas olarak kadro yetiştirme partisi olacağını söyleyen Öcalan, güncel siyasetin HDP’ye bırakılması gerektiğini belirtti.

‘En kısa hedef Öcalan’ın özgürlüğü’

Eşbaşkanlık için oylama yapılmadan konuşan Emine Ayna, Öcalan’ın mesajını dinlediklerini belirterek “Partilerin kısa, orta ve uzun vadede planları olur. Öcalan’a şunu belirtmek istiyoruz. Bizim en kısa hedefimiz Sayın Başkan Öcalan’ın özgürlüğü olacak” dedi. Çözüm sürecine ilişkin talep ve beklentileri olduğunu belirten Ayna, söz konusu talepleri yeni partiyle meşru anlamda planlayacaklarını ifade etti.

‘Demokratik özerkliği geliştireceğiz’

Oylama öncesi konuşma yapan Kamuran Yüksek de dünya, bölge ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. BDP ve HDP’nin yeniden yapılandırılmasının bu gelişmeleri karşılama amacıyla gerçekleştiğini kaydeden Yüksek, “Bu nedenle demokratik ulus perspektifiyle demokratik özerkliği geliştirme bu yapılandırmanın temelidir” dedi. Demokratik ulusun bütün etnik yapıların, inançların kendi kimliğini koruyarak birlikte var olma mücadelesi olduğunu ifade eden Yüksek, çözüm süreci kapsamında başmüzakereci olarak tanımlanan Öcalan’ın müzakere yapabilmesi için özgürlük koşullarına ihtiyacı olduğunu söyledi. Yüksek, HDP ile Türkiye’nin demokratikleşeceğini, BDP ile de toplumun örgütlenmesinin sağlanacağını ifade etti. Yüksek,“Yerelden merkeze bir işleyişi esas alacağız” dedi.

 ‘IŞİD’le mücadele ediyoruz’

Suriye’de Kobani Kantonu Başbakanı Enver Muslim de telefonla kurultaya katılarak IŞİD ile mücadele ettikleri için kurultaya gelemediğini ifade etti. HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ da kongrenin tarihi bir adım olduğunu belirterek “Bölge halkı ve Ortadoğu toplumunu değiştirecek bir irade ortaya konuyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler