Demirtaş'tan Başbakan'a çağrı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'de genel teşvik sistemine göre verilen teşviklerle yapılan sabit yatırımların bir yılda 2,5 kat arttığını, 2011 yılı itibarıyla tüm teşviklerin sona ermesinin bu yatırım artışını durduracağını belirtti. Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan teşviklerin süresinin 2 yıl daha uzatılmasını istediklerini söyledi.

Yayınlanma: 06.04.2011 - 10:24
Abone Ol google-news

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2009 yılının temmuz ayı sonunda yürürlüğe giren Yeni Yatırım Teşvik Sistemi'ne ilişkin düzenlediği basın toplantısında, genel teşvik sistemine göre alınan belgelerle yapılan sabit yatırım tutarının 2009'da 541 milyon liradan, 2010'da 1 milyar 375 milyon liraya yükseldiğini, yatırım tutarının 2,5 katına, bu teşviklerden yararlanan şirket sayısının ise 112'ye çıktığını ifade etti.

Rakamların yeni teşvik sisteminin İzmir'e yaradığını gösterdiğini kaydeden Demirtaş, şöyle konuştu:

''Demek ki eleştirirken insaflı olmamışız. Bu teşvik sistemi İzmir için doğru bir yaklaşım olmuş. İzmir aldığı pay ile yatırım miktarına göre İstanbul'dan sonra ikinci sırada. Türkiye genelinden yüzde 8.3 pay alıyor. 2009 yılında 10'uncu sıradaydık. Oysa 'Manisa bile üçüncü bölgede demiştik, bu bir haksızlık' demiştik. Tüm yatırımların oraya kayacağını söylemiştik. Bu tablo olayı doğru okuyamadığımızı gösteriyor.''

Demirtaş, İzmir'in bölgesel teşvikleri ve büyük yatırımlara sağlanan teşvikler de hesaba katıldığında toplam teşvikli yatırım bedelinin 6 milyar 141 milyon liraya ulaştığını, teşviklerle en fazla kimya, enerji ve turizm sektörlerinde yatırımlar yapıldığını ifade etti. Bu teşviklerin 2010 yılı sonu itibarıyla bittiğini, artık yatırımlar için gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, yatırım yeri tahsisi ve sigorta primi işveren hissesi desteğinin ortadan kalktığını ifade anlatan Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

''2011'de İzmir için hiçbir yatırım teşviki kalmadı. Kentimiz 1 verilince 10 alınabilecek potansiyele sahip. 2010 yılı rakamları bunu kanıtlıyor. Bu nedenle İzmir'in teşviklerinin süresinin 2 yıl daha uzatılmasını Başbakanımızdan istiyoruz. İzmir'e yatırımcı çekmek için Moskova, Londra, Şanghay ve Dubai'de tanıtım turları organize edeceğiz. Ancak yatırımcılara sunacak avantajlar olmadıkça, teşviklerin süresi uzamadıkça bu turları yapmamızın bir anlamı olmayacak.''

İzmir'in, İstanbul'dan sonra en fazla yatırım çeken ikinci kent olmasına rağmen Başbakanlık Yatırım Destek Ajansının bir şubesinin açılmadığını, bununla ilgili İzmir Kalkınma Ajansının bulunmasının gerekçe gösterildiğini söyleyen Demirtaş, İstanbul'da da kalkınma ajansı olmasına rağmen ajans şubesinin bulunduğunu, bu taleplerinde ısrarcı olduklarını dile getirdi.

Diğer yandan, Demirtaş, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 9 Nisan Cumartesi günü İzmir'de, İZTO üyeleriyle yemekte bir araya geleceğini ve Türk dış politikasını değerlendireceğini sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler